RUSKA PODRŠKA SAVEZNICIMA: Putin saopštio važnu odluku posle detaljne analize

Novosti online

23. 11. 2022. u 17:22

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin podržava odluku o opremanju zajedničkih snaga ODKB savremenim naoružanjem. To je saopštio tokom sednice Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB-a, kojoj prisustvuje danas u Jerevanu.

РУСКА ПОДРШКА САВЕЗНИЦИМА: Путин саопштио важну одлуку после детаљне анализе

Foto: Tanjug

Putin je napomenuo da je efikasnost mera ODKB-a potvrđena mirovnom operacijom ovog saveta u Kazahstanu, izvedenom u januaru. Tom prilikom, sprečeni su ekstremisti da preuzmu vlast i stabilizovana je unutrašnja politička situacija u republici. Zahvaljujući iskustvu koje je mirovna operacija u Kazahstanu pokazala, ruski predsednik je podžao odluku o opremanju snaga ODKB savremenim naoružanjem. 

- Rusija i sekretarijat organizacije je analizirao veoma dragoceno praktično iskustvo stečeno tokom mirovne operacije u Kazahstanu. Rusija, naravno, podržava važnu odluku koja nam je podneta na odobrenje, da se mirovne snage organizacije opreme savremenim naoružanjem, vojnom i specijalnom opremom - rekao je Putin na samitu ODKB.

Vojno-tehnička saradnja zemalja ODKB se širi

 

- Pomenuću i da se vojno-tehnička saradnja između država članica naše organizacije proširuje. Međudržavna vojno-ekonomska komisija ODKB, stvorena na inicijativu Rusije, aktivno učestvuje u aktivnostima u ovoj oblasti - rekao je on na samitu ODKB.

Putin je napomenuo da specijalne službe i agencije za sprovođenje zakona sprovode zajedničke operativne mere u borbi protiv terorizma i ekstremizma, međunardonog kriminala, ilegalne migracije, trgovine drogom, kao i zaštite od prirodnih katastrofa i vanrednih situacija.

Tokom sastanka, ruski predsednik je naglasio da Rusija podržava odluku ODKB-a o unapređenju komunikacionih sistema, stvaranju sistema zaštite od zračenja i hemikalija i pokrivanju železnica.

- Rusija podržava odluke koje danas moramo da donesemo, a podrazumevaju unapređenje komunikacionog sistema ODKB-a, stvaranje zajedničke formacije radijacione, hemijske, biološke zaštite i medicinske podrške, funkcionisanje jedinstvenog sistema tehničkog preklapanja železnica u ODKB-a - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIVŠI SAVETNIK NATO: Pobeda Ukrajine je samoobmana, Zapad ne zna kako da se izvuče iz konflikta