LUKAŠENKO O NATO TRUPAMA NA ISTOKU: Sukob u Ukrajini je tornado koji guta sve više zemalja

Novosti online

23. 11. 2022. u 16:53

POVEĆAVANjE broja vojnika NATO-a na istoku, pod izgovorom obuzdavanja Rusije i saveznika, predstavlja pokušaj da se osvoji potencijalni prostor za borbena dejstva, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na zasedanju Saveta Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Jerevanu.

ЛУКАШЕНКО О НАТО ТРУПАМА НА ИСТОКУ: Сукоб у Украјини је торнадо који гута све више земаља

Foto: Andrei Stasevich/Pool Photo via AP/Vayar Military Agency via AP

-Pod izgovorom navodnog obuzdavanja agresivnog ponašanja Rusije i njenih saveznika u toku je planirano povećavanje vojnog prisustva SAD i drugih zemalja NATO-a na zapadnim granicama ODKB-a, odnosno na našim granicama. Zapad nastavlja da prebacuje na istočno krilo NATO-a vojsku, naoružanje i vojnu tehniku. Povećava se intezitet njihove operativne i borbene obuke. Šta je to ako nije osvajanje potencijalnog prostora borbenih dejstava?, rekao je Lukašenko, a prenosi agencija Belta.

Severnoatlantska alijansa je konačno učvrstila svoj antiruski i antibeloruski pravac, rekao je Lukašenko i dodao da zapadne zemlje, koje su već potpuno uključene u sukob u Ukrajini, nastoje da u taj konflikt uvuku i Belorusiju.

On je podsetio na to da Belorusija, počev od 2014. godine, čini sve što može da se ukrajinski sukob prekine.

-Zemlje Zapada su optužile i nastavljaju da nas optužuju za sve smrtne grehove. Pokušavaju svim snagama da uvuku Belorusiju u taj sukob, iako su same 'do grla' u njega uvučene. Na njihovim poligonima se obučava na hiljade ukrajinskih vojnika, u skladu s programima NATO-a. Kijev se snabdeva zapadnim naoružanjem i vojnom tehnikom. Šta je to ako nije direktna uključenost u sukob? A kako da se razume izjava generalnog sekretara NATO-a koji kaže da će poraz Ukrajine značiti poraz Severnoatlantske alijanse?, rekao je Lukašenko.

On je događaje u Ukrajini uporedio s tornadom koji postaje sve snažniji, a koji u svoju spiralu uvlači sve veći broj zemalja i stvara nove probleme.

Beloruski predsednik je istakao da je potrebno zaustaviti krvoproliće u Ukrajini i početi pregovore o miru, ali je upozorio na to da je pitanje da li će Kijevu dozvoliti da sedne za pregovarački sto.

-Mi smo ukazivali na degradaciju sistema međunarodne bezbednosti, obezvređivanje sporazuma u oblasti razoružavanja i kontrole nad naoružanjem. Nažalost, tada nas niko nije slušao. I tragičan rezultat tog licemernog stava vidimo danas u Ukrajini, konstatovao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je naglasio da u međunarodnoj politici ne sme biti ucenjivanja upotrebom nuklearnog oružja, podsetivši na to da „poljsko rukovodstvo iskazuje spremnost da na teritoriji svoje zemlje razmesti nuklearno oružje“.

-Dobro je što među Amerikancima, treba im odati dužno poštovanje, još ima zdravorazumnih ljudi koji odlično razumeju opasnost od nuklearnih igara, posebno s nepredvidivim partnerima, naglasio je Lukašenko.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Bezbednost u saobraćaju kao značajan element održive mobilnosti i ESG standarda