ŠPIJUNE TRAŽE U NAJVEĆOJ SVETINJI: Ukrajinska služba bezbednosti pretresla najveći pravoslavni hram u Kijevu i sveštenstvo

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

23. 11. 2022. u 07:07

UKRAJINSKA služba bezbednosti nastavila je da traži ruske špijune i simpatizere, pa je stigla i do najveće pravoslavne svetinje u Kijevu.

ШПИЈУНЕ ТРАЖЕ У НАЈВЕЋОЈ СВЕТИЊИ: Украјинска служба безбедности претресла највећи православни храм у Кијеву и свештенство

Foto Služba bezbednosti Ukrajine

Ukrajinski mediji su saopštili da je Služba bezbednosti Ukrajine došla u Kijevsko-pečersku lavru da obavi pretres. U objašnjenju ukrajinske tajne policije se kaže da se akcija sprovodi "da bi se sprečila podrivačka delatnost ruskih specijalnih službi" kao i da se vidi skrivaju li se u hramu ruski diverzanti. Ruska pravoslavna crkva saopštila je da pretres predstavlja akt zastrašivanja.

Zajedno sa tajnom policijom u pretresu učestvuje i Ukrajinska nacionalna garda.

Pre toga SBU je već pokrenula proces protiv sveštenika u jednoj od crkava Kijevske lavre jer se tamo za vreme bogosluženja pevala navodno zabranjena u Ukrajini pesma "Majčica Rusija". Otac Zaharije je već odstranjen sa bogosluženja. Sveštenike optužuju da pevanje takve pesme može štetno da deluje na bezbednost i interese Ukrajine. U Kijevskoj lavri su saopštili da su sveštenika crkve u čijoj se crkvi pevala ta pesma već udaljili sa službe.

Foto Služba bezbednosti Ukrajine

Predstavnici ukrajinske službe bezbednosti su saopštili da pretražuju Kijevsko-pečersku lavru, jer traže oružje i "ruske diverzante", ali i zato da ne dozvole da se lavra koristi kao ćelija "ruskog sveta". Dok su brojni policajci obavljali pretres, sveštenike su izbacili na ulicu.

Kad se zna da je novoosnovana raskolnička crkva zainteresovana da uz pomoć vlasti preotme Kijevsko-pečersku lavru, onda je jasno zašto se sada tamo traže špijuni. Do sada su u lavri služili sveštenici koji su pripadali Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi koja je donedavno bila lojalna Moskovskoj patrijaršiji. Poznato je ko je inicirao dolazak policije u pravoslavnu svetinju. Predstavnik raskolničke crkve Mihail Omeljan je na društvenim mrežama napisao da se u Kijevskoj lavri mole za Rusiju i njeno pravoslavlje.

Ovih dana je ukrajinska policija pretresala i druge pravoslavne crkve za čije sveštenike smatraju da bi mogli biti proruski orijentisani. Služba bezbednosti Ukrajine pretresa dva pravoslavna manastira u Rovenskoj oblasti.

Predsednik Odeljenja za odnose crkve i društva ruskog Sinoda Vladimir Legojda uveren je da pretres ukrajinske policije ima za cilj da preplaši vernike u Ukrajini. Legojda ističe da će, nažalost, ovi policijski pretresi pravoslavnih hramova u Ukrajini ostati bez pažnje i komentara onih koji se nazivaju zaštitnicima ljudskih prava.

Novoosnovana raskolnička crkva nije skrivala ambicije da zauzme jedan broj crkava u Kijevo-pečerskoj lavri. Od 2014. godine, posle puča u Kijevu, česti su bili napadi ukrajinskih nacionalista na one hramove u kojima sveštenici i vernici ne žele da raskidaju veze sa ruskom pravoslavnim crkvom. U martu je u ukrajinskom parlamentu bio pripremljen tekst zakona o zabrani rada i oduzimanju objekata najbrojnije pravoslavne crkve u Ukrajini koja je bila lojalna ruskom patrijarhu.

Raskolnička Pravoslavna crkva Ukrajine formirana je od dve crkve 2018. godine na inicijativu bivšeg predsednika Petra Porošenka i konstantinopoljskog patrijarha Vartolomeja koji joj je 2019. uručio "krnji tomos" o autokefalnosti. Samostalnost novoosnovane crkve je manja nego ona koju je imala Ukrajinska pravoslavna crkva lojalna Moskovskoj patrijaršiji. Tu novu crkvu je priznao manji broj autokefalnih pravoslavnih crkava u svetu.

Od početka rata sve su češći napadi na sveštenike koji nisu prešli u redove novoformirane crkve. Moskovski mediji podsećaju da su u avgustu saradnici SBU uhapsili sveštenika Sergija Tarasova i kasnije ga ubili. On se suprotstavljao ukrajinskim raskolnicima i nacionalistima.

Foto AP

PESKOV: VOJNA AKCIJA PROTIV RPC

Pretres manastira Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu predstavlja još jednu ukrajinsku vojnu akciju protiv Ruske pravoslavne crkve, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov (na slici). "Ukrajinska strana je vodila rat protiv Ruske pravoslavne crkve jedno vreme i rekao bih da se današnji pretresi manastira u Kijevu mogu posmatrati kao još jedan u nizu vojnih dejstava protiv ruskog pravoslavlja", rekao je Peskov.

BEZ VODE I STRUJE BESNE ŽESTOKE BORBE U MRAKU DONBASA

STANOVNICI dela Donbasa ostali su u mraku, jer je ukrajinska artiljerija srušila dalekovode. Mrak ne sprečava artiljerce na obe strane fronta da nastavljaju ratovanje.

Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin izjavio je da ruska vojska uz podršku avijacije i artiljerije napreduje u oslobađanju mesta i izlasku na administrativne granice Donbasa. Ukrajinska vojska je pokušala da izvede dva kontranapada u smeru grada Avdejevka.

Foto AP

Pušilin ne skriva da je situacija kod Krasnolimanska, važnog strateškog mesta, i dalje vrlo složena. U pravcu Ugljedara i Pavlovke Rusi ponovo napreduju, a Pušilin kaže da strani najamnici koji ratuju na strani Ukrajine u Donbasu nemaju značajnijeg uticaja na situaciju na frontu.

- Na raznim delovima fronta se može čuti poljska reč. Prisutni su i Britanci, ali većinu vojnika čine ukrajinski rezervisti - kaže Pušilin.

Zbog problema sa strujom u više gradova u Donjeckoj oblasti nema dovoljno vode. U tri najveća grada Donjecku, Gorlovki i Makejevki voda se daje samo u određenim intervalima.

Glavni problem je što je Ukrajina napravila blokadu vode, a u snabdevanju vodom pomažu im ekipe pristigle iz Moskve i Rostova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere