RAT U UKRAJINI: Vagnerovci i Čečeni se spremaju za proboj; Oboreno 5 dronova pokušali napad na TE na Krimu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 11. 2022. u 07:38 >> 22:38

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 272. dan. Zbog napada na Zaporošku nuklearnu elektranu postoji rizik od izbijanja havarije, rekao je juče Aleksej Lihačov, direktor "Rosatoma". Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski još jednom je juče pozvao zapadne države da prime Kijev u NATO i EU.

РАТ У УКРАЈИНИ: Вагнеровци и Чечени се спремају за пробој; Оборено 5 дронова покушали напад на ТЕ на Криму (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Nemačka ministarka: Ne bih da dajem lažne nade

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht veruje da će borbe u Ukrajini još dugo trajati.

- Ne bih da dajem lažne nade da bi ovaj rat mogao da se završi uskoro - u narednim danima ili nedeljama. Moramo polaziti od činjenice da će ovaj rat još dugo trajati, i stoga moramo da se pripremimo za to da ćemo morati da podržimo Ukrajinu - rekla je Lambrehtova na nemačkoj Saveznoj akademiji za bezbednosnu politiku.

Turski VBR u Ukrajini?

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci, navodno, prve zabeležene upotrebe turskog MLRS TRLG-230 u Ukrajini. Video objavljuju ukrajinski resursi.

Oriks (The Oryx) je nedavno objavio da je Ankara predala MLRS 230 mm Oružanim snagama Ukrajine zajedno sa navođenom municijom za njih.


Ovi turski MLRS sa dometom do 70 km mogu postići maksimalnu preciznost kada koriste lasersko osvetljenje mete bespilotnim letelicama Bajraktar.

Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine: Najžešće borbe su u Donbasu

Komanda Ukrajinske armije dala je kratak rezime događaja na ratištima.  Kako se navodi u izveštaju ruske trupe koncentrišu svoje glavne napore na ofanzivu na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.

Oružane snage RF vrše inžinjerijsku opremu linije odbrane na određenim pravcima, i sprovode aktivno vazdušno izviđanje pomoću bespilotnih letelica dodaje su u saoptenju.

U cilju povećanja grupisanja trupa, odvojene jedinice su premeštene u Debaljcevo (DNR) sa teritorije Čečenije i iz PMC-a.

Foto printskrin instagram kadyrov_95

Ruska vojska iz MLRS-a granatira položaje Oružanih snaga Ukrajine. Pretnja od raketnih i vazdušnih udara ostaje, uključujući i upotrebu bespilotnih letelica sa teritorije i vazdušnog prostora Republike Belorusije.

 

Oboreno 5 dronova, pokušali napad na TE na Krimu


Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dva drona dok su pokušala da napadnu Balaklavsku termoelektranu na Krimu. Pored toga, iznad Crnog mora su oborene još tri bespilotne letelice, rekao je gubernator grada Mihail Razvožajev.

Napad je odbila Crnomorska flota. Nema povređenih, niti je oštećena infrastruktura.

 

Kijev sprema desant u Hersonu?

Ukrajinska komanda nastavlja prebacivanje jedinica sa hersonskog pravca. U periodu od 22. do 25. novembra više od 1,5 hiljada ljudi i preko 210 jedinica različite tehnike krenuće iz Nikolajevske i Hersonske oblasti u centralne i istočne regione Ukrajine.

U Hersonu je nastavio sa radom odeljenje SBU i nacionalne policije. Zaposleni sprovode mere filtracije i masovno proveravaju sve zgrade i kuće u gradu u potrazi za proruskim građanima i vojnim osobljem Oružanih snaga RF.

Jedinice 9. kombinovanog bataljona Oružanih snaga Ukrajine su pomoću helikoptera sa raketnim sistemom napale su položaje u Kairimu.

Ilustracija telegram rybar

Oružane snage Ukrajine nastavljaju deminiranje Hersonske oblasti i administrativnog centra. U raznim naseljima postoje demineri i kinološke službe.

U blizini poluostrva Kinburn, ukrajinske izviđačke grupe 73. centra SOF-a na malim čamcima patrolirali su obalom Dnjeparskog ušća, pod kontrolom Oružanih snaga Rusije.

U pozadini povećane pažnje ukrajinskih resursa ovom sektoru fronta, Oružane snage Ukrajine ispituju odbranu ruskih trupa pre mogućeg desanta.

 

Ubili zarobljenike, a sada ih optužuju

Generalno tužilaštvo Ukrajine objavilo je istragu protiv ubijenih zarobljenih ruskih vojnika na koje su pucali militanti Oružanih snaga Ukrajine, optužujući mrtve za perfidnost i kršenje običaja ratovanja.

-Imitacija predaje i otvaranje vatre na vojsku Oružanih snaga Ukrajine – pokrenut je postupak zbog perfidnosti ruske vojske, navodi se u Telegram kanalu ministarstva.

 

Prošla opasnost, oboreni dronovi nad Sevastopoljem

Kretanje pomorskog putničkog saobraćaja u Sevastopolju je obnovljeno, čamci i trajekt polaze po redu, saopštila je gradska vlast.

Guverner grada Mihail Razvožajev rekao je ranije da su bespilotne letelice napale Sevastopolj u utorak uveče, aktivirao se PVO sistem, prema preliminarnim informacijama oborena su dva drona. Civilni objekti nisu oštećeni. Istovremeno, privremeno je obustavljeno kretanje pomorskog transporta u Sevastopoljskom zalivu.

-Vraćeno je kretanje pomorskog putničkog saobraćaja, navodi se u poruci.

Foto: Printscreen/TV Zvezda

Vagner protiv Mocasart

Američka privatna vojna kompanija, čiji vojnici ratuju za Ukrajinu u području strateškog grada Svatovo (LNR), nije u stanju da se suprotstavi grupi „Vagner“, smatra policijski pukovnik u Luganskoj Narodnoj Republici Vitalij Kiseljov.

 

Dronovi napadaju Sevastopolj

Dronovi napadaju Sevastopolj, prema preliminarnim podacima, protivvazdušna odbrana je već oborila dve letelice, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.

-Upravo sada dejstvuje naša protivvazdušna odbrana. U toku je napad dronova. Prema preliminarnim informacijama, dve bespilotne letelice su već oborene. Sve snage i službe su u pripravnosti, napisao je Razvožajev na Telegramu.

Foto Tviter Ukraine AF

Prema njegovim rečima, civilni objekti nisu oštećeni.

-Molim vas, ostanite mirni, rekao je gubernator.

Plovidba putničkog morskog transporta u Sevastopolju je obustavljena, saopštile su vlasti grada.

Hipersoničnom raketom oboren ukrajinski Su-24 (VIDEO)


Ruski nadzvučni presretač MiG-31 nedavno je oborio ukrajinski avion Su-24 raketom vazduh-vazduh velikog dometa R-37M. Najnovije otkriće izneo je pilot ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) po imenu Aleksandar u intervjuu za TV Zvezda.



Na snimku se vidi kako MiG-31BM iz sastava 712. puka u Kansku poleće iz vazdušne baze u Belbeku na Krimu. Prema intervjuu, posada je navodno pronašla vazdušnu metu tokom misije patrole.

Nakon što je komandno mesto utvrdilo da je cilj neprijateljski avion, ruski avioni su ispalili raketu vazduh-vazduh R-37M na Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Stigli Su-30SM2 i Jak-130

Ministarstvo odbrane Rusije je dobilo nove lovce Su-30SM2 i avione za obuku Jak-130, navodi se na sajtu vlade Rusije.

-Ujedinjena korporacija za proizvodnju aviona (OAK) iz Irkutska, koja je deo državne korporacije ‘Rosteh’, je proizvela i predala Ministarstvu odbrane Rusije nove lovce Su-30SM2 i avione za obuku Jak-130, piše u saopštenju.

Prema rečima generalnog direktora korporacije OAK Jurija Sljusarja, u proizvodnji se nalazi još jedna partija aviona koja će biti predata do kraja godine.

Foto: EPA

 

Milanović zvanično odbio obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Hrvatski predsednik Zoran Milanović zvanično je odbio da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini, tačnije za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, uz obrazloženje da to nije u skladu sa Ustavom i da ne postoji međunarodni ugovor koji bi u ovom slučaju trebalo da ispoštuje.

Poručio je i da ministar odbrane nije osoba koja predsedniku upućuje takav zahtev.

- Nisu stečeni uslovi za razmatranje dopisa ministra odbrane kojim se traži prethodna saglasnost Predsednika Republike za učešće pripadnika OSRH u misiji EUMAM - saopšteno je Milanovićevog kabineta.

Reč je o zahtevu za saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji Evropske unije prema kojoj su pripadnici hrvatskih oružanih snaga trebalo da pruže pomoć u obuci ukrajinskih vojnika, a što je u poslednje vreme podiglo buru u javnosti, uz niz sukoba i prepucavanja na relaciji vlada, sabor, Pantovčak.

Iz Kabineta su potvrdili da je Milanović primio dopis ministra odbrane Marija Banožića kojim se traži njegova prethodna saglasnost na "Nacrt predloga odluke Hrvatskog sabora o učešću pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u misiji Evropske unije za vojnu pomoć za podršku Ukrajini" (EU Military Ašistance Mišion - Ukraine - EUMAM),

Milanović je navode, odbio da da svoju saglasnost uz opširno pojašnjenje u nizu tačaka, među kojima je i ona da ministar Banožić nije ni ovlašćen da traži njegovu saglasnost.

- S obzirom na opravdano veliki interes hrvatske javnosti za najavljeno učešće pripadnika OSRH u misiji EU za vojnu pomoć Ukrajini, te istovremeno nejasne i neobrazložene okolnosti učešća pripadnika OSRH u spomenutoj misiji, Kabinet Predsednika Republike obaveštava javnost da je navedeni ministrov dopis nepodoban za postupanje Predsednika Republike - navodi se u saopštenju u kojem se nabraja niz, kako se navodi, formalnih i materijalnih razloga.

Kudricki: Kolosalna oštećenja ukrajinskog energetskog sistema

Posle serije ruskih masovnih raketnih udara na energetsku infrastrukturu Ukrajine, oštećene su praktično sve velike termo i hidroelektrane u zemlji, rekao je Volodimir Kudricki, šef ukrajinskog državnog operatera mreže Ukrenergo, piše Kijev Indipendent.

Kudricki je 22. novembra rekao da je nivo oštećenja energetskog sistema "kolosalan" i da stoga ostaju zakazani prekidi napajanja kako bi se održala ravnoteža i sprečio "kolaps" energetskog sistema.

Izgradnja odbrambenih položaja u Belgorodu

Milanović zvanično odbio učešće HR vojnika u misiji EU

Hrvatski predsednik Zoran Milanović zvanično je odbio da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini, uz obrazloženje da to nije u skladu sa Ustavom i da ne postoji međunarodni ugovor koji bi u ovom slučaju trebalo da ispoštuje.

Poručio je i da ministar odbrane nije osoba koja predsedniku upućuje takav zahtev.

- Nisu stečeni uslovi za razmatranje dopisa ministra obrane kojim se traži prethodna saglasnost Predsednika Republike za učešće pripadnika OSRH u misiji EUMAM - saopšteno je Milanovićevog kabineta.

Peskov demantovao da je Putinu uoči G20 predat predlog mirovnog sporazuma s Kijevom

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je u razgovoru za Sputnjik demantovao saopštenja da je ruskom lideru Vladimiru Putinu pre samita G20 navodno predat nacrt mirovnog sporazuma sa Ukrajinom.

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

Izdanje "Ukrajinska pravda" objavilo je da je uoči sastanka lidera G20 koji je prošle nedelje održan na Baliju, jedna od zemalja-posrednica predala Putinu predlog potencijalnog sporazuma za direktne pregovore.

Peskov je odrečno odgovorio na pitanje da li je bilo takvog predloga.

Putin nije otputovao na samit G20, već je rusku delegaciju predvodio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Još 2,5 milijardi evra za Ukrajinu

Evropska komisija je izdvojila novu tranšu makrofinansijske pomoći Ukrajini od 2,5 milijardi evra, objavio je na Tviteru potpredsednik EK Valdis Dombrovskis.

Putin na sastanku sa porodicama mobilisanih

Kremlj priprema sastanak predsednika Vladimira Putina sa porodicama mobilisanih vojnika, rekao je novinarima pres-sekretar predsednik Rusije Dmitrij Peskov.

- Znate da predsednik često održava takve sastanke, nisu svi javni. U svakom slučaju, predsednik dobija informacije iz prve ruke o stvarnom stanju stvari. Takav sastanak je u pripremi - dodao je portparol Kremlja.

Sastancima će biti prisutne i majke mobilisanih Rusa.

Duda poručio "prankerima": Ne želim rat sa Rusijom

Poljska ne želi rat sa Rusijom zbog pada ukrajinske rakete na istoku zemlje, rekao je predsednik Republike Andžej Duda u razgovoru sa ruskim "prankerima", koji su se predstavili kao njegov francuski kolega Emanuel Makron.

Foto: Printscreen

- Verujte mi, veoma sam oprezan. Ne krivim Ruse, ovo je rat. Mislim da će obe strane kriviti jedna drugu za ovaj rat. Mislite li da mi treba rat sa Rusijom? Ne, ne Ne želim to. Ne želim rat sa Rusijom i izuzetno sam oprezan, verujte mi, izuzetno oprezan - rekao je Duda.

On je naglasio da upravo zbog toga nije govorio o petom članu povelje NATO-a o kolektivnoj samoodbrani, već je samo inicirao delovanje četvrtog člana glavnog ugovora, koji predviđa konsultacije u slučaju pretnja jednoj od članica alijanse.

MO VB: Rusija zabrinuta zbog pretnji ključnoj pomorskoj bazi

Izveštaji o napadu na naftni terminal u Novorosijsku u Rusiji, koji se nalazi u blizini glavne baze ruske Crnomorske flote, verovatno će izazvati zabrinutost među ruskim komandantima, piše u saopštenju Ministarstva obrane Velike Britanije.

Ministarstvo je saopštilo da je Rusija prebacila mnoge svoje podmorničke operacije u Novorosijsk nakon udara na rusku bazu u Sevastopolju.

Francuzi raspoređuju "Rafale" u Litvaniji

Francuska će od 25. novembra rasporediti na teritoriji Litvanije četiri višenamenska lovca „Rafal“ u cilju obezbeđivanja vazdušnog prostora baltičkih država, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje, piše Sputnjik.

Foto: Printskrin

Raspoređivanje aviona vrši se na osnovu mandata NATO-a.

Ranije je ministar obrane najavio slanje ovih aviona, ali i dodatnih snaga u Estoniju, kao i tenkova i oklopnih transportera u Rumuniju.

SBU sprovela raciju u Kijevo-pečerskoj lavri

Ukrajinska bezbednosna služba i policija sprovele su jutros raciju u pravoslavnom manastiru u Kijevu, starom 1.000 godina, u okviru operacija protiv sumnjivih "subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi", saopštila je ukrajinska bezbednosna služba.

Kako se navodi u saopštenju, te mere se preduzimaju kao deo sistemskog rada ukrajinske bezbednosne službe u borbi protiv destruktivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u Ukrajini, javio je Rojters.

Eksplozije u Hersonu

Eksplozije u Hersonu, nema uzbune za vazdušnu opasnost

- U Hersonu se čuju eksplozije - objavilo je ukrajinsko internet izdanje „Obščestvenoe“ na Telegramu.

Istovremeno, u gradu nije proglašena uzbuna za vazdušnu opasnost.

Pušilin: Ruska vojska napreduje u pravcu Ugljedara

Oružane snage Rusije uspešno napreduju u pravcu Ugljedara, izjavio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, piše Sputnjik.

Naselje Pavlovka, koje se nalazi pre Ugljedara, zauzeto je 14. novembra. Pušilin je istakao da, uprkos pokušajima protivofanzive neprijatelja, ruska vojska ispunjava postavljene zadatke.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

On je primetio da postoje uspesi na marjinskom pravcu, čak i uzimajući u obzir gradske borbe, što nameće dodatne poteškoće. U pravcu Avdejevke i Artjomovska takođe se vidi napredovanje ruske vojske, dodao je Pušilin.

Istovremeno je i dalje teška situacija u krasnolimanskom pravcu, gde protivnik nastavlja napade, ali u ovom trenutku bezuspešne.

Rusija će proveriti informacije o učešću NATO boraca u sukobu u Ukrajini

Istražni komitet Rusije će u okviru istrage krivičnih dela proveriti informacije o učešću plaćenika iz zemalja NATO-a u ratnim dejstvima na strani Kijeva, navodi se u saopštenju IK na Telegramu.

Ističe se da se, prema informacija Narodne milicije LNR, u Donbasu pod maskom privatnih vojnih kompanija, kojih ima desetak, nalaze i regularne snage članica NATO-a.

U saopštenju se dodaje da je na teritoriji Ukrajine još pre početka specijalne vojne operacije delovala "legija stranaca" sačinjena od državljana Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije, piše Sputnjik.

Snimak improvizovanog ukrajinskog drona samoubice

Ruska Duma pozvala parlamente sveta da osude ukrajinske zločine

Ruska Duma usvojila je izjavu kojom se parlamenti sveta pozivaju da osude ukrajinske zločine i doprinesu tome da na odgovornost budu pozvani direktni izvršioci zločina ubistva ruskih zarobljenika.

U dokumentu se ističe da je taj zločin "grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava", Ženevske konvencije o ophođenju sa zarobljenicima iz 1949. godine i Konvencije protiv mučenja i drugih vidova nečovečnog postupanja.

U Odesi vanredne restrikcije struje

U Odesi su počele vanredne restrikcije struje, saopštila je gradska administracija na Telegramu.

- Nažalost, po nalogu kompanije "Ukrenergo", prinuđeni smo da ponovo vršimo vanredna isključenja. Rasporedi isključenja još nisu na snazi - navodi se u saopštenju.

Sastanak zbog iranskih dronova

Iranska strana je, nakon objavljivanja izveštaja o isporukama dronova Moskvi, održala stručni sastanak sa ukrajinskim ekspertima radi istrage ovog pitanja, prenosi IRNA.

Zapadne zemlje tvrde da Iran trenutno isporučuje dronove Rusiji za vojne operacije u Ukrajini. Moskva i Teheran su negirali takve optužbe.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian rekao je da je Teheran isporučio Ruskoj Federaciji bespilotne letelice nekoliko meseci pre početka specijalne operacije u Ukrajini. On je takođe izvestio da Teheran nije u mogućnosti da se sastane sa Kijevom po pitanju bespilotnih letelica zbog odsustva ukrajinske strane.

Ukrajina poziva stanovnike Hersona na evakuaciju tokom zime

Ukrajinska vlada pozvala je građane Hersona da se tokom zime evakuišu u bezbednije regione zemlje.

Ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija u vladi Ukrajine, Irina Vereščuk, apelovala je na stanovnike Hersona, posebno na ugrožene kategorije - žene sa decom, stare, bolesne i osobe koje se teško kreću, da se evakuišu tokom zime, prenosi Unian.

- S obzirom na tešku situaciju u gradu i probleme sa infrastrukturom, možete se evakuisati tokom zime u bezbednije regione zemlje - napisala je Vereščuk na Telegramu.

Dodala je da vlada nudi besplatnu evakuaciju u Krivi Rog, Nikolajev i Odesu, a da je moguća i evakuacija dalje u Kirovogradsku i Hmeljničku oblast i druge zapadne regione Ukrajine.

Rogov: Ruska vojska spremna da odbije ukrajinsku ofanzivu

Ruska vojska u Zaporoškoj oblasti je spremna da odbije ofanzivu ukrajinskih trupa, izjavio je za RIA Novosti član glavnog saveta oblasne administracije Vladimir Rogov.

- Podignuta je pouzdana linija odbrane. Naša vojska ima moral i sposobnost da odbije neprijatelja. Niko i ne pomišlja da popusti - rekao je on.

On je naglasio da se grupisanje ruskih trupa na ovom području stalno povećava.

Britanci isporučili Ukrajincima projektile "Brimstoun 2"

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije laserski navođenih projektila "Brimstoun 2" koje je Ukrajini isporučila Velika Britanija, piše Kijev Indipendent.

Ova verzija projektila ima duplo veći domet od verzije koju je Britanija isporučila Ukrajini pre šest meseci.

UN ne mogu da utvrde odgovorne za napade na NE Zaporožje

Ujedinjene nacije ne mogu da utvrde odgovorne za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP), rekao je Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN Antonija Guteresa.

- Pa mi nemamo mogućnost da utvrdimo napade. Želimo da svi napadi prestanu - rekao je on, dodajući da deli zabrinutost generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija i podržava njegov poziv svim stranama da se zaustave svi sukobi oko tog postrojenja, preneo je TASS.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da su ukrajinske trupe nakon dvomesečne pauze nastavile sa granatiranjem nuklearne elektrane Zaporožje.

Snimak borbi u Pervomajsku

SAD o ubistvu Rusa u Ukrajini: Svi snose posledice za zločine

Američka izaslanica za ratne zločine Bet van Šak izjavila je danas da su SAD upoznate sa optužbama da su ukrajinske snage ubile ruske vojnike i poručila da bi sve strane trebalo da snose posledice ako su počinile zločine tokom sukoba.

- Očigledno da to pomno pratimo. Veoma je važno naglasiti da se ratni zakoni podjednako odnose na sve strane: kako na državu agresora, tako i na državu koja se brani, i to u jednakoj meri - navela je ona tokom telefonskog brifinga sa novinarima.

Istovremeno je naglasila da "sve strane u konfliktu moraju da poštuju međunarodno pravo ili da se suoče sa posledicama", prenosi Rojters.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)