"NUKLEARNI PROGRAM IRANA NAPREDUJE": IAEA donela nacrt rezolucije kojom se osuđuje Teheran

Đ.G.

21. 11. 2022. u 08:34

NACRT rezolucije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kojom se osuđuje Iran neće sprečiti zemlju da sledi svoje nuklearne ciljeve, izjavio je Mohamed Eslami, šef teheranske Organizacije za atomsku energiju.

НУКЛЕАРНИ ПРОГРАМ ИРАНА НАПРЕДУЈЕ: ИАЕА донела нацрт резолуције којом се осуђује Техеран

Foto AP

Zvaničnik je prokomentarisao ovo pitanje u nedelju, pozivajući se na stav nadzornog tela UN o navodima da Iran ne sarađuje u istrazi o tragovima uranijuma za koje se tvrdi da su pronađeni na njegovom tlu.

- Nuklearni programi Islamske Republike Iran napreduju u skladu sa strateškim akcionim planom parlamenta, a izdavanje više rezolucija protiv Irana neće izazvati nikakav poremećaj u napretku ovih programa - rekao je Eslami tokom događaja u Isfahanu. On je osudio odluku IAEA kao „pogrešnu meru“ i obećao „čvrst odgovor“ na neprijateljstvo agencije.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova takođe je u nedelju izdalo saopštenje u kojem osuđuje „nelogičnu i destruktivnu” rezoluciju IAEA. Portparol Naser Kanaani naglasio je da je nuklearni program Teherana najtransparentniji na svetu pod nadzorom agencije i da je više proveren nego u drugim zemljama - preneo je RT.

Nacionalni ambasador pri IAEA Mohsen Naziri-Asl optužio je SAD i njihove evropske saveznike za predstavljanje „lažnih informacija i neosnovanih tvrdnji kako bi opravdali svoj nekonstruktivan pristup Upravnom odboru“ .

IAEA je u četvrtak ratifikovala nacrt rezolucije kojom se Iran osuđuje jer navodno nije sarađivao u istrazi o nuklearnim tragovima za koje je agencija rekla da su pronađeni na tri „nedeklarisane nuklearne lokacije“ u zemlji. 

Teheran je insistirao na tome da IAEA zatvori istragu o tragovima uranijuma kao preduslov za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. koji se raspao 2018. kada je tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao Vašington iz sporazuma, a druge potpisnice nisu ispoštovale svoje obaveze.

Dok Izrael već više od dve decenije upozorava da je Iran na ivici da napravi nuklearnu bombu, Teheran navodi da želi tehnologiju samo u miroljubive svrhe - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAHAROVA O RASPADU SAD: Posebno izdvojila tri države