MAKRON OPTUŽIO RUSIJU: "Pospešuje antifrancusku propagandu u Africi"

Tanjug

20. 11. 2022. u 16:31

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron optužio je Rusiju da pospešuje i "hrani" antifrancusku propagandu u Africi i da se ponaša kao "grabljivica" u problematičnim afričkim zemljama.

МАКРОН ОПТУЖИО РУСИЈУ: Поспешује антифранцуску пропаганду у Африци

Foto: Ludovic Marin, Pool via AP

Govoreći na marginama samita nacija francuskog govornog područja u Tunisu, Makron je zamoljen da odgovori kritičarima koji navode da Francuska iskorišćava istorijske ekonomske i političke veze u svojim bivšim kolonijama radi sopstvenih interesa, preneo je Rojters.

-Ovu percepciju hrane drugi, to je politički projekat- rekao je Makron u intervjuu za TV5 Mond.

On je kazao da nije budala i da mnoge influensere, koji ponekad govore u njihovim programima, plaćaju Rusi, koji su im poznati.

-Izvestan broj sila, koje žele da prošire svoj uticaj u Africi, to rade da bi povredile Francusku, povredile njen jezik, posejale sumnje, ali pre svega oni slede određene interese- dodao je Makron.

Francuska, bivša kolonijalna sila u većem delu zapadne i centralne Afrike, ima dugogodišnje vojne veze širom frankofone Afrike, a francuske trupe su bile stacionirane u Maliju čitavu deceniju u sklopu protivterorističke operacije, navela je agencija.

Kritičari ocenjuju operaciju Francuske neuspešnom i krive je za dalju destabilizaciju regiona.

Francuska se, takođe, bori za uticaj u Africi sa Rusijom poslednjih godina, nakon raspoređivanja privatne grupe Vagner u nekoliko zemalja, uključujući Centralnoafričku Republiku (CAR) i Mali.

Pariz je morao da povuče trupe iz Malija nakon što je vojska te afričke zemlje izvela puč 2020. godine.

Vojne vođe su kasnije pozvale grupu Vagner da pomogne u decenijskoj borbi protiv islamističkih militanata i kako bi prekinule veze sa Francuskom.

Rusija je navela da Vagner niti predstavlja rusku državu, niti je ona finansira.

Makron je rekao da se Rusija ponaša kao "grabljivica". "Morate samo da pogledate šta se dešava u Centralnoafričkoj Republici ili negde drugde da biste videli da je ruski projekat koji se tamo vodi, kada je Francuska gurnuta u stranu, projekat grabljivice", rekao je Makron.

-To je urađeno uz saučesništvo ruske vojne hunte- istakao je on.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a