IRAN PRETI IRAKU OFANZIVOM: Ako ne bude granice protiv Kurda, sledi rat

Novosti online

19. 11. 2022. u 15:24

VISOKI iranski vojni zvaničnik koji je ove nedelje posetio Bagdad zapretio je Iraku kopnenom vojnom operacijom na severu zemlje ako iračka vojska ne utvrdi zajedničku granicu zemalja protiv kurdskih opozicionih grupa, saopštili su brojni irački i kurdski zvaničnici.

ИРАН ПРЕТИ ИРАКУ ОФАНЗИВОМ: Ако не буде границе против Курда, следи рат

Foto: Printskrin

Ovakva ofanziva, ako se izvede, bila bi bez presedana u Iraku i podigla bi avet regionalnih posledica iranskih domaćih nemira, koje je Teheran prikazao kao stranu zaveru bez pružanja dokaza.

Upozorenje je ove nedelje iračkim i kurdskim zvaničnicima u Bagdadu uručio komandant iranskih snaga Kuds Esmail Gaani, koji je u ponedeljak stigao u prestonicu u nenajavljenu dvodnevnu posetu. Snage su elitna jedinica u okviru iranske Revolucionarne garde.

Iran navodi da kurdske opozicione grupe dugo prognane u severnom Iraku podstiču antivladine proteste u Iranu i krijumčare oružje u zemlju. Iranske vlasti nisu pružile dokaze za ove navode koje su kurdske grupe negirale.

Nejasno je koliko je ozbiljno iransko upozorenje, ali ono stavlja Bagdad u nevolju. To je prvi put da su iranski zvaničnici javno zapretili kopnenom operacijom nakon višemesečnih prekograničnih tenzija i tražeći od Iraka da razoruža opozicione grupe aktivne na njegovim teritorijama.

Sada u drugom mesecu, protesti koji zahtevaju svrgavanje iranskih klerikalnih vladara izbili su nakon smrti 22-godišnje Kurdsko-iranske žene Mahse Amini, koja je bila u pritvoru u Teheranu. Hiljade je uhapšeno, a stotine ubijeno dok iranske vlasti koriste bojevu municiju kako bi zadržale kontrolu nad ulicama, ali protesti ne pokazuju znakove jenjavanja. Aminijeve kurdske oblasti često su bile u centru nemira.

Iran je okrivio strano mešanje za podsticanje protesta i uperio je prst u kurdske opozicione grupe u severnom Iraku, optužujući ih za direktnu umešanost i veze sa Izraelom. Teheran je više puta izvodio raketne napade na baze ovih grupa u Iraku, ubivši najmanje desetak i ranivši mnogo više.

Gaani je stigao u Bagdad dan nakon najnovijeg iranskog napada na opozicione baze u Koji, u provinciji Irbil, u kojem su ubijena najmanje trojica.

Foto: EPA

 

On se sastao sa premijerom Mohamedom Šiom al-Sudanijem i drugim liderima Alijanse Koordinacionog okvira, predsednikom Abdulom Latifom Rašidom, Kurdom i frakcijama milicija koje podržava Iran. Sudani je došao na vlast kao izabrani kandidat Koordinacionog okvira, saveza sastavljenog od partija koje uglavnom podržava Iran.

Gaanijevi zahtevi su bili dvostruki: razoružati baze opozicionih grupa iranskih Kurda u severnom Iraku i utvrditi porozne granice sa iračkim trupama kako bi se sprečila infiltracija.

Ako Bagdad ne ispuni zahteve, Iran će pokrenuti vojnu akciju sa kopnenim snagama i nastaviti da bombarduje opozicione baze, rekao je Gaani svojim iračkim kolegama, prema rečima dve šiitske političke ličnosti, dva zvaničnika milicije i visokog kurdskog zvaničnika. Svi su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da obaveštavaju medije o osetljivom sastanku.

Područje iranske zabrinutosti potpada pod nadležnost poluautonomnog kurdskog regiona i zahtevaće od Bagdada da pregovara o zajedničkoj koordinaciji.

Irački zvaničnici su privatno rekli da ne vide dokaze koji bi podržali iranske optužbe protiv kurdskih grupa.

Kurdske opozicione stranke, iako priznaju duboke veze sa kurdskim oblastima u Iranu, takođe poriču da krijumčare oružje kako bi naoružali demonstrante. Amini, mlada žena koja je umrla u policijskom pritvoru, bila je iz kurdskog grada Sakkez, prve oblasti koja je svjedočila protestima u septembru.

Kurdske opozicione stranke saopštile su da njihovo učešće ne ide dalje od pružanja moralne podrške, podizanja svesti i pomoći u pružanju medicinske nege povređenim demonstrantima koji dolaze iz Irana.

Soran Nuri, vodeći član Kurdistanske demokratske partije u Iranu, ili KDPI, rekao je da je upoznat sa iranskim zahtevima. „Nikada nismo krijumčarili oružje u bilo koju zemlju ili iz nje“, rekao je on.

- Nadamo se da (kurdski region) neće podleći ovim pretnjama. Irački bezbednosni zvaničnici su više puta pokušavali da ubede Teheran da se oružje ne krijumčari iz Iraka u Iran, ali „Iran to ignoriše - rekao je visoki kurdski zvaničnik koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman kako bi slobodno govorio.

Neke kurdske grupe su bile angažovane u sukobu niskog intenziteta sa Teheranom još od Iranske islamske revolucije 1979. godine, što je dovelo do toga da mnogi članovi traže politički egzil u susednom Iraku gde su uspostavili baze.

Opozicionari u Iraku otvoreno nose oružje srednje veličine u bazama, govoreći da je to za samoodbranu.

Teheran već dugo tvrdi da su agenti izraelskog Mosada aktivni u oblastima iračkih Kurda.

Iran je u martu preuzeo odgovornost za raketnu baražu koja je pala u blizini američkog konzulata u Irbilu. Iran je rekao da su kurdski zvaničnici negirali postojanje takvog centra kada je gađao izraelski "strateški centar".

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan ponovio je optužbe u nedavnom tvitu, optužujući Izrael i „neke zapadne političare” da planiraju „građanski rat, uništenje i dezintegraciju Irana”.

- Iranski režim je u paranoičnom režimu - rekla je Randa Slim, programska direktorka Instituta za Bliski istok. „Oni čvrsto veruju da Mosad koristi kurdsku teritoriju i kurdske opozicione grupe da pošalje oružje (i) borce u kurdske oblasti u Iranu.

Operacija čišćenja u severnom Iraku, rekla je ona, podržala bi javnu priču režima da spoljne sile podstiču nemire i rešila bi dugotrajni spor koji je Iran imao sa poluautonomnim regionom iračkih Kurda o aktivnostima grupa na njegovoj teritoriji - preo je AP.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi