"NAJMLAĐA MILIJARDERKA" OSUĐENA ZBOG PREVARE: Elizabet Holms dobila 11 godina robije zbog podvale sa testovima za krv

Novosti online

19. 11. 2022. u 00:50

ELIZABET Holms, koja je bila poznata i kao najmlađa milijarderka na svetu, osuđena je na 11 godina robije.

НАЈМЛАЂА МИЛИЈАРДЕРКА ОСУЂЕНА ЗБОГ ПРЕВАРЕ: Елизабет Холмс добила 11 година робије због подвале са тестовима за крв

Foto: Profimedia

Kako prenosi Bi-Bi-Si, očekuje se da će Holmsova, koja je trudna, uložiti žalbu na kaznu koju je izrekao kalifornijski sud. Ona je na sudu rekla i da oseća bol zato što je prevarila veliki broj ljudi.

Osnivačica Teranosa, kompanije koja je obećala da će revolucionirati testove krvi, proglašen je krivim za prevaru u januaru nakon suđenja koje je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Elizabet Holms je "zaslepljena ambicijom (...) proneverila stotine miliona dolara od desetina investitora" i "izložila pacijente riziku", rekla je tužiteljka Stefani Hajnds, optužujući propalu preduzetnicu da je neodgovorna.

- Holmsova nije opasna, nije materijalno profitirala od slučaja i ne zaslužuje kaznu veću od godinu i po dana zatvora zbog neuspeha u svom "ambicioznom projektu" - odgovorili su njeni advokati.

Elizabet Holms je osnovala Teranos 2003. godine, kada je imala samo 19 godina, obećavajući da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostaviti testove krvi i učiniti ih jeftinijim.

Zahvaljujući dobro osmišljenoj priči i nastupu, uspela je za nekoliko godina da osvoji poverenje i novac velikih investitora, koje je privuklo preduzetništvo mlade žene, što je retko u muškom svetu kalifornijskih inženjera.

Kada je kompanija bila na vrhuncu, njena vrednost je procenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holmsove, većinskog akcionara, na 3,6 milijardi, navodi časopis Forbs, koji ju je proglasio najmlađom milijarderkom 2014. godine.

Kao dete, Holmsova se plašila igala i vađenja krvi. Zato je izmislila jednostavan, brz i efikasan uređaj, koji će od samo jedne kapi krvi uzete sa prsta moći da izvrši stotine testova krvi, tvrdila je.

Ali 2015. Vol Strit Džurnal je otkrio veliku prevaru - čuvena mašina koju je obećao Teranos nikada nije radila.

Holmsova je optužena 2018. godine, a suđenje je počelo 2021. godine nakon odlaganja zbog njene trudnoće. Postupak je izazvao medijsku pomamu ispred zgrade suda u San Hozeu, gde je svedočila da nije svesno počinila prevaru i da je verovala u obećanje kompanije.

Holmsova je osuđena po četiri tačke, uključujući jednu tačku za zaveru radi prevare investitora i tri tačke za prevaru investitora, ali je oslobođena tri optužbe u vezi sa pacijentima koji su dobijali lažne rezultate testova. Porota je ostala podeljena po tri tačke optužnice.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024