ERDOGAN NA VEZI SA PUTINOM: Sastanak obaveštajaca u Ankari sprečio eskalaciju

Novosti online

18. 11. 2022. u 17:14

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom o regionalnim pitanjima, bilateralnim odnosima, prehrambenom sporazumu i Ukrajini, saopštio je kabinet turskog predsednika.

ЕРДОГАН НА ВЕЗИ СА ПУТИНОМ: Састанак обавештајаца у Анкари спречио ескалацију

Foto: AP

-Rekavši da će produženje rusko-ukrajinskog rata povećati rizike zbog čega je neophodno da se ožive diplomatski pregovori, predsednik Erdogan je saopštio da su kontakti između šefova ruske i američke obaveštajne službe u Turskoj odigrali ključnu ulogu u sprečavanju nekontrolisane situacije na terenu, saopštio je kabinet turskog lidera.

Predsednik Turske takođe je zahvalio ruskom predsedniku Putinu za njegov konstruktivan stav o produženju sporazuma o izvozu žita za još 120 dana, precizirano je u saopštenju.

Tokom razgovora lidera bilo je reči i o projektu gasnog čvorišta u Turskoj.

-Predsednik Erdogan je izrazio zadovoljstvo predlogom Putinovog da se izgradi centar za prirodni gas u Turskoj i rekao je da će timovi izvršiti neophodne tehničke, pravne i komercijalne procene kako bi se što pre ostvarili zajednički ciljevi, dodaje se u saopštenju.

Ranije je Si-En-En, pozivajući se na predstavnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, javio da se šef CIA Vilijam Berns sastao u ponedeljak u Ankari sa direktorom ruske Spoljno-obaveštajne službe Sergejem Nariškinom. Nakon toga je turski lider Redžep Tajip Erdogan saopštio da su Nariškin i Berns razgovarali u Ankari o sprečavanju izbijanja nuklearnog rata.

Međutim, zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov rekao je da teme minulog sastanka šefova ruske Spoljne obaveštajne službe i američke CIA Sergeja Nariškina i Vilijama Bernsa neće biti objavljene javno.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024