EK TRAŽI ZAMENU ZA TVITER: "Pratimo dešavanja oko platforme"

Đ.G.

18. 11. 2022. u 14:43

EVROPSKA komisija prati dešavanja oko Tvitera i razmatra druge moguće kanale za razmenu informacija, rekao je portparol Evropske komisije Erik Mamer na brifingu u Briselu.

ЕК ТРАЖИ ЗАМЕНУ ЗА ТВИТЕР: Пратимо дешавања око платформе

Foto AP

- Pratimo dešavanja oko platforme, ona je važan resurs za razmenu informacija između institucija EU, novinara i evropskih građana uopšte. Razmišljamo o drugim kanalima koji su dostupni. Evropska komisija je već dostupna na raznim društvenim medijima - rekao je on, odgovarajući na pitanje novinara da li EK planira da napusti Tviter.

Američka kompanija Tviter Inc. osnovana je 2006. godine. Glavni proizvod kompanije je društvena mreža za razmenu kratkih poruka. Sedište je u San Francisku u Kaliforniji. Krajem oktobra, osoblje kompanije činilo je oko 7,5 hiljada ljudi.

Krajem oktobra, biznismen Elon Mask je konačno zaključio ugovor vredan 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera. On je obećao da će liberalizovati uređivačku politiku društvene mreže, koja je kritikovana zbog stroge cenzure, i stvoriti savet za moderiranje sadržaja, ali dok ne proradi, ne donositi globalne odluke o uređivačkoj politici i vraćanju blokiranih naloga. Mask, u pokušaju da smanji troškove kompanije, namerava da otpusti oko 3,7 hiljada zaposlenih u kompaniji (polovina od ukupnog broja zaposlenih).

Biznismen je u sredu pozvao zaposlene da odluče da li će ostati u kompaniji ili će otići uz tromesečnu otpremninu, dok će preostalo osoblje raditi "dugo i intenzivno". Stotine zaposlenih na Tviteru dale su otkaz nakon ultimatuma. Kao odgovor, kompanija je najavila zatvaranje kancelarija do ponedeljka. Prema pisanju medija, naredba o zatvaranju kancelarija stupila je na snagu odmah, zaposlenima je naređeno da napuste zgrade, a propusnice su im suspendovane.

Sedam američkih senatora zatražilo je od predsednice Federalne trgovinske komisije (FTC) Lene Kan da istraži Maskove postupke nakon njegove kupovine na Tviteru. Pozivajući se na objave u medijima, zakonodavci naglašavaju da u potrazi za profitom i smanjenjem troškova menadžment društvene mreže otpušta zaposlene, snižava procenu privatnosti, što može dovesti do prevare, zamene i ugroziti bezbednost ličnih podataka na onlajn platformi - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna