RATOBORNI POLJSKI GENERAL: Članica NATO-a treba da čuva deo ukrajinskog vazdušnog prostora i obara ruske letelice

P. Z. S. / rt.com

16. 11. 2022. u 21:32

POLjSKI general Roman Polko rekao je da bi protivvazdušna odbrana zemlje trebalo da preuzme odgovornost za deo teritorije Ukrajine, nakon smrtonosnog raketnog udara na selo blizu ukrajinske granice.

РАТОБОРНИ ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ: Чланица НАТО-а треба да чува део украјинског ваздушног простора и обара руске летелице

Foto Tanjug/AP


U razgovoru za Radio ZET u sredu, Polko, koji je bio zamenik šefa poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost, sugerisao je da Poljska treba da zaštiti „pojas vazdušnog prostora koji se proteže do ukrajinske teritorije i da izgradi sisteme protivvazdušne odbrane“.

-Ne možemo dozvoliti da ginu građani Poljske, naglasio je on, izrazivši nadu da će incident ubrzati isporuke odbrambenog oružja.

General je dalje rekao da poljske vlasti treba da pojačaju odbrambene kapacitete, kao i da pojačaju nadzor vazdušnog prostora. „Trebalo bi da obavestimo Rusiju da će Ukrajina i… granični pojas biti stalno nadgledani od strane NATO alijanse i da će ruska borbena sredstva biti oborena“, dodao je Polko.

On je takođe napomenuo da bi „napad bez presedana“ trebalo da podstakne NATO da „konačno ukine ograničenja“ i Ukrajini da oružje dugog dometa. Prema izveštajima medija, SAD, najistaknutiji pobornik Kijeva, oklevaju da pošalju ove vrste oružja Ukrajini, plašeći se da će to eskalirati sukob.

Nemačka je potvrdila da, zajedno sa svojim NATO partnerima, Berlin ne planira da pokuša da zatvori ukrajinski vazdušni prostor, napominjući da bi takav potez mogao da izazove direktan sukob između Rusije i NATO snaga. „Zajedno sa svim našim saveznicima složili smo se da želimo da izbegnemo dalju eskalaciju ovog rata u Ukrajini“, objasnio je portparol vlade.

Berlin je predložio da pomogne Poljskoj da patrolira njenim vazdušnim prostorom, rekao je portparol nemačkog ministarstva odbrane.

To dolazi nakon raketnog udara na selo Przevodov, blizu ukrajinske granice, u kojem su poginula dva civila. Dok je Poljska u početku tvrdila da je projektil „proizveden u Rusiji“, kasnije je predsednik Andžej Duda primetio da ga je verovatno ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je umešanost, navodeći da su njegovi stručnjaci analizirali fotografije sa lica mesta i identifikovali delove projektila „kao elemente rakete iz sistema PVO S-300 koji koristi Vazduhoplovstvo Ukrajine“.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama