REKORD POSLE 41 GODINE: Inflacija u Velikoj Britaniji na najvišem nivou od 1981. godine

Tanjug

16. 11. 2022. u 09:55

RASTUĆI računi domaćinstava za energente i cene hrane gurnuli su britansku inflaciju u oktobru na nov 41-godišnji rekord, pokazuju podaci objavljeni dan uoči izlaganja ministra finansija Džeremija Hanta o povećanju poreza i smanjenju javne potrošnje kako bi se zauzdala inflacija.

РЕКОРД ПОСЛЕ 41 ГОДИНЕ: Инфлација у Великој Британији на највишем нивоу од 1981. године

Foto: AP

Potrošačke cene u Britaniji su porasle prošlog meseca za 11,1 posto međugodišnje, na najviši nivo od oktobra 1981. godine, odskočivši znatno sa septembarskog nivoa od 10,1 odsto, saopštila je danas Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su godišnju stopu inflacije od 10,7 procenata.

U saopštenju ONS-a se navodi da bi rast inflacije u oktobru dostigao oko 13,8 procenata da vlada nije intervenisala ograničenjem cena energije za domaćinstva na prosečno 2.500 funti (2.960,25 dolara) godišnje.

Cene hrane i bezalkoholnih pića su porasle najbržim tempom od 1977. godine, pogađajući najviše one sa najnižim primanjima, saopštio je ONS.

Komentarišući ove podatke, Hant, koji bi u četvrtak trebalo da predstavi novi budžet, rekao je da su potrebne "teške, ali nužne" odluke kako bi se vlada uhvatila u koštac sa rastom cena.

- Naša je dužnost da pomognemo Banci Engleske u njenoj misiji da inflaciju vrati na ciljani nivo tako što ćemo se ponašati odgovorno s državnim finansijama - naveo je Hant u saopštenju.

ONS je konstatovao da se domaćinstva s niskim prihodima suočavaju sa većim udarom inflacije nego najbogatiji građani jer troškovi za energiju i hranu odnose veći deo njihovih prihoda.

Domaćinstva sa najnižim prihodima, kako se objašnjava, pretrpela su stopu inflacije od 11,9 posto, dok su se oni koji najviše zarađuju suočili sa stopom od 10,5 procenata, navodi Rojters.


BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)