RAT U UKRAJINI: Kadirov poručio SBU: Kažite gde i dolazim; Istraga nije bitna - Bela Kuća i Zelenski tvrde da su Rusi krivi (MAPA)

Novosti online

16. 11. 2022. u 07:10 >> 00:55

U TOKU je 266. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Кадиров поручио СБУ: Кажите где и долазим; Истрага није битна - Бела Кућа и Зеленски тврде да су Руси криви (МАПА)

Foto: Jutjub/Daily Storm/ČGTRK "Groznый"

Ministarstvo odbrane Kanade objavilo je dodelu dodatne vojne pomoći Kijevu

Kanada pruža 34 miliona kanadskih dolara (25,5 miliona dolara) dodatne vojne pomoći Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Kanada će Ukrajini pružiti oko 34 miliona dolara dodatne vojne pomoći - navodi se u saopštenju.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand preuzela je odgovarajuće obaveze na virtuelnom sastanku zemalja koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini.

Ona je takođe najavila produženje do kraja 2023. programa obuke kanadske vojske za njihove ukrajinske kolege u Velikoj Britaniji .

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat - prenela je RIA.

 

Grčka obećava da će nastaviti da pruža vojnu podršku Ukrajini

Grčki ministar nacionalne odbrane Nikolaos Panagiotopulos obećao je da će nastaviti da pruža podršku Kijevu na sastanku kontakt grupe za pomoć Ukrajini, saopštila je pres služba grčkog vojnog resora.

Sastanak je održan u formatu video konferencije na inicijativu američkog sekretara odbrane Lojda  Ostina , uz učešće ministara, zamenika ministara odbrane i visokih zvaničnika. Telekonferenciji je prisustvovao i načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke general Konstantinos Floros.

- Razgovarano je o aktuelnim dešavanjima u Ukrajini, pri čemu je posebna pažnja posvećena obezbeđivanju vojne opreme, obuci ukrajinskih oružanih snaga i saradnji između odbrambenih preduzeća za zadovoljavanje potreba za naoružanjem - saopštila je pres služba.

„Tokom svog govora, Panajotopulos je govorio o humanitarnoj i odbrambenoj pomoći koju je Grčka pružila Ukrajini, kao što je municija 155 mm i nedavno oklopna borbena vozila BMP-1 “, navodi se u saopštenju.

Ministar je naglasio da će Grčka nastaviti da podržava Ukrajinu. Grčka je bila jedna od prvih koja je poslala oružje Ukrajini – 27. februara je preko Poljske poslala 40 tona odbrambene opreme u dva aviona S-130 . Nakon toga, Grčka je poslala nove serije naoružanja i vojne opreme.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat - prenela je RIA.

 

UN: Ne nazire se kraj konflikta u Ukrajini

Podsekretar Ujedinjenih nacija Rozemeri Dikarlo izjavila je danas da se ne nazire kraj konflikta u Ukrajini, dok i dalje postoji realna mogućnost da se rat pretvori u katastrofu.

- Zaista, ne nazire se kraj konflikta. Dokle god traje postoji potencijalna opasnost od katastrofe, realna je. Jučerašnji incident u Poljskoj, u blizini Ukrajinske granice, bio je zastrašujući podsetnik da se mora učiniti sve da se spreči dalja eskalacija - rekla je Dikarlo, preneo je TAS S.

Juče je pala raketa u poljsko selo na 15 kilometara od granice sa Ukrajinom i tada su ubijene dve osobe.

Poljski predsednik Anžej Duda rekao je da to nije bio nameran napad na Poljsku, sa čime su se složili i visoki zvaničnici NATO i SAD.

 

Američki senator: Ukrajina dostavljala beli fosfor koji je korišćen u sukobu u Nagorno-Karabahu

Tokom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, Jermenija i Azerbejdžan optuživali su se međusobno za primenu fosforne municije.

Azerbejdžanska strana je konstantno demantovala optužbe o primeni municije s belim fosforom u Karabahu 2020. godine.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je, sa svoje strane, odbacivao pretpostavke da je Ukrajina mogla da isporuči takve supstance.Municija sa belim fosforom, za koju se pretpostavlja da je korišćena tokom sukoba u Nagorno-Karabahu 2020. godine, dopremljena je iz Ukrajine, izjavio je Robert Menendes, predsednik Komiteta za međunarodna pitanja Senata pri Kongresu Sjedinjenih Američkih Država.

- Da li su vam poznata saopštenja da je Azerbejdžan koristio nezakonito oružje, uključujući beli fosfor i kasetne bombe, koji spadaju u naoružanje zabranjeno na međunarodnom nivou? O belom fosforu se veoma mnogo govorilo, i, nažalost, Ukrajina je bila ta koja ga je isporučila - rekao je Menendes tokom sednice u Senatu, posvećene situaciji u Zakavkazju - preneo je Sputnjik.

 

Nebenzja: Ukrajina i Poljska želele su da izazovu sukob Rusije i NATO-a

Ukrajina i Poljska su, koristeći situaciju sa padom projektila na granici, pokušale da izazovu direktan sukob Rusije i NATO-a, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

- Da sastanak nije zakazan, morao bi da bude sazvan kako bi se razgovaralo o pokušajima Ukrajine i Poljske da izazovu direktan sukob Rusije i NATO-a. Apsolutno neodgovorne izjave rukovodstva ove dve države ne mogu se drugačije doživljavati - rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji oko Ukrajine.

Nebenzja je naglasio da Vladimir Zelenski , okrivljujući Rusiju, nije mogao a da ne zna da su rakete koje je ispalila Ukrajina pogodile teritoriju Poljske.

- To znači da se ne radi samo o namernoj dezinformaciji, već i o svesnom pokušaju da se NATO, koji vodi posrednički rat sa Rusijom u Ukrajini, uvuče u direktan sukob sa našom zemljom - dodao je stalni predstavnik.

Poljski mediji su prethodne noći javili o padu dve rakete u Lubeljsko vojvodstvo na granici sa Ukrajinom. Od posledica incidenta dve osobe su poginule.

Kako navodi agencija AP, radilo se o ukrajinskim projektilima ispaljenim za presretanje ruskih projektila.

Istovremeno, neposredno nakon incidenta, poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su pale rakete ruske proizvodnje, a ambasador je pozvan u kancelariju. Istovremeno, predsednik Andžej Duda je primetio da još nema tačnih informacija. Nakon incidenta, Varšava je sazvala Savet NATO- a u skladu sa četvrtim članom glavnog ugovora, koji predviđa konsultacije u slučaju pretnje nekoj od članica alijanse.

Ministarstvo odbrane Rusije istaklo je da vojska nije gađala nijedan cilj u blizini ukrajinsko-poljske granice, a sve izjave Varšave o umešanosti Moskve su provokacija. Ministarstvo je takođe navelo da se, prema zaključcima stručnjaka, na objavljenim fotografijama sa lica mesta vide fragmenti ukrajinske rakete za kompleks S-300 .

Prema rečima američkog predsednika Džoa Bajdena nakon hitnog sastanka lidera G7 , preliminarni podaci ne potvrđuju da su ruske trupe lansirale palu raketu. Pentagon je saopštio da nameravaju da operišu ne spekulacijama, već činjenicama, za koje ima dovoljno mogućnosti da se razjasne.

Duda je u sredu takođe priznao da je velika verovatnoća da su projektili pripadali Ukrajini.

Optužbe na račun Rusije za umešanost u incident Kremlj je nazvao primerom još jedne histerične pomahnitale rusofobične reakcije, koja nije zasnovana ni na kakvim stvarnim podacima.

 

Kadirov poručio SBU: Kažite gde i dolazim

Nakon što je Ukrajina raspisala poternicu za Ramzanom Kadirovom, čečenski lider poručio je ukrajinskoj Službi bezbednosti da nema potrebe da ga traže, da će sam doći.

Poternica je raspisana zbog „vođenja agresivnog rata“ za šta je prema ukrajinskom krivičnom zakonu predviđena zatvorska kazna od 10 do 15 godina.

-Gospodo iz SBU, odredite mesto, sam ću doći, doći po vas i kazniti vas za sve vaše zločine. Nema potrebe da me tražite. Uzgred, već sam par puta bio u Ukrajini i nisam video da je iko tamo imao zadatak da me uhvati, napisao je Kadirov.

Foto: Shutterstock/Jutjub/BBC News

Zelenski želi javne pregovore

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je dobio signale od partnera da Rusija želi direktne pregovore, a da je on predložio javni format.

-Dobijao sam signale od šefova država koji su rekli da misle da Putin želi direktne pregovore. A ja sam odgovorio da ćemo mi predložiti da pregovori budu javni, izjavio je Zelenski novinarima.

On je naglasio da ne želi da se pregovori vode „iza kulisa“.

Zelenski je ranije nakon pisanja zapadnih medija da Kijev podstiču na dijalog sa Rusijom izneo ukrajinske uslove za početak dijaloga. Prema njegovim rečima, to su: ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta, poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija, nadoknada celokupne ratne štete, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se to neće ponoviti.

Foto Tanjug/AP

 

Moravjecki: Poljska odbila da primeni sporazum NATO

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je u eteru poljske televizije rekao da je Varšava odbila da primeni Četvrti član NATO sporazuma o hitnim konsultacijama u vezi sa padom rakete u zemlji.

-Tok događaja i podaci dobijeni noću doveli su nas do zaključka da ovo nije bio namerni napad na Poljsku, objasnio je Moravjecki odluku poljskih vlasti.

Moravjecki je ranije doveo u pitanje potrebu primene Četvrtog člana NATO ugovora zbog pada rakete na poljsku teritoriju, piše RIA Novosti.

 

Zelenski odbio evakuaciju civila

Volodimir Zelenski je rekao da je odbio da evakuiše stanovništvo kako bi motivisao ukrajinske trupe, dok je odbio da takvu odluku smatra taktikom živog štita.

Prema rečima Zelenskog, ukrajinske vlasti su na početku ruske specijalne operacije razmatrale plan za evakuaciju Kijeva, uz potpuno uklanjanje stanovništva i očuvanje infrastrukture prestonice.

-Pa hajde da okupimo sve i da ih izvedemo iz zemlje. A ko onda da štiti? Samo ljudi sa mitraljezima? Zar nemaju žene i decu? Imaju roditelje i porodice. I šta ih motiviše na ratištu? . .. Ukrajina "A šta je Ukrajina? Samo zemlja? Zemlja i njihove porodice. A ako su sve njihove porodice otišle? Šta oni štite?"

Prema rečima Zelenskog, on je do ove odluke došao nakon što je pogledao uništene gradove i sela Donbasa.

Foto: Tanjug AP

 

Kadirov na poternici SBU

Služba bezbednosti Ukrajine stavila je na poternicu šefa Čečenije Ramzana Kadirova, sledi iz baze podataka resora.

Prema dokumentu, on se tereti za dva člana, uključujući „vođenje agresivnog rata ili agresivne vojne operacije“. Prema Krivičnom zakoniku Ukrajine, predviđena je kazna zatvora od deset do petnaest godina.

Šef Pentagona: NASAMS sistemi već na frontu

Šef Pentagona Lojd Ostin izjavio je da se PVO sistemi „Nasams“ koji su dostavljeni Ukrajini već koriste na frontu.

-Drago mi je da mogu da izvestim da se sistemi protivazdušne odbrane ‘Nasams’ koje smo poslali Ukrajini već koriste. Njihova efikasnost u ovom momentu je veoma impresivna, rekao je Ostin na konferenciji za novinare nakon redovne sednice kontakt-grupe za pomoć Ukrajini.

 

Foto Tviter forsvarsmakten.se

SAD: Podrska Ukrajini dokle god treba

Sjedinjene Američke Države nastaviće da podržavaju Ukrajinu u odbrani od Rusije koliko god to bude trebalo, izjavili su danas vodeći vojni lideri Amerike, ističući da Kijev treba da odluči kada i kako da pregovara sa Moskvom.

-Ukrajina će nastaviti da se bori. Neće odstupiti. Ukrajina je bila slobodna i želi to da ostane, rekao je general Mark Mili, načelnik Združenih generalštaba americke vojske, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Bela Kuća: Rusi su krivi, bez obzira na istragu

Sjedinjene Američke Države smatraju Rusiju odgovornom za raketni incident u Poljskoj, bez obzira na rezultate istrage, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se dodaje SAD nisu videle informacije koje bi bile u suprotnosti sa preliminarnim zaključcima da je ukrajinska raketa pala na teritoriju Poljske.

 

Zelenski: To nije naša raketa

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski insistira na tome da Ukrajina nije odgovorna za pad raketa na teritoriju Poljske, usled čega su dve osobe poginule.

-Nemam nikakve sumnje da to nije bila naša raketa i naš raketni napad, rekao je on, prenose ukrajinski mediji. Zelenski traži da se Kijevu omogući učešće u istrazi.

Foto AP

Slovačka šalje 30 BVP Kijevu

Slovačka vlada odobrila je u sredu isporuku vojnih materijala Ukrajini u vidu poklona od 3,58 miliona evra, javio je bratislavski TV kanal „TA3“.

-Vlada Slovačke prihvatila je predlog ministra odbrane Jaroslava Nađa da se Ukrajini kao poklon isporuči vojni materijal u vrednosti od 3.588.929 evra. Prema rečima Nađa, radi se o isporuci 30 borbenih vozila pešadije, koja će biti realizovana u okviru sporazuma sa Nemačkom o razmeni vojne tehnike. Nemačka će zauzvrat Slovačkoj isporučiti tenkove ‘Leopard’, od kojih će prvi biti isporučen u decembru ove godine, a preostalih 14 tenkova – tokom 2023. godine, nakon generalnog remonta, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/AP


Češka će obučavati ukrajinske vojnike

Oko četiri hiljade ukrajinskih vojnika proći će obuku u Češkoj 2022-2023. godine. Ovaj predlog češke ministarke odbrane Jane Černohove odobrila je republička vlada, javio je „Češki radio“.

-Vlada se složila sa predlogom ministarke odbrane da obučava ukrajinske vojnike u republici u pet četvoronedeljnih ciklusa od po 800 ljudi. Ukupna cena toga iznosiće 975 miliona kruna (oko 40 miliona dolara), navodi se u saopštenju.

U prvom kampu za obuku, koji će se održati ove godine, trebalo bi da učestvuje oko 700 vojnika mehanizovanog bataljona, 40 pripadnika jedinice za podršku, 30 lekara, 10 specijalista za hemijsku zaštitu i 20 pripadnika inžinjerije. Obuka sa preostale četiri grupe održaće se 2023. godine.
 

Donald Tramp Mlađi: Treba prekinuti vojnu pomoć Ukrajini

Sin bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa predložio je da se prekine vojna pomoć Ukrajini nakon pada projektila u Poljskoj.

-Pošto je ukrajinska raketa pogodila našu NATO saveznicu Poljsku, možemo li bar sada da prestanemo da trošimo milijarde na njihovo naoružavanje?, napisao je na Tviteru.

Poljski mediji su sinoć javili da su dve rakete pale u Lubeljsko vojvodstvo na granici sa bivšom sovjetskom republikom. Od posledica incidenta dve osobe su poginule.

Kijev ima dokaze o "ruskom tragu" u incidentu u Poljskoj

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov izjavio je danas da Kijev ima dokaze o "ruskom tragu" u eksploziji u istočnoj Poljskoj za koju Varšava i NATO kažu da je verovatno bila izazvana ukrajinskim raketom protivvazdušne odbrane.

Danilov nije naveo detalje u vezi sa tom tvrdnjom, preneo je Rojters.

Danilov je rekao da Ukrajina želi da istraži zajedno sa svojim partnerima incident koji se dogodio u Poljskoj i da vidi informacije koje predstavljaju osnovu za zaključke njenih saveznika.

Kijev je potpuno otvoren za sveobuhvatno ispitivanje incidenta, napisao je Danilov na zvaničnoj Fejsbuk stranici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Postupak vode poljski i američki eksperti i ako bi bilo kome bilo dozvoljeno da učestvuje u tom postupku, bila bi potrebna barem saglasnost obe strane, rekao je poljski predsednik Andžej Duda na konferenciji za novinare upitan za komentar izjave Danilova.

VSU prebacuje ljudstvo, tenkove i artiljeriju u Zaporožje (MAPA)

U pozadini zatišja i pozicionih borbi na pojedinim sektorima fronta, ukrajinska komanda pojačava grupisanje trupa u regionu Zaporožja.


Na prednje položaje 1. bataljona 65. ombre Oružanih snaga Ukrajine u Preobraženku stiglo je pojačanje, a grupa ukrajinskih snaga za specijalne operacije raspoređena je na Volnjanku.

Koncentracija oklopnih vozila i naoružanja odvija se u okolini Orehova, gde se formira udarna snaga VSU. Na prelazu Vasinovka – Omelnik – Jegorovka raspoređeni su položaji 16. bataljona 58. ompbr Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar

Prebacivanje nekoliko jedinica se nastavlja iz pravca Hersona. Sada najmanje dva bataljona Oružanih snaga Ukrajine kreću u rejon borbenih dejstava.

Tokom proteklog dana konvoj od 80 jedinica sa ljudstvom (oko 1,5 hiljada ljudi), 14 borbenih oklopnih vozila Kozak, šest haubica 152 mm D-20, pet haubica 155 mm M777, dva minobacačka 120 mm i 11 protiv- tenkovske topove MT-12 "Rapira".

Na sektoru Guljaj-Polje u oblasti Komsomolski, Guljaj-Polje i Malinovka formirano je nekoliko diverzantskih grupa sa ukupnim brojem od 35 do 40 ljudi da ih pošalju u pozadinu ruskih trupa.

U vezi sa dolaskom snaga iz pravca Hersona, dve streljačke čete 102. brigade Oružanih snaga Ukrajine početkom decembra biće prebačene na pravac Donjeck.

 

Holandija poslala 322 miliona evra vojne pomoći Ukrajini

Holandija je obezbedila više od 322 miliona evra vojne pomoći Ukrajini, rekla je ministarka odbrane Kaisa Olongren u pismu Predstavničkom domu (donjem domu parlamenta).

-Ovim pismom se Dom obaveštava o svim isporukama (Ukrajini) koje je Holandija izvršila do 14. novembra 2022. godine... Reč je o isporukama vrednim više od 322 miliona evra, naveo je Olongren u pismu objavljenom u sredu.

Istovremeno, ministar je napomenuo da dalje isporuke Ukrajini sa holandskih zaliha „nisu bez posledica“ po holandsku vojsku.

-Zbog ponude, očekivano povećanje zaliha neće se dogoditi tako brzo koliko bismo želeli, dodao je Olongren.

 

Ukrajinci priznali da je njihova raketa pala u Poljsku

Ukrajinska vojska priznala je da je juče upotrebila protivvazdušnu odbranu u blizini mesta pada rakete u Poljskoj.

Oni su obavestili SAD i druge zapadne saveznike da su pokušali da presretnu rusku raketu u vreme i na mestu koje odgovara parametrima incidenta u Poljskoj, piše „Si-En-En“ pozivajući se na izvore u Beloj kući.

Duda: Nema opasnosti o ponovnog pada rakete

Predsednik Poljske Andžej Duda održao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost povodom incidenta sa raketama koje su pale na teritoriju Poljske na granici sa Ukrajinom, posle kojeg je izjavio da nema opasnosti da će se tako nešto ponoviti.

-Nije nam poznato da postoji ikakva opasnost po građane. Taj tragični događaj koji se desio juče nije se ponovio, nije bilo takavih novih događaja i nema nikakvih signala da postoji ikakva opasnost da se tako nešto ponovi“, rekao je Duda.

Produženo ratno stanje u Ukrajini

Vrhovna rada Ukrajine produžila je trajanje ratnog stanja i sveopšte mobilizacije u toj zemlji do 19. februara 2023. godine, saopštio je ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak.

 


Na belorusko-ukrajinskoj granici oboren obaveštajni dron


Beloruski pogranični komitet saopštio je da je na granici s Ukrajinom oboren obaveštajni dron.

-Nova ukrajinska provokacija: još jedna bespilotna letelica oborena je na granici s Ukrajinom, saopšteno je na Telegram kanalu tog komiteta.

U saopštenju se navodi da su graničari na 100 metara od belorusko-ukrajinske granice pronašli dron koji je iz Ukrajine upućen na teritoriju Belorusije. Incident se dogodio u Krasnojarskom kraju.

-Dron je oboren pograničnom municijom iz automata 'kalašnjikov'. Dron je bio opremljen video kamerom i korišćen je za izviđanje i snimanje tehničkih sredstava zaštite granice na teritoriji Belorusije, navedeno je u saopštenju.

 
Ukrajina: Nova isključenja struje zbog ruskih napada

Ukrajinci će morati da se suoče sa novim planiranim i neplaniranim isključenjima struje nakon što je Rusija juče ispalila 85 projektila, uglavnom usmerenih na kritičnu elektro-distributivnu infrastrukturu.

 -Masovni raketni udari 15. novembra na objekte energetske infrastrukture i hladno vreme dodatno su zakomplikovali situaciju sa elektroenergetskim sistemom- navodi se u današnjem saopštenju državne energetske kompanije NPC Ukrenergo, prenosi Si-EN-EN.

U saopštenju ova kompanija apeluje na potrošače da se pripreme za duže nestanke struje.

-Nabavite vodu, napunite unapred svoje uređaje i baterije da biste ostali u kontaktu sa svojim najmilijima- stoji u poruči kompanije potrošačima uz uveravanja da se danonoćno radi na obnavljanju isporuka električne energije.

Nakon jučerašnjih ruskih raketnih udara koji su ciljali elektro-energetsku infrastrukturu u nekoliko ukrajinskih regiona, više od sedam miliona ljudi ostalo je bez struje, ali prekidi isporuka električne energije dešavaju se širom zemlje, navode ukrajinske vlasti.

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kiril Timošenko danas je obelodanio najnovije informacije o situaciji ukrajinskog elektro-energetskog sistema.

U sedam ukrajinskih regiona i dalje ima oblasti koje su ostale bez električne energije, uključujući severoistočnu oblast Harkova, zapadnu oblast Lavova i severoistočnu Sumsku oblast.

Isporuke električne energije su obnovljene u sedam regiona, uključujući Kijev u centralnoj Ukrajini i Odesu na jugu te zemlje.

Varšava: Raketa koja je pala u Poljskoj najverovatnije – ukrajinska

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da nema nikakve dokaze da je raketu, koja je pala na teritoriju zemlje, lansirala ruska vojska.

Duda je priznao da postoji velika verovatnoća da raketa pripada snagama PVO Ukrajine.

Poljski mediji su 15. novembra objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom.

U incidentu su poginule dve osobe.

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvedu ofanzivne operacije

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvedu ofanzivne operacije od Popasne (LNR) do Harkovske oblasti, saopštio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrij Maročko.

Uopšte, on je situaciju u luganskom pravcu nazvao stabilno napetom.

 -Ukrajinske trupe pokušavaju da probiju našu liniju odbrane praktično od sela Popasna do Harkovske oblasti. Neprijatelj vodi ofanzivne operacije duž cele linije- rekao je Maročko.

 
Amerika i Rusija se složile: Projektil koji je ubio dvoje u Poljskoj je došao od ukrajinskog PVO

Čini se da su se SAD i Rusija nezavisno složile da je projektil koji je pogodio poljsko selo u utorak, ubivši dvoje ljudi, bio deo ukrajinske protivvazdušne odbrane koja je pokušavala da se odbrani od ruskog raketnog napada na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da u utorak nije gađalo nigde u krugu od 35 km od ukrajinsko-poljske granice. U saopštenju koje je preneo Tass ministarstvo je navelo: "Izjave raznih ukrajinskih izvora i stranih zvaničnika o navodnom padu „ruskih projektila“ u selo Przevodov namerna su provokacija sa ciljem eskalacije situacije".

Rusko ministarstvo je tvrdilo da je na fotografijama identifikovalo olupinu kao ukrajinski S-300.

U drugom slučaju, američki predsednik Džo Bajden – koji je ranije sugerisao da je ideja da je projektil došao iz Rusije malo verovatna – rekao je saveznicima u NATO-u da je projektil deo ukrajinske protivvazdušne odbrane, prema izvoru iz NATO-a koji je razgovarao za Rojters.

S-300 je sistem ruske proizvodnje, zbog čega su prvi izveštaji ukazivali na to da je projektil doleteo iz Rusije, ali ga koristi i Ukrajina.

Foto: Printskrin/tviter/wolski_jaros

Fon der Lajen: Lideri G7 i NATO osudili napade na Ukraniju

Lideri G7 i NATO osudili su "brutalne akte Rusije u Ukrajini" i stoje ujedinjeni uz Kijev, koliko god bude potrebno, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je u video poruci na Tviteru poručila da su lideri spremni da pomognu Poljskoj u istrazi o sinoćnjoj eksploziji koja se dogodila blizu ukrajinske granice, a koja je usledila nakon što je Rusija izvršila raketne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, preneo je Rojters.

 
Hrvatska šalje 14 helikoptera Mi-8 Ukrajini

Donacija 14 helikoptera Mi-8 i Mi-8 MTV 1 Ukrajini razumna je i racionalna odluka Ministarstva obrane koju bi uskoro trebala da potvrditi i hrvatska Vlada. jednom broju helikoptera već sledeće godine ističu međuremontni resursi, što je pre nekoliko meseci potvrdio ministar obrane Mario Banožić, i oni se više ne bi mogli koristiti.

Kako se očekuje, Hrvatska će zauzvrat dobiti američke "Blek Hok".
 
Švedska šalje vojnu pomoć Ukrajini vrednu 287 miliona dolara

Premijer Švedske Ulf Kristerson saopštio je danas da će ta zemlja poslati Ukrajini novu vojnu pomoć u vrednosti tri milijarde kruna (287 miliona dolara) koja će uključiti i sisteme protivvazdušne odbrane.

 
Gori skladište nafte u Rusiji

U selu Staljni konj u ruskoj Orlovskoj oblasti gori skladište nafte, saopštio je gubernator regiona Andrej Kličkov.

Prema njegovim rečima, niko nije povređen.

 
Vazdušna opasnost na teritoriji cele Ukrajine

Kristofer Miler, Dopisnik "Fajnenšal tajmsa" iz Ukrajine, objavio je na Tviteru da su na snazi sirene za vazdušnu uzbunu trenutno u celoj Ukrajini.

Miler je napisao i da je razgovarao sa Dmitrom Kulebom, ukrajinskim ministrom spoljnih poslova, koji je rekao:

-Nemamo ništa novo da objavimo jer čekamo završetak istrage. Nakon završetka istrage ažuriraćemo našu izjavu. Preuranjeno je za komentare dok se istraga ne završi. Videli smo Bajdenovu izjavu-

 
Najveće probleme sa strujom imaju u Harkovskoj, Žitomirskoj, Kijevskoj i Lavovskoj oblasti

Volodimir Zelenski je izjavio da je oko 10 miliona stanovnika Ukrajine ostalo bez struje nakon ruskog raketnog napada na energetsku infrastrukturu.

-Skoro 100 raketa je pogodilo Ukrajinu. Ponovo su uništene elektrane, stotine gradova je bez struje, vode i toplote, internet saobraćaj je pao za dve trećine- naveo je on u saopštenju.

Više od 30 infrastrukturnih objekata Ukrajine oštećeno je u udaru 15. novembra 

anije je Generalštab Ukrajine saopštio da su Oružane snage Rusije ispalile oko 90 projektila, od kojih je 77 oboreno.

 
AP: Raketu, koja je pala u Poljskoj, ispalila ukrajinska vojska

Raketu, koja je juče pala u Poljskoj, lansirale su ukrajinske trupe, saopštila je agencija AP, pozivajući se na američke zvaničnike.

-Prvobitni podaci ukazuju na to da su raketu, koja je pala na teritoriju Poljske, ispalile ukrajinske snage na rusku raketu koja se približavala - navodi se u saopštenju.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je ranije izjavio da Rusija nije umešana u incident sa padom rakete u Poljskoj. Po njegovim rečima, tokom razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom dobio je informaciju da je do incidenta moglo doći usled tehničke greške.

Poljski mediji su objavili 15. novembra da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. Poginule su dve osobe. Nakon incidenta, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je saopštilo da su rakete ruske proizvodnje, dok je predsednik Andžej Duda istakao da zasad nema tačnih informacija o tome.

Rusko Ministarstvo odbrane je istaklo da ruska vojska nije gađala mete u području ukrajinsko-poljske granice, te da su izjave Varšave o umešanosti Moskve provokacija.

NATO smatra da Rusija nema nikakve veze sa vanrednim stanjem u Poljskoj

Predsednik SAD Džozaf Bajden rekao je danas da raketa koja je usmrtila dvoje ljudi u Poljskoj verovatno nije ispaljena iz Rusije.

Bajden je to izjavio nakon razgovora sa liderima zapadnih zemalja usred zabrinutosti da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti na susedne države, navodi Rojters.

NATO i SAD sprovode istragu o tom incidentu.

Poljski zvaničnici su saopštili da su dve osobe poginule u eksploziji u okrugu Hrubešov na istoku Poljske, ali bez potvrde da je reč o ruskim raketama.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je raketa pala na Przevodov, selo na oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom.

Rusija je negirala da je odgovorna za eksploziju, ali je poljski predsednik Andžej Duda rekao novinarima da je to „najverovatnije bila raketa ruske proizvodnje“, ali da nema konkretnih dokaza koji pokazuju ko je ispalio projektil i da je reč o jednokratnom incidentu.

 
Na Krimu smatraju da sada nije vreme za pregovore sa Zelenskim

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov smatra da sada nije vreme za pregovore sa kijevskim vlastima na čelu sa Volodimirom Zelenskim.

Zelenski je u utorak, tokom onlajn govora na samitu G20, izneo svoju viziju koraka za obnavljanje mira u Ukrajini, predlažući program od 10 tačaka. 

Pored toga, on je rekao da „neće biti Minsk-3”.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je u komentaru za RIA Novosti rekao da takve reči apsolutno potvrđuju stav Kijeva o nespremnosti da pregovara.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev na zakonodavnom nivou uveo zabranu na njih.

 -Po mom mišljenju, sada nije vreme za pregovore sa ukrajinskim nacističkim režimom. Ako pregovori počnu, onda posle oslobođenja Odese i Kijeva - rekao je Konstantinov za RIA Novosti.

Zaharova je nazvala govor Zelenskog na G20 apsurdnim

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Zaharova nazvala je apsurdnim govor Zelenskog na G20.

Govor Volodimira Zelenskog na samitu G20 bio je sedam puta duži od govora ostalih članica te organizacije, a ono što je rekao je apsurdno, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024