NAPOR VAŠINGTONA PROTIV MOSKVE: Amerika otkrila svoje nove planove protiv Rusije

Novosti online

14. 11. 2022. u 13:33

SAD planiraju da uvedu sankcije protiv nekih fizičkih lica i kompanija, koje, po podacima Ministarstva finansija SAD, navodno omogućavaju Rusiji da kupuje vojnu tehnologiju, izjavila je američka ministarka finansija Dženet Jelen.

НАПОР ВАШИНГТОНА ПРОТИВ МОСКВЕ: Америка открила своје нове планове против Русије

Foto: EPA/printskrin/ilustraciji

- To je deo naših najvećih napora kako bismo onemogućili vojne planove Rusije i lišili je neophodne opreme, a to ćemo realizovati sankcijama i kontrolom izvoza - rekla je Jelen u okviru samita G20 na ostrvu Bali.

Ona je navela da će sankcije biti usmerene protiv 14 fizičkih lica i 28 pravnih lica, uključujući i finansijske posrednike. Pritom, Jelen je odbila da kaže detaljnije informacije o kojim licima i kompanijama je reč. Naglasila je da će se sankcije odnositi na mrežu ljudi i kompanija koje učestvuju u kupovini vojne tehnologije za Rusiju.

Prema rečima američke ministarke finansija, sankcije će zvanično biti objaljene tokom dana.

Ograničenje cene ruske nafte pogodno za Kinu i Indiju

Ograničenje cena ruske nafte će biti pogodno za Kinu, Indiju i druge zemlje koje kupuju rusku naftu, smatra Dženet Jelen.

Ona je navela da će ova mera dati Kini i drugim zemljama više mogućnosti da utiču na postizanje sporazuma o kupovini ruske nafte po nižim cenama i dodala da kupovina ruske nafte, koju Kina ostvaruje, u potpunosti odgovara želji Zapada da je sačuva na svetskom tržištu.

Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. Plan je da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate. Trenutno se razmatra ograničenje cena gasa, ali nije doneta konačna odluka.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući ideju o ograničenju cena ruskih energenata izjavio da Rusija ništa neće isporučivati inostranim zemljama, ukoliko to bude suprotno njenim sopstvenim interesima.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)