ZELENSKI PRAVI FLOTU DRONOVA: Skuplja novac za 100 podvodnih bespilotnih plovila

P. Z. S./ ukrinform.ua

11. 11. 2022. u 20:38

SREDSTVA za prvi morski dron prikupljena su za manje od sat vremena – dobio je naziv „Herson“.

ЗЕЛЕНСКИ ПРАВИ ФЛОТУ ДРОНОВА: Скупља новац за 100 подводних беспилотних пловила

Foto: Printscreen/Instagram/RTDE


To je saopštio predsednik Vladimir Zelenski u video poruci, prenosi Ukrinform.
-Na našoj platformi za prikupljanje sredstava United24 počelo je prikupljanje sredstava za stvaranje flote pomorskih dronova. Najavio sam da će se to desiti. Dakle, sada svi - i ne samo u Ukrajini, već i u drugim zemljama - mogu da učestvuju u izgradnji prva svetska flota pomorskih dronova. Nešto što može da obezbedi sigurnost našem morskom akvatoriju. Prvi morski dron, za koji su sredstva prikupljena za manje od sat vremena, dobio je naziv „Herson“. To je sasvim logično, naglasio je predsednik.

Drugi morski dron će se zvati „Sevastopolj“, rekao je Zelenski. Verujem da sve ovo približava vreme oslobođenja našeg Krima“, dodao je on.

Kako je saopšteno, 11. novembra je na platformi za prikupljanje sredstava United24 počelo prikupljanje sredstava za prvu ukrajinsku flotu pomorskih dronova na svetu.

Pomorski dron je jedinstveno i poverljivo ukrajinsko sredstvo. Jedan takav uređaj košta 10 miliona grivni. U cenu je uračunato: dron opremljen sistemom autopilota, video podsisteme, uključujući noćni vid, specijalnu komunikaciju zaštićenu od uticaja neprijateljske opreme za elektronsko ratovanje, rezervne komunikacione module i borbenu jedinicu, kao i zemaljsku autonomnu kontrolnu stanicu, transport i sistemi za skladištenje podataka i data podataka.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista