PLANIRAO TERORISTIČKE NAPADE NA AMBASADE: Češki tinejdžer dobio uslovnu kaznu

Tanjug

11. 11. 2022. u 17:07

OBLASNI sud u češkom gradu Brnu je danas osudio na uslovnu kaznu sedamnaestogodišnjeg mladića zbog planiranja terorističkih napada na ambasade SAD, Izraela i Kine u Pragu, prenose češki mediji.

ПЛАНИРАО ТЕРОРИСТИЧКЕ НАПАДЕ НА АМБАСАДЕ: Чешки тинејџер добио условну казну

Foto arhiva

Presudom je pušten na uslovnu slobodu, a očekuje ga obavezno psihijatrijsko lečenje.

- Optuženi je sastavio detaljan plan od 21 tačke. Lista sadrži fotografisanje mesta budućeg napada, nabavku komponenti za proizvodnju eksploziva, pravljenje detonatora, nabavku oružnog lista. Na kraju spiska su bile i reči zahvalnosti porodici i prijateljima - naveo je sudija Oblasnog suda u Brnu Adam Kafka.

Hemikalije i bombe je testirao u šumama blizu svog mesta prebivališta.

Po planu, u jednom trenutku bi eksplodiralo 500 kilograma dinamita i drugih eksploziva.

- Osuđeni, koji boluje od Aspergerovog sindroma, je imao radikalne političke stavove i pribojavao se amerikanizacije ceškog društva, kritikovao nedostatak patriotizma i degeneraciju novih naraštaja koji rastu uz monitore kompjutera i konzumiraju pornografiju - dodao je Kafka.

Teroristički napadi su bili planirani na 2025. godinu, na godišnjicu terororističkog napada u SAD koji je u Oklahoma Sitiju 1995. godine izveo Timoti Mekvej. U napadu je tada stradalo 168 ljudi, dok je oko 680 ranjeno. Osuđen je na smrtnu kaznu i pogubljen 2001.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)