UN SUTRA SA RUSKOM DELEGACIJOM: Hoće li doći do produženja sporazuma o izvozu žitarica

Tanjug

10. 11. 2022. u 16:34

NAJVIŠI zvaničnici UN sastaće se u petak u Ženevi sa visokom ruskom delegacijom kako bi razgovarali o produženju sporazuma sa Ukrajinom o izvozu žitarica crnomorskom rutom i naporima da se olakšaju isporuke ruskih žita i đubriva na svetska tržišta, saopštile su Ujedinjene nacije.

УН СУТРА СА РУСКОМ ДЕЛЕГАЦИЈОМ: Хоће ли доћи до продужења споразума о извозу житарица

Arhiva

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz hrane i đubriva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka, postignut uz posredovanje UN i Turske 22. jula, ističe 19. novembra ako se Rusija ili Ukrajina usprotive njegovom produženju, prenosi Rojters.

Ključni deo ovog sporazuma je i izvoz ruskog žita i đubriva.

Ujedinjene nacije su saopštile da se izvoz ruskih žitarica povećao, ali da je potrebno raditi na ublažavanju zastrašujućih efekata zapadnih sankcija na izvoz ruskog đubriva.

Zvaničnici UN Martin Grifits, koji vodi pregovore o ukrajinskom izvozu, i Rebeka Grinspan, koja vodi razgovore o ruskom izvozu hrane i đubriva, sastaće se u petak sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejem Veršinjinom, izjavio je danas predstavnik UN i izrazio nadu da će razgovori omogućiti nastavak nesmetanog izvoza hrane i đubriva poreklom iz Ruske Federacije na svetska tržišta.

Foto: D. Dozet

Nakon što je optužila Ukrajinu da sporazum o korišćenju crnomorske rute za izvoz žitarica koristi za gađanje ruskih brodova na Krimu, Rusija je prošle nedelje suspendovala na nekoliko dana svoje učešće u tom dogovoru, a Ukrajina nije ni potvrdila ni demantovala da stoji iza pomenutih napada, navodi Rojters.

Iako je Rusija potom nastavila saradnju, predsednik Vladimir Putin je upozorio da Moskva zadržava pravo da se ponovo povuče iz sporazuma.

Ujedinjene nacije su saopštile da je u okviru ovog sporazuma iz Ukrajine do sada izvezeno više od 10 miliona tona žitarica i druge hrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)