POVERLJIVI RAZGOVORI AMERIKE I RUSIJE: Postoje kanali za komunikaciju na višim nivoima

Tanjug

08. 11. 2022. u 00:40

SAVETNIK Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven učestvovao je u poverljivim razgovorima sa visokim ruskim zvaničnicima koji imaju za cilj da smanje rizik od šireg rata oko Ukrajine, izjavio je danas izvor upoznat sa razgovorima.

ПОВЕРЉИВИ РАЗГОВОРИ АМЕРИКЕ И РУСИЈЕ: Постоје канали за комуникацију на вишим нивоима

Bela kuća / Foto AP

Izvor koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da su razgovori koji se vode poslednjih meseci i dalje u toku, preneo je Rojters.

O Salivenovim razgovorima prvi je izvestio "Vol strit džurnal".

Saliven je u septembru rekao da su SAD javno i privatno komunicirale sa Rusima o mogućnosti ruskog predsednika Vladimira Putina da upotrebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini.

Iako je Saliven javno rekao da bi došlo do tragičnih posledica ako bi Rusija pribegla nuklearnom oružju, nejasno je kako je o tome razgovarano privatno, dodaje Rojters.

Saliven, na jednom događaju u Njujorškom ekonomskom klubu, nije rekao da je sam bio uključen u direktne razgovore, ali je više puta kazao da postoje kanali za komunikaciju sa Ruskom Federacijom na višim nivoima, podseća britanska agencija.

 -To smo uradili kada je bilo potrebno da razjasnimo potencijalne nesporazume i pokušamo da smanjimo rizik i smanjimo mogućnost katastrofe kao što je potencijalna upotreba nuklearnog oružja - istakao je tada američki zvaničnik.

Ni Bela kuća nije negirala da su vođeni razgovori.

 -Zadržavamo pravo da direktno govorimo na višim nivoima o pitanjima koja su zabrinjavajuća za Sjedinjene Američke Države. To se desilo tokom proteklih nekoliko meseci. Naši razgovori su se fokusirali samo na... smanjenje rizika i odnos SAD i Rusije - kazala je novinarima portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)