POGLAVAR RIMOKATOLIČKE CRKVE PAPA FRANJA: Veoma cenim ruski narod i Dostojevskog

E.V.N.

07. 11. 2022. u 18:26

PAPA Franja izjavio je da voli i ruski i ukrajinski narod, te je potvrdio da Sveta stolica „radi ono što treba da radi“ kako bi se ukrajinska kriza rešila mirnim putem.

ПОГЛАВАР РИМОКАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ ПАПА ФРАЊА: Веома ценим руски народ и Достојевског

Foto AP

Papa Franja izjavio je da voli i ruski i ukrajinski narod, te je potvrdio da Sveta stolica "radi ono što treba da radi" kako bi se ukrajinska kriza rešila mirnim putem.

- Veoma cenim ruski narod i ruski humanizam. Setite se samo Dostojevskog koji i dan-danas nadahnjuje nas, hrišćane. Osećam iskrene simpatije prema ruskom narodu, kao i prema ukrajinskom narodu. Ja sam između dva naroda koje volim - rekao je papa novinarima u avionu prilikom povratka iz Bahreina, prenela je agencija ANSA.

On je ponovo podsetio kako je dan posle početka borbi u Ukrajini posetio rusku ambasadu u Vatikanu, kako je izrazio želju da ode u Rusiju i dva puta razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

- Radi se na zbližavanju, na pronalaženju rešenja. Sveta stolica radi ono što treba da radi, pa i kada je reč o oslobađanju zarobljenika. Ali, to je nešto što mi uvek radimo - dodao je papa.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, poglavar rimokatoličke crkve je rekao da ne veruje u surovost ruskog naroda jer, kako je istakao, "ruski narod je veliki narod". Papa Franja pretpostavlja da odgovornost za to leži na "plaćenicima, vojnicima koji idu u rat kao u avanturu".

- Nalazim se usred dva naroda koje volim. Nisam samo ja. Sveta Stolica je imala mnogo poverljivih sastanaka, mnogo dobrih rezultata - istakao je papa.

Nije, međutim, ovog puta otkrio hoće li uskoro da poseti Ukrajinu, ni kako napreduju razgovori sa Moskvom da se susretne i sa ruskim patrijarhom.

Predsednik Svetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov saopštio je, međutim, prošlog meseda da je papa Franja spreman da učestvuje u održavanju sastanka predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog u Vatikanu u cilju rešavanja sukoba u Ukrajini:

- Papa mi je potvrdio da je spreman da bude posrednik, spreman je da ustupi Vatikan kao platformu za pregovore, prvo između Putina i Zelenskog - precizirao je Sevastjanov.

Kako je objasnio, sastanak bi mogao da se organizuje u formi okruglog stola.

- Papa je spreman da bude moderator. Predsednici mogu da razgovaraju o temama kao što su, na primer, prekid vatre, neka vrsta razdvajanja trupa, a onda se može razgovarati i o globalnim stvarima - istakao je Sevastjanov.

Posle takvog sastanka, dodaje, papa predlaže da se održi konferencija o bezbednosti u Evropi u kojoj bi, pored ukrajinske i ruske strane, učestvovali i predstavnici SAD i evropskih zemalja.

- Svi treba da se dogovore oko nekog novog oblika bezbednosti - pojasnio je Sevastjanov.

TREĆI SVETSKI RAT

Papa Franja je ocenio da se čovečanstvo trenutno suočava sa trećim svetskim ratom. S tim u vezi, papa je podsetio i na sukobe u Jemenu, Mjanmaru, Etiopiji, Siriji, Libanu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a