RAISI ODGOVORIO AMERIKANCIMA: "Iranski gradovi su sada sigurni i zdravi"

Novosti online

05. 11. 2022. u 20:42

PREDSEDNIK Ebrahim Raisi rekao je da su iranski gradovi "bezbedni i zdravi" nakon, kako je rekao, neuspelog pokušaja Sjedinjenih Država da ponove arapske pobune u Islamskoj Republici 2011. godine, izvestili su iranski mediji u subotu dok su protesti nastavljeni. za 50. dan.

РАИСИ ОДГОВОРИО АМЕРИКАНЦИМА: Ирански градови су сада сигурни и здрави

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Iransko klerikalno rukovodstvo borilo se da uguši demonstracije koje su izbile u septembru nakon smrti mlade Kurdske Iranke Mahse Amini koju je pritvorila policija za moral zbog kršenja strogih zakona o ženskom odevanju.

Stotine ljudi, uglavnom demonstranata, ubijeno je prema aktivistima u jednom od najozbiljnijih talasa nemira koji su zahvatili zemlju od Islamske revolucije 1979. godine koja je zbacila šaha kojeg podržavaju SAD.

Dok su iranske vlasti ove nedelje obeležavale godišnjicu zauzimanja američke ambasade u Teheranu od strane radikalnih studenata, predsednik Džo Bajden je podržao demonstrante, rekavši: „Oslobodićemo Iran. Oni će se osloboditi prilično brzo“.

Studenti i žene su predvodili mnoge aktuelne proteste, sa ženama koje su skidale i pale veo prkoseći strogim pravilima oblačenja, a studenti skandirali zvaničnike u univerzitetskim kampusima, prema neproverenim video snimcima.

- Amerikanci i drugi neprijatelji pokušali su da destabilizuju Iran sprovođenjem istih planova kao u Libiji i Siriji, ali nisu uspeli - rekao je Raisi grupi studenata u petak, prenele su iranske novinske agencije.

Narodna pobuna u Libiji dovela je do intervencije NATO-a 2011. godine i svrgavanja i ubistva lidera te zemlje Moamera Gadafija od strane pobunjeničkih boraca. U Siriji su masovne demonstracije protiv iranskog saveznika predsednika Bašara el Asada suočene sa silom i zemlja je ušla u sukob koji se nastavlja 11 godina kasnije.

Nasuprot tome, iranski gradovi su sada "sigurni i zdravi", rekao je Raisi, obećavajući odmazdu za nemire koje je zemlja videla - preneo je Rojters.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)