ŠOLC I SI SPREMNI ZA SARADNJU: Burne reakcije iz Berlina na kancelarovu posetu

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

05. 11. 2022. u 08:33

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc prvi je zapadni lider koji se, od početka pandemije virusa korona, sastao u Kini sa kineskim vođom Si Đinpingom, a najvažnija poruka iz Pekinga je da su dve zemlje spremne za nastavak ekonomske saradnje.

ШОЛЦ И СИ СПРЕМНИ ЗА САРАДЊУ: Бурне реакције из Берлина на канцеларову посету

Foto Tanjug/Ap

"Dobro je i ispravno što smo danas tu", rekao je kancelar nakon razgovora sa Sijem i premijerom Li Kećijangom, pozivajući da dve države nastave, ne samo ekonomsku saradnju, već da sarađuju i u vezi sa klimatskim promenama, bezbednošću hrane, pomaganjem najsiromašnijim zemljama.

Šolc je u pratnji 12 najistaknutijih direktora velikih nemačkih kompanija došao u Kinu u osetljivo vreme napetosti između Zapada i Rusije, ali i sve zategnutijih odnosa Kine i Amerike, a u razgovoru sa predsednikom Sijem zauzeo se za nastavak dijaloga sa Kinom, kao i za ravnopravne ekonomske veze. Kako se ove godine navršava 50 godina uspostavljanja diplomatskih veza između dve zemlje, Si je naglasio da je to putovanje koje pokazuje da će se bilateralni odnosi razvijati u dobrom smeru sve dok dve strane slede načela međusobnog poštovanja i traženja zajedničkog jezika.

- U složenom i promenjivom međunarodnom okruženju Kina i Nemačka, dve zemlje sa velikim uticajem, rade zajedno u vremenima promena i nestabilnosti i doprinose globalnom miru - rekao je Si.

Šolc i Si su razgovarali i o stanju u Ukrajini i poslali su poruku da se Nemačka i Kina protive bilo kakvoj upotrebi nuklearnog naoružanja u toj zemlji, što je potvrdio nemački kancelar posle sastanka sa kineskim vođstvom.

Foto Tanjug/Ap

- Ovde u Kini svima je jasno da bi eskalacija rata u Ukrajini imala posledice za sve nas. Rekao sam predsedniku Siju da iskoristi svoj uticaj na Rusiju, a složili smo se da je pretnja nuklearnim napadima neodgovorna i opasna - kazao je Šolc, iako kineski predsednik i premijer nisu spominjali Rusiju posle razgovora sa Šolcom.

Si je rekao da bi međunarodna zajednica trebalo da pozove sve zainteresovane strane na racionalnost i suzdržanost i da se uspostave izravni kontakti što pre i stvore uslovi za nastavak pregovora.

- Međunarodna zajednica mora kolektivno odbaciti upotrebu i pretnju nuklearnim oružjem - rekao je predsednik Si, a u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine naglašavaju se i njegove reči da "zajedno moramo raditi na sprečavanju nuklearne krize u Aziji i Evropi".

Članovi visoke nemačke delegacije pre dolaska u Kinu testirali su se na kovid, a njihova jednodnevna poseta Kini izazvala je u Nemačkoj brojne reakcije. Dok razumni ekonomisti naglašavaju potrebu nastavka dobrih ekonomskih odnosa, što je i imperativ za nemačku industriju, iz Šolcove koalicije, pre svega od šefice nemačke diplomatije Analene Berbok, dolaze skeptična mišljenja da će time Nemačka previše zavisiti o drugoj najjačoj ekonomskoj sili na svetu. Šolc, kao bivši gradonačelnik Hamburga, podržavao je i da kineski kapital uđe u hamburšku luku, što je takođe izazvalo potrese u vladajućoj koaliciji.

 

POTVRDIO STAV NEMAČKE - JEDNA KINA

Šolc je potvrdio stav Nemačke o "jednoj Kini" kada je reč o Tajvanu, ali je upozorio da bi bilo kakva promena statusa trebalo da prođe mirno, i uz dijalog. Naglasio je i potrebu poštovanja ljudskih prava i pozvao na poštovanje prava Ujgura, uz naglasak da to nije mešanje u unutrašnje poslove Kine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)