HOĆE LI BUDIMPEŠTA I BRISEL OBNOVITI POVERENJE? Mađari povukli korak - žele da obnove pristup EU fondovima

Tanjug

04. 11. 2022. u 13:45

MAĐARSKA Državna revizorska institucija izabrala je Ferenca Biroa, stručnjaka Prajs Vaterhaus Kupersa, na čelo nove Agencije za borbu protiv korupcije, koja će započeti sa radom sredinom novembra.

ХОЋЕ ЛИ БУДИМПЕШТА И БРИСЕЛ ОБНОВИТИ ПОВЕРЕЊЕ? Мађари повукли корак - желе да обнове приступ ЕУ фондовима

Foto AP

Novo, nezavisno telo koje će voditi priznati nezavisni stručnjak, trebalo bi da obnovi poverenje između Brisela i Budimpešte.

Takav potez ukazuje da Mađarska želi da obnovi pristup EU fondovima, koji su za nju trenutno zatvoreni zbog rizika od korupcije, prenosi Rojters.

U septembru su organi EU preporučili suspenziju 7,5 milijardi evra pomoći za Mađarsku zbog rizika od korupcije i nedostatka vladavine prava, što je prvi slučaj te vrste u evropskom bloku 27 zemalja.

Mađarska se suočava sa inflacijom, koja je na dvadesetogodišnjem maksimumu i padom ekonomije, a EU novac joj je preko potreban da bi ublažila recesiju i očuvala stabilnost.

Agencija za borbu protiv korupcije će se baviti prevencijom i otkrivanjem prevara, sukoba interesa i korupcije i protiv njih preduzimati odgovarajuće mere, a podrazumeva se da će biti sasvim nezavisna od političkih stranaka i drugih uticaja.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana je u dugogodišnjim sukobima sa Briselom oko pitanja migracija, korupcije, prava seksualnih manjina i demokratskih standarda.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju