OD DANAS NA SNAZI: Ublažene antikovid mere u Italiji

Milica Ostojić

01. 11. 2022. u 14:14

SAMO nekoliko dana od ustoličenja nova italijanska Vlada donela je Dekret o izmeni pravila u upravljanju pandemijom, tako od danas, 1. novembra, sve će biti olakšano, prepušteno građanima da se po svojoj savesti ponašaju tako da ne ugrožavaju ni sebe ni druge, objavio je ministar za zdravlje Oracio Skilaći, a predsednik Republike Serđo Matarela potpisao kao jedan od prvih Dekreta.

ОД ДАНАС НА СНАЗИ: Ублажене антиковид мере у Италији

Foto:EPA

Od danas stop za vakcinisanje lekara i zdravstvenog osoblja, ostaje obaveza da nose masku na licu u svakodnevnom radu sa pacijentima i u svim zdravstvenim i sanitarnim strukturama, kao i staračkim domovima.

Sve zdravstveno osoblje, udaljeno sa posla zbog odbijanja da se vakciniše, od sutra, 2. novembra, vraća se na posao, njih oko 4.000, jer u Italiji inače postoji hronični manjak sanitarnih radnika raznih profila. A osoblju iznad 50 godina koje je 15. juna dobilo i kazne za nevakcinisanje, one će biti „zamrznute“ šest meseci.

Podaci o kovidu biće praćeni svakog dana, a objavljivani samo sedmično, svakog petka. Ostaje (najverovatnije) do 31. decembra odluka da osobe koje posećuju bolnice, staračke domove, pacijenti koji ulaze u bolnicu poseduju zelenu kartu (koja se može dobiti i na osnovu testa), ta odluka će biti razmatrana naknadno, do 31. decembra.

Sa Visokim sanitarnim komitetom ministar zdravlja razmatra, shodno razvoju pandemije, vreme izlolacije za pozitivne na kovid, za sada je 14 dana, odnosno do dokaza da je (potvrdom testa) osoba postala negativna, a za asimptomatske pozitivne je pet dana.

Da li će ostati na snazi stara odluka o nošenju maske na licu na specifičnim radnim mestima, gde postoji opasnost zaraze od kovida zbog masovnosti osoblja ili na mestima velikih okupljanja, razgovaraće se za četiri dana i doneti odluka, za škole je na snazi ona o prirodnoj ventilaciji prostora.

Po pitanju vakcinisanja ostaje na snazi četvrta doza, ali na dobrovoljnoj osnovi, a u svim regionima u Italiji je otvorena procedura pete doze za stanovništvo preko 80 godina i onih osoba koje smatraju da su osetljivog zdravlja ili imaju neke bolesti koje mogu doprineti lakšoj zarazi od kovida, sve na dobrovoljnoj osnovi. Dakle, najveći broj antikovid mera ostaje prevashodno na odlukama pojedinaca i dobrovoljnosti.

            

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!