"BOMBA" SILVIJA ZA ĐORĐU MELONI: Buduća premijerka Italije uoči "ustoličenja" u šoku zbog izjava lidera Forca Italije

M. OSTOJIĆ

21. 10. 2022. u 07:45

JEDVA što je sklopila listu ministara koju treba da predstavi predsedniku Republike Serđu Matareli, i za nekoliko dana dobije nalog za sastav nove Vlade, buduća premijerka Đorđa Meloni se našla u kovitlacu reakcija posle izjave čelnika partije koalicionog partnera Silvija Berluskonija (86), lidera Forca Italije, da je ponovo uspostavio odnose sa Vladimirom Putinom.

БОМБА СИЛВИЈА  ЗА ЂОРЂУ МЕЛОНИ: Будућа премијерка Италије уочи устоличења у шоку због изјава лидера Форца Италије

Foto: AP

Melonijeva je brže-bolje poručila da ima nameru da vodi Vladu sa jasnom linijom spoljne politike koja je nedvosmislena:

- Italija čini deo Evrope i Atlantske alijanse - saopštila je, dodavši da "ko nije saglasan sa tim ne može činiti moju Vladu".

Berluskoni se, međutim, hvalio da mu je Putin "poslao 20 boca votke za rođendan i jedno preslatko pismo". Melonijeva je gutala knedle kada je Berluskoni dodao da je odgovorio bocom "lambrusko" i takođe "slatkim pismom":

- Putin je uvak izjavljivao da sam ja prvi od njegovih istinskih pet prijatelja - rekao je Berluskoni.

Kandidat za ministra spoljnih poslova iz Forca Italije u budućoj vladi bivše potpredsednice Evropskog parlamenta Đorđe Meloni, Antonio Tajani, pokušao je kratko da saseče tu izjavu objašnjavajući da je reč o "staroj anegdoti iz 2008", iako je audio-zapis objavila agencija "La pres" sa sastanka deputata Forca Italije. Juče se pojavio i novi integralni audio-zapis u kojem Berluskoni objašnjav da krivicu za rat u Ukrajini pripisuje predsedniku Vladimiru Zelenskom i objašnjava kako je sve počelo 2014. godine, u Minsku u Belorusiji, kada je potpisan Sporazum o miru između Kijeva i dveju novoformiranih Republika u Donbasu.

STRUJA DO NEBA

TARIFE električne energije u Italiji zabeležile su rekordan rast u septembru od preko 136 odsto na godišnjem nivou, pokazuje izveštaj Nacionalne unije potrošača objavljen ove nedelje. U izveštaju se navodi da su prošlog meseca cene struje zauzele prvo mesto na rang- listi najskuplje robe i usluga.

- Ukrajina baca dođavola taj traktat posle godinu dana i započinje napade na granicama dveju Republika, i žrtve, pet, šest, sedam hiljada mrtvih... Stiže Zelenski koji utrostručuje napade na dve republike - čuje se na audio-snimku sa sastanka Forca Italije.

Berluskoni tu pripisuje krivicu Zelenskom za rat u Ukrajini, uz konstataciju da je mogao da prekine napade, ali to nije učnio.

- Danas na svetu, nažalost, nema lidera, nema ih ni u Evropi ni u SAD... možete se nasmejati, ali jedini istinski lider to sam ja - smatra Berluskoni.

brisel: VOTKA KRŠI SANKCIJE EU!

EVROPSKA komisija saopštila je da 20 flaša votke, koje je Berluskoniju kao rođendanski poklon poslao Putin, predstavlja kršenje evropskih sankcija, koje su uvedene posle invazije na Ukrajinu. Paket sankcija EU koji je dogovoren u aprilu produžio je zabranu uvoza ruske robe na alkoholna pića, uključujući votku, rekao je portparol EK.

Do danas se smatralo da je planirala pet ministara iz Forca Italije, pet iz Lige. Izabrani su predsednik Senata, čovek iz njene partije Italijanska braća, a predsednik Skupštine iz Lige. Sad ostaje da se vidi da li će nešto menjati ili ne.

Politička porodica Evropske narodne partije, čiji je deo i Forca Italija, anulira reči Berluskonija, tvrdeći da su "tužne" i da su to "lična mišljenja" kaja nemaju nikakve veze sa stavovima te partije, niti sa apsolutnom garancijom kakvu predstavlja Antonio Tajani, kandidat za ministra spoljnih poslova, koji je "garant vrednosti EU". 

BONUS VIDEO:

NEREDI U PARIZU: Pogledajte sukobe demonstranata sa policijom


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna