BELA KUĆA OBJAVILA NACIONALNU STRATEGIJU: Rusija je direktna pretnja, a Kina glavni takmac američkom načinu života

P. Z. S. / ria.ru

12. 10. 2022. u 18:30

ODBRANA Amerikanaca i osiguravanje ekonomskih mogućnosti Sjedinjenih Država glavni je prioritet nacionalne bezbednosti države, stoji u dokumentu objavljenom u sredu.

БЕЛА КУЋА ОБЈAВИЛА НАЦИОНАЛНУ СТРАТЕГИЈУ: Русија је директна претња, а Кина главни такмац америчком начину живота

Foto: EPA


-Strategija se zasniva na našim nacionalnim interesima: zaštita bezbednosti Amerikanaca, širenje ekonomskih sposobnosti i sprovođenje i zaštita demokratskih vrednosti, centralni su uslovi za američki način života, stoji u objavljenom Dokumentu.

Sjedinjene Države su zainteresovane za održavanje mira i bezbednosti u Tajvanskom moreuzu i potvrđuju posvećenost politici jedne Kine.

Američka nacionalna bezbednosna strategija osigurava status "najozbiljnijeg geopolitičkog izazova" za Kinu i stvarnu pretnju po bezbednost za Rusiju, dokument objavljen u sredu.

-Priznajemo da u geopolitičkoj sferi Kina predstavlja najznačajniji geopolitički izazov, rekao je Džejk Salivan, savetnik američkog predsednika, na brifingu, komentarišući strategiju nacionalne bezbednosti. Prema dokumentu koju je predstavio Bela kuća, Kina i Rusija predstavljaju "izazove" različite prirode.

Foto: EPA

Dokument navodi da "Rusija postavlja direktnu pretnju slobodnom i otvorenom međunarodnom sistemu, neodgovorno podrivajući osnovne zakone današnjeg svetskog poretka". "Kina, naprotiv, jedini je rival koji ima priliku i nameru da promeni međunarodni poredak i ima sve velike ekonomske, diplomatske i vojne sposobnosti za to", pišu autori američke nacionalne strategije.

Sjedinjene Države ne teže za sukobima ili novom hladnom ratu, a takođe ne žele da razviju konkurenciju između zemalja formiranjem "tvrdih blokova", objavila je Bela kuća u sredu.

Foto: Printskrin

-Takođe želimo da izbegnemo da konkurencija razdvoji svet na tvrde blokove. Ne želimo sukob ili novi hladni rat, piše u dokumentu. Njeni autori kažu da "naprotiv, pokušavamo da podržimo bilo koju zemlju, bez obzira na njegovu veličinu ili snagu u pronalaženju slobode izbora, što je odgovara interesima svih."

Na brifingu o objavljivanju dokumenta, savetnik američkog predsednika Nacionalne bezbednosti Džejk Salivan, je rekao da Vašington ne koristi druge zemlje kao njegove "proksi" države, već namerava da komunicira sa njima da promovišu zajedničke interese na osnovu uslova komplet.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024