TINJAJU SUKOBI OD RASPADA SSSR: Kirgizija jednostrano otkazala vojnu vežbu ODKB

Tanjug

09. 10. 2022. u 22:49

KIRGIZIJA je danas jednostrano otkazala zajedničku vojnu vežbu, koju je na teritoriji te zemlje trebalo da održi šest nacija koje čine Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

ТИЊАЈУ СУКОБИ ОД РАСПАДА СССР: Киргизија једнострано отказала војну вежбу ОДКБ

EPA

Ministarstvo odbrane Kirgizije nije preciziralo razlog za otkazivanje komandno-štabnih vežbi "Neuništivo bratstvo-2022", koja je trebalo da bude održana od sutra do petka, preneo je AP.

Prema ranijim izveštajima, vežbe su bile predviđene za učešće vojnog osoblja iz članica ODKB - Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana, i fokusirane na obezbeđivanje prekida vatre.

Pozvani su i posmatrači iz još pet država, uključujući Srbiju, Siriju i Uzbekistan.

Potez Biškeka je najnoviji pokazatelj da tenzije možda tinjaju unutar alijanse, formirane početkom 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza, navodi američka agencija.

Prošlog meseca, Jermenija je preskočila dvonedeljnu vežbu koja je održana u Kazahstanu, nakon što je kritikovala ODKB jer nije stala na njenu stranu, a nakon što su u septembru izbile velike borbe na njenoj granici sa Azerbejdžanom.

Rusija i druge zemlje ODKB su efektivno odbile zahtev Jerevana za vojnu pomoć, izdat nekoliko sati nakon početka neprijateljstava.

Neuspeh da se angažuje u brojnim bezbednosnim krizama među svojim članovima tokom godina, naterao je analitičare da dovode u pitanje njegovu održivost, navodi AP.

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU: Jezivi prizori, gori vagon cisterna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati