AMERIČKI "POSEJDON" LETEO IZNAD "SEVERNOG TOKA": Samo nekoliko sati nakon sabotaže gasovoda kružio iznad Baltika, oglasila se mornarica SAD

Novosti online

08. 10. 2022. u 00:05

IZVIĐAČKI avion američke mornarice leteo je u blizini mesta gde je gas curio iz cevi gasovoda "Severni tok 2" u Baltičkom moru, nekoliko sati nakon eksplozije, piše Rojters.

АМЕРИЧКИ ПОСЕЈДОН ЛЕТЕО ИЗНАД СЕВЕРНОГ ТОКА: Само неколико сати након саботаже гасовода кружио изнад Балтика, огласила се морнарица САД

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Cevi ruskih gasovoda Severni tok 1 i 2 su najverovatnije sabotirane 26. septembra, ispuštajući gas u Baltičko more kod obala Danske i Švedske.

Seizmolozi su registrovali eksplozije u toj oblasti, i nadležni organi nekoliko zemalja su pokrenuli istrage.

Podaci o letu pokazali su da je pomorski patrolni i izviđački avion P-8A Posejdon bio iznad Severnog mora u 00:33 po Griniču, kada su švedski seizmolozi registrovali, kako su kasnije opisali, podvodne eksplozije jugoistočno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

Avion, koji je doleteo sa Islanda, leteo je iznad Poljske pre nego što je odleteo ka području Baltičkog mora na čijem dnu se nalaze cevi gasovoda.

Američka mornarica je potvrdila da je reč o američkom avionu kada je Rojters predočio podatke.

- Avion P-8A Posejdon američke mornarice izveo je rutinski izviđački let iznad Baltičkog mora, koji nije povezan sa curenjem iz gasovoda Severni tok - rekao je portparol američke mornarice.

Na pitanje da li bi bilo koji od prikupljenih obaveštajnih podataka mogao da pomogne istražiteljima koji istražuju pukotine gasovoda, portparolka američkih mornaričkih snaga Evropa-Afrika, kapetan Tamara Lorens, rekla je: "Nemamo nikakve dodatne informacije koje bismo mogli da pružimo u ovom trenutku".

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE ZA MOBILISANE - Pogledajte kako izgleda obuka vojnika u Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju