MILIONI ŽENA IZGUBILE PRAVO IZBORA: Veliki broj klinika u SAD prestao da obavlja abortuse

Tanjug

06. 10. 2022. u 11:44

Najmanje 66 klinika u 15 država SAD prestalo je da obavlja abortuse otkako je 24. juna Vrhovni sud te zemlje ukinuo federalno pravo na abortus, pokazala je danas objavljena analiza Gutmaher instituta.

МИЛИОНИ ЖЕНА ИЗГУБИЛЕ ПРАВО ИЗБОРА:  Велики број клиника у САД престао да обавља абортусе

Foto D. Milovanović

Analiza Instituta, koji podržava pravo žena na abortus, navodi da je broj klinika koje obavljaju abortuse u 15 država pao sa 79, koliko ih je bilo pre odluke, na 13, prenosi AP.

Svih 13 klinika koje i dalje obavljaju abortus nalazi se u Džordžiji, dok druge države nemaju pružaoca usluga koji nude abortuse.

Na nacionalnom nivou, 2020. godine bilo je više od 800 klinika za abortus, saopštio je Institut.

- Moraće se sprovesti još mnogo istraživanja da bi se shvatio pun obim haosa, konfuzije i štete koju je Vrhovni sud SAD naneo osobama kojima je potreban abortus, a ovakva situacija bi trebalo da uznemiri svakoga ko podržava reproduktivnu slobodu i pravo na telesnu autonomiju - rekla je predstavnica Gutmahera Rejčel Džons.

Najviša američka sudska institucija poništila je 24. juna presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji, zbog čega su milioni žena izgubili zakonsko pravo na pobačaj.

Sud je poništio odluku iz 1973. godine u postupku "Rou protiv Vejda" čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi.

Američke države sada mogu pojedinačno da odlučuju o legalnosti pobačaja i mogućnost da donose zakone kojima se abortus zabranjuje, podseća AP.

BONUS VIDEO:

SEĆANjE NA FILMSKU DIVU: Milena Dravić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...