NEMAČKI "ŠPIGL" O SABOTAŽI SEVERNOG TOKA: "Verovatno su umešani državni akteri"

Tanjug

05. 10. 2022. u 15:35

NEMAČKA federalna policija BKA pretpostavlja da su prošlonedeljne eksplozije na gasovodima Severni tok bile "ciljani čin sabotaže" u koji su verovatno umešani državni akteri, objavio je nedeljnik Špigl, pozivajući se na pismo upućeno predstavnicima industrije.

НЕМАЧКИ ШПИГЛ О САБОТАЖИ СЕВЕРНОГ ТОКА: Вероватно су умешани државни актери

Foto AP

BKA je u pismu navela da još nema saznanja o tome ko stoji iza sabotaže, ali da "s obzirom na visoku kompleksnost za izvršenje tog dela i odgovarajućih priprema, aktivnost državnih aktera izgleda verovatna", navodi nemački list, a prenosi Rojters.

Portparol nemačke vlade je rekao danas da sve do sada dostupne informacije ukazuju na sabotažu, ali je odbio da komentariše da li su državni akteri odgovorni za to.

Evropa sprovodi istragu šta je izazvalo eksplozije na tri linije u sistemu podmorskog gasovoda Severni tok u blizini švedskih i danskih voda, sumnjajući na sabotažu, koju je, kako navodi Rojters, Moskva brzo pokušala da pripiše Zapadu, sugerišući na dobit koju će to doneti Sjedinjenim Državama.

BKA je takođe upozorila na opasnost od daljih sabotažnih radnji na kritičnoj infrastrukturi nakon ovih eksplozija.

Do sabotaža bi moglo doći "u kvantitativno i, potencijalno, kvalitativno pojačanoj formi", piše u pismu BKA u koje je Špigl imao uvid.

Napadi bi mogli biti usmereni na gasnu mrežu dalekovoda, kao i na terminale za tečni prirodni gas u moru ili na vetroturbine, između ostalog, citira Špigl upozorenje iz pisma.

BONUS VIDEO: BOND, DŽEJMS BOND - Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

UNICREDIT PODRŠKA MALIM PREDUZETNICIMA: Biznis klijentima UniCredit Banke Srbija omogućen Tap on Phone - terminal na mobilnom telefonu