NIZ OPTUŽBI U AUSTRIJI: I ministar unutrašnjih poslova plagirao diplomski rad?

Novosti online

05. 10. 2022. u 08:02

LOVAC na plagijate Štefan Veber našao je novu "žrtvu" - ministra unutrašnjih poslova Austrije Gerharda Karnera za kojeg tvrdi da je plagirao diplomski rad na fakultetu.

НИЗ ОПТУЖБИ У АУСТРИЈИ: И министар унутрашњих послова плагирао дипломски рад?

Foto: Piksabej

Veber kaže da je Karner plagirao veliki deo rada i čak i prepisao teoretski deo svog diplomskog rada.

On ističe, kako prenosi bečki dnevnik "Standard", da je, imajući u vidu tadašnja pravila citiranja, rad plagijat.

Prema Veberu je Karner u svom radu koji je predao 1995. prepisivao iz dela "Informacije i odluka o kupovini" Alfreda Kusa.

Karner jeste Kusa u više navrata citirao, i pomenuo u spisku korišćene literature, ali je bez citata prepisao potpuno blokove teksta iz Kusove knjige.

Veber tvrdi da je prvih 30 strana rada "amalgam tuđih tekstova, koji nisu ili nisu dovoljno citirani".

Karner je u saopštenju odbacio te tvrdnje i kazao da je svoj rad pisao u skladu sa tada važećim naučnim standardima i tehničkim mogućnostima tog doba.

"Zato sam skroz opušten u vezi sa mogućim daljim proverama", naglasio je on.

Veber je u prošlosti u više navrata razotkrio plagirane radove političara, zbog kojih su neki podneli ostavku.

Na osnovu istrage Vebera Univerzitet u Gracu je 2017. oduzeo doktorsku titulu nekadašnjem pokrajinskom sekretaru za privredu Štajerske Kristijanu Buhmanu. Zbog toga je Buhman podneo ostavku.

Prošle godine, u januaru, tadašnja ministarka rada Austrije Kristine Ašbaher podnela je ostavku nakon što je Veber izneo tvrdnje da je njen rad koji je predala univerzitetu u Bratislavi, ali i na Višoj stručnoj školi u Vinernojštatu plagiran.

On je optužio i ministarku za pitanje žena i integracije Suzane Rab da njen diplomatski rad sadrži brojne plagijate, a u januaru ove godine kritikovao je kvalitet rada ministarke pravosuđa Alme Zadić.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade