MOLBA ERDOGANA MOSKVI: Turski državni uvoznik gasa traži od Gasproma odlaganje plaćanja

D. D. S.

04. 10. 2022. u 13:54

TURSKI državni uvoznik gasa nastoji da odloži neka plaćanja Rusiji do 2024. godine, rekli su izvori agenciji Turska traži od Rusije koncesiju za gas. Turski državni uvoznik gasa "Botas" razmatra da zatraži od ruskog "Gasproma" da odobri odlaganje nekih od dospelih plaćanja Ankare za prirodni gas do 2024. godine.

МОЛБА ЕРДОГАНА МОСКВИ: Турски државни увозник гаса тражи од Гаспрома одлагање плаћања

foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Kako je izvestila agencija "Blumberg", Turska tek treba da podnese zvaničan zahtev za odlaganje plaćanja, ali su, kako se navodi, vođeni razgovori između zvaničnika. Ako se odobri, sporazum bi pomogao da se ublaži pritisak na ekonomiju zemlje u periodu visokih globalnih cena energije. Ankara ima trgovinski deficit od preko 11 milijardi dolara i doživela je pad svoje nacionalne valute, lire, navodi se u izveštaju.

Turski izvor na koji se poziva ruska RIA Novosti rekao je da je razgovor bio o cenama, a ne o bilo kakvom predloženom odlaganju plaćanja. Delimično korišćenje rublje u trgovini promenilo je uslove ugovora, a strane razgovaraju o tome kako bi to moglo da utiče na cenu proizvoda, objasnio je izvor. Dve zemlje su se ranije složile da prebace 25 odsto svoje trgovine prirodnim gasom na ruske rublje, udaljavajući se od američkog dolara. Moskva je vodeću zapadnu valutu označila kao "toksičnu" zbog kontrole koju Vašington ima nad njom i njene spremnosti da je iskoristi za političku polugu.

BONUS VIDEO - U ŠKOLAMA U ČEŠKOJ SVE TEŽE: Umesto grejanja, đacima podelili ćebad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024