SEVERNA KOREJA ISPALILA BALISTIČKU RAKETU IZNAD JAPANA: Stanovništvo upozoreno da se skloni - železnički saobraćaj privremeno obustavljen

Tanjug

04. 10. 2022. u 06:46 >> 07:08

SEVERNA Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, što je izazvalo upozorenje stanovništvu na severu te zemlje da se skloni i privremeno obustavilo železnički saobraćaj, javlja Rojters.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ИСПАЛИЛА БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ ИЗНАД ЈАПАНА: Становништво упозорено да се склони - железнички саобраћај привремено обустављен

Foto: Tanjug

Raketa je prešla preko japanske teritorije i pala u Pacifički okean.

To je prvi put od 2017. da je raketa bila ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopštio da je to verovatno najveća razdaljina koju je neka severnokorejska raketa dostigla i iznosi 4.600 kilometara.

Japan je saopštio da nije preduzeo aktivnosti za obaranje rakete.

Ministar odbrane Jasukazu Hamada izjavio je da Japan neće uzvratiti na napad Severne Koreje, ali da će povećati odbrambenu gotovost u slučaju novog napada.

I Južna Koreja je najavila da će pojačati odbranu i povećati saradnju sa saveznicima.

Sjedinjene Države su oštro osudile lansiranje balističke rakete preko teritorije Japana.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla je da akcija Pjongjanga destablizuje region i krši međunarodne zakone.

Ovo poslednje lansiranje je peto za poslednjih 10 dana.

SAD su prošle sedmice zajedno sa Južnom Korejom i Japanom izvele pomorske vojne vežbe koje Pjongjang smatra pretnjom za svoju bezbednost.

BONUS VIDEO:

SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI: Kuća znanja i čuvar srpske kulture i identiteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)