MOSKVA JOŠ RATUJE ZA NOVE TERITORIJE: Parlament Ruske Federacije ratifikovao dogovor o pripajanju dve republike i dve oblasti

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

04. 10. 2022. u 07:54

RUSKA duma je ratifikovala Dogovor o ulasku u sastav Rusije, Donjecku i Lugansku narodnu republiku i dve oblasti, Zaporošku i Hersonsku.

МОСКВА ЈОШ РАТУЈЕ ЗА НОВЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Парламент Руске Федерације ратификовао договор о припајању две републике и две области

Lavrov sa liderima novih priključenih oblasti, Foto AP

Nove teritorije će ući u sastav Ruske Federacije u administrativnim granicama iz 2014. godine. To znači da će Rusija morati još da ratuje protiv ukrajinske vojske da bi oslobodila i one delove koji su i dalje pod kontrolom vlasti u Kijevu.

Po ustavnom zakonu, da bi neko postao punopravan član Ruske Federacije mora da se glasanjem izjasne Duma i Savet Federacije, dva doma ruskog parlamenta, a "zeleno svetlo" je dao i Ustavni sud Rusije koji je ocenio da su svi dokumenti napisani kako nalaže Ustav.

Predsednik Putin će u narednih deset dana imenovati vršioce dužnosti rukovodioca te dve republike i dve oblasti koje će dobiti gubernatore. Izbori za zakonodavne organe će se održati u septembru 2023. godine.

Ilustracija V. N.

Službeni jezik će na toj teritoriji biti ruski. Kao i u drugim republikama, u Ruskoj Federaciji ustav garantuje pravo na upotrebu maternjeg jezika naroda kojima tamo žive.

To znači da će se Ukrajinci slobodno koristiti svojim jezikom.

Svi koji budu živeli na teritoriji koja se pripojila Rusiji dobiće po automatizmu rusko državljanstvo. Oni koji žele da sačuvaju drugo državljanstvo moraće da, u roku od 30 dana, o tome obaveste nadležne organe. A Donjecka narodna republika ukida smrtnu kaznu, jer je ulaskom u sastav Ruske Federacije prihvatila njene zakone.

Naravno da se potpuna integracija ne može obaviti momentalno, već za to treba vremena.

Da bi se uskladio ekonomski i pravni sistem novih teritorija sa Ruskom Federacijom određen je prelazni period do 1. januara 2026. godine.

Kritika Ramzana Kadirova, predsednika Čečenije, koji je optužio general-pukovnika Aleksandra Ljapina da je kriv za pad Krasnog Limana imala je veliki odjek u Rusiji.

Poruka većine tih kritika je da iz povlačenje iz Limana treba izvući pouke i ispraviti greške. Nema sumnje da će se sve te kritike analizirati u Kremlju.

Portparol Kermlja Dmitrij Peskov juče je prokomentarisao oštre ocene predsednika Čečenije Kadirova oko povlačenja ruskih trupa iz Krasnog Limana.

- Rukovodioci regiona imaju pravo da iznose svoje mišljenje i daju ocene. Kadirov je emocionalno reagovao, on je od početka specijalne vojne operacije mnogo učinio, cela republika Čečenija daje herojski doprinos u efikasnom sprovođenju specijalne operacije - kazao je Peskov i istakao da je doprinos Čečenije vrlo veliki, ali kod davanja ocena emocije treba isključiti kad se daju ocene.

Što se tiče izjave Kadirova da treba da upotrebi atomsko oružje male snage u Ukrajini, Peskov je kazao da je u ruskoj atomskoj doktrini sve objašnjeno. U njoj piše da se atomsko oružje može uprotrebiti ako je Rusija napadnuta, ili ne njen suverenitet doveden u pitanje.

Javnim kritikama se pridružio i bivši komandant 58. armije, a sada poslanik u ruskom parlamentu Andrej Guruljov. On je kazao da je očigledno da rukovodstvo tog dela fronta nije pravilno procenilo situaciju i nije na vreme poslalo pojačanje.

Jedan broj moskovskih komentatora brani generala Aleksandra Ljapina koji je navodno još u junu predlagao Ministarstvu odbrane da se sprovede mobilizacija, jer na frontu nema dovoljno vojnika.

Nije tajna da su Rusi od početka ratne operacije imali daleko manje bespilotnih letelica kojima se može osmatrati stanje na frontu i kretanje protivničkih vojnika i tehnike.

Sada se situacijama sa malim dronovima ispravlja, ali na pitanje kako se moglo krenuti u specijalnu vojnu operaciju, a da neprijatelj ima neuporedivo veći broj dronova, tek treba da se odgovori.

Penzionisani ruski general-lajtnant Jurij Netkačev takođe postavlja pitanje zašto mobilizacija nije sprovedena znatno ranije, da se rezervisti obuče na poligonima, a ne da se sprovode tenkovski biatloni i "vojne olimpijade".

U Rusiji niko ne sumnja da će rusko vojno i političko rukovodstvo ispraviti greške, a Ramzan Kadirov poručuje predsedniku Zelenskom vratićemo sve gradove i sela koje ste osvojili kao što smo ih jednom već osvajali.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Rusije pokazalo je gađanje novom raketom R-500 koju može da koristi "iskander". Njen domet je oko 500 kilometara. Te rakete mogu da nose različite bojeve glave, pa čak i atomsku. "Iskanderi" su ruske precizne i brze rake velike snage sa njima se mogu uništavati aerodromi i važni objeketi.

LAVROV: SAD POTČINjAVAJU KAO HITLER

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je tokom govora pred Državnom dumom da SAD koriste Zapad kako bi pretvorile Ukrajinu u instrument borbe protiv Rusije kao što je Adolf Hitler svojevremeno mobilisao evropske zemlje za napad na Sovjetski Savez. "SAD su sebi potčinile gotovo ceo kolektivni zapad, mobilišući ga da pretvori Ukrajinu u instrument borbe protiv Rusije, baš kao što je Adolf Hitler svojevremeno mobilisao većinu evropskih zemlja za napad na ŠSR", rekao je Lavrov.

Lavrov je, tokom obraćanja Državnoj dumi, istakao da "kao ni tada, ni sadašnjim planovima nije suđeno da se ostvare".

DECA KADIROVA

PREDSEDNIK Čečenije Ramzan Kadirov je saopštio da namerava da pošalje tri svoja maloletna sina u najsloženije delove Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- To što su oni još maloletni ne smeta im da štite svoju domovinu, kao i da se vojnički obučavaju. Moji sinovi Ahmat (16), Eli (15), Adam (14) krenuće sigurno da se bore na frontu u Ukrajinu - kazao je Kadirov, a političkim protivnicima emigrantima Čečenima koji se nalaze u zapadnoj Evropi i odande kritikuju rusku vojnu operaciju, Kadirov je poručio da dođu na front.

RUMUNI PRETRESLI KANCELARIJE NIS

RUMUNSKA policija pretresla je kancelarije NIS-a u Temišvaru i na još nekoliko lokacija zbog sumnje da su informacije o rezervama nafte navodno stigle do Beograda i Moskve. Policija je, navodno, došla po prijavi za sajber kriminal, što je bio povod za istragu. Kako prenosi "Blumberg Adria", žandarmerija je pokupila laptopove i mobilne telefone zaposlenih, ali je racija sprovedena ciljano s obzirom na to da na dve lokacije nije uzeto ništa, dok je na jednoj konfiskovan samo jedan laptop.

GASOVODIMA PRETIO I BLINKEN

PREDSTAVNICA Ministarstva spoljnih poslova RF Marija Zaharova saopštila je da je i američki državni sekretara Entoni Blinken ranije govorio da postoje motivi zbog kojih bi SAD i NATO mogli da unište gasovode "Severni tok 1 i 2". Blinken je o tome govorio u razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova Kanade Melani Žoli. Zaharova kaže da je Blinken tvrdio da Rusija koristi energente kao oružje, što nije tačno, jer je poslednjih 50 godina redovno snabdevala zapad energentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)