ŠTA PIŠE U DOKUMENTIMA KOJE JE POTPISAO PUTIN? Objavljeni sporazumi - "Granice DNR, LNR, Hersona i Zaporožja su državne granice Rusije"

Novosti online

03. 10. 2022. u 11:39

GRANICE DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti povezane sa teritorijom stranih država su državne granice Rusije, navodi se u sporazumima o prijemu četiri regiona u sastav Rusije i formiranju novih subjekata.

ШТА ПИШЕ У ДОКУМЕНТИМА КОЈЕ ЈЕ ПОТПИСАО ПУТИН? Објављени споразуми - Границе ДНР, ЛНР, Херсона и Запорожја су државне границе Русије

Foto: Jutjub/The Telegraph

Dokumenta su 30. septembra potpisali u Kremlju predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri regiona.

U sporazumima se, između ostalog, navodi:

- Do 1. januara 2026. godine u sva četiri nova subjekta biće na snazi prelazni period za rešavanje pitanja vojne obaveze i služenja vojnog roka.

- Takođe, do tada treba da budu rešena pitanja integracije novih regiona u ekonomski, finansijski, kreditni i pravni sistem Rusije, kao i u sistem organa vlasti.
- Rusko zakonodavstvo i drugi normativni pravni akti stupaju na snagu u novim regionima od dana njihovog prijema u sastav Rusije.
- Normativni pravni akti Hersonske i Zaporoške oblasti se ne primenjuju ako su u suprotnosti sa Ustavom Rusije.
- Istovremeno, normativni pravni akti DNR i LNR važe do kraja prelaznog perioda ili usvajanja odgovarajućeg pravnog akta Rusije.
- Vlade DNR i LNR nastaviće sa radom do formiranja novih administracija vršilaca dužnosti šefova republika.
- Vlade Hersonske i Zaporoške oblasti treba da formiraju administracije vršilaca dužnosti gubernatora u skladu sa ruskim zakonom.

Sporazumi se privremeno primenjuju od datuma potpisivanja, a stupaju na snagu od datuma ratifikacije.

Očekuje se da će se danas održati sednica Državne dume u cilju ratifikacije sporazuma, dok je za sutra zakazano razmatranje sporazuma u Savetu federacije.

„Sporazum između Rusije i Zaporoške oblasti o prijemu Zaporoške oblasti u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i LNR o prijemu LNR u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i Hersonske oblasti o prijemu Hersonske oblasti u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i DNR o prijemu DNR u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“ objavljeni su na zvaničnom portalu pravnih informacija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

DELIMIČNA MOBILIZACIJA U TOKU: Novi regruti okupljaju se u Sevastopolju, Kemerovu i Jakutsku


 

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dvojezične državne škole sve traženije, a jedna se uskoro otvara i u Beogradu na vodi!