NEMCI GUBE VOLJU ZA RADOM: Na posao idu samo zato što moraju

Novosti online

02. 10. 2022. u 18:57

SVE više ljudi u Nemačkoj nije raspoloženo da radi i na posao ide samo zato što mora, pokazali su rezultati anketa, piše "Dpa".

НЕМЦИ ГУБЕ ВОЉУ ЗА РАДОМ: На посао иду само зато што морају

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Skoro polovina zaposlenih, njih 48 odsto, želi da pređe na skraćeno radno vreme u dogovoru s poslodavcem, piše "Dpa".

Više od polovine ispitanih reklo je da bi napustilo posao.

Čak 56 odsto reklo je da je spremno da odmah napusti posao – ali ne može jer su prinuđeni da rade iz finansijskih razloga.

Podaci su rezultat godišnje studije instituta „JuGav“, a saopštili su ih naručioci iz osiguranja HDI.

U junu i julu anketiran je 3.891 zaposleni, stariji od 15 godina.

Pre pandemije, 2019. godine samo 41 odsto ispitanika je reklo da bi prestalo da radi u slučaju da ima dovoljno novca.

Više od tri četvrtine njih je izjavilo da podržava uvođenje četvorodnevne radne nedelje u svojoj kompaniji, ali velika većina uz odgovarajuću platu.

Posvećenost poslu sve manja među mladima.

 - Prema rezultatima našeg istraživanja, naročito mladi zaposleni u Nemačkoj žele više slobode na radnom mestu - istakao je direktor osiguranja HDI.

Očekivanja zaposlenih su u suprotnosti sa zahtevima tržišta rada.

Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, u drugom kvartalu ove godine bilo je 1,9 miliona slobodnih radnih mesta, više nego bilo kada od početka istraživanja.

Kadrovska situacija u zdravstvenim i ustanovama za negu je napeta, ali i u zanatstvu i IT industriji ima mnogo slobodnih radnih mesta.

Nemačka razmatra da državnim službenicima ove zime uvede rad od kuće, zbog pogoršanja energetske krize, preneli su mediji u toj zemlji.

Kako prenosi "Biznis insajder", na nedavnom sastanku federalnog ministarstva energetike, jedan od predloga bio je obavezan rad od kuće za državne službenike ove zime, dok je većina ministarstava navodno iznela primedbe na te planove.

Na sastanku je takođe bilo reči o ograničavanju temperature na maksimalnih 19 stepeni, prenose mediji. Ukoliko bi nekome bilo previše hladno, bilo bi mu dozvoljeno da radi od kuće.

Inače, planovi o merama uštede energije u javnim zgradama sprovode se na predlog ministra ekonomije i energetike Roberta Habeka, preneo je „Biz lajf“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

OŠTRIM PREDMETOM NASRNUO NA TRI ŽENE: Policija savladala napadača, više osoba završilo u bolnici