PRVE IZLAZNE ANKETE: U Letoniji na izborima pobeđuje partija koja obećava da će rusku decu školovati na letonskom jeziku

Novosti online

01. 10. 2022. u 20:08

CENTRALNO-DESNA partija Novo jedinstvo, stranka letonskog premijera Krišjanisa Karinša pobedila je na današnjim parlamentarnim izborima, pokazale su prve izlazne ankete, preneo je Rojters.

ПРВЕ ИЗЛАЗНЕ АНКЕТЕ: У Летонији на изборима побеђује партија која обећава да ће руску децу школовати на летонском језику

U glavnom gradu Letonije će se raspravljati o novom zakonu o jeziku, Foto Shutterstock

Stranka Novo jedinstvo nastaviće u slučaju pobede na izborima koaliciju sa konzervativnom Nacionalnom alijansom.

Pobeda Karinša mogla bi da poveća rastući jaz između letonske većine i ruske manjine u vezi sa njihovim mestom u društvu, ocenjuje britanska agencija.

Karinš, prvi predsednik letonske Vlade koja je trajala pun četvorogodišnji mandat, imao je koristi od zaoštravanja politike te zemlje prema Rusiji, pošto su izbornom kampanjom dominirala pitanja bezbednosti i nacionalnog identiteta, dok su ona ekonomska, uključujući rastuće cene energenata i visoka inflacija, uglavnom gurnuta u stranu, dodaje Rojters.

Karinš je rekao da veruje da je kriza u Ukrajini „učvrstila poziciju Letonije u NATO i Evropskoj uniji“, i poručio da će, ako bude ponovo izabran, „raditi na integraciji ruske manjine“, što je četvrtina stanovništva, tako što će „država školovati decu na letonskom jeziku“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (4)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina