RAT U UKRAJINI: Kijev dobija moćno francusko oružje

Novosti online

01. 10. 2022. u 07:28 >> 19:31

RAT u Ukrajini danas ulazi u 220. dan. Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je potpisao sporazume o ujedinjenju četiri regiona - Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, sa Rusijom. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski juče je, nakon potpisivanja sporazuma i govora Vladimira Putina, saopštio da će Ukrajina zvanično podneti zahtev za prijem u NATO pakt.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кијев добија моћно француско оружје

Printscreen/Youtube/Military Archive

Pogledajte kako dejstvuje S-300

Oglasio se Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se nastavljaju borbe u ključnom gradu Limanu.

- Ukrajinska zastava se već nalazi u Limanu u Donjeckoj oblasti - rekao je Zelenski.

Rusija je prethodno saopštila da su njene trupe napustile Liman i povukle se na rezervne položaje

Francuska šalje ,,cezar" Ukrajini 

Francuska namerava da preusmeri ka Ukrajini pošiljku samohodnih artiljerija „cezar“ namenjenu Danskoj, saopštava list „Mond“.

Kako se navodi, reč je o partiji između 6 i 12 haubica koje je Danska naručila od Francuske.

Inače, Danska je dala dozvolu da se ta pošiljka preusmeri u Ukrajinu.

Ukrajina granatira Novu Kahovku, dejstvuje PVO

Ukrajinska vojska granatira Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, dejstvuje ruska PVO, saopštila je gradska administracija.

- U Novoj Kahovki se ponovo oglasila sirena za vazdušnu opasnost. Dejstvuje PVO: tri eksplozije u vazduhu - navodi se u saopštenju na Telegramu.

Karpov o rusofobiji

Rusofobija u SAD i Evropi dostigla je nivo genocida. Ovako je dvanaestostruki svetski šampion u šahu Anatolij Karpov prokomentarisao odbijanje švajcarske vlade da mu izda vizu.

Kijev traži nemačko oružje

Nemačka mora da obezbedi Kijevu sve vrste naoružanja za borbu protiv ruske vojske, izjavio je aktuelni ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrej Meljnik.

Odgovarajuću izjavu diplomata je dao u intervjuu za Die Velt. Prema rečima Melnika, nemačka vlada treba da pruži vojnu pomoć Oružanim snagama Ukrajine što je pre moguće.

- Savezna vlada mora sve da stavi na vojnu kartu najkasnije sada i bez odlaganja opremi Ukrajinu svim sistemima naoružanja, uključujući glavne borbene tenkove Leopard - rekao je Meljnik.

Knutov podržao odluku o povlačenju sa Krasnog Limana

Vojni ekspert, pukovnik u penziji Jurij Knutov, u intervjuu za REN TV, rekao je da je odluka ruskog Ministarstva odbrane da povuče savezničke trupe sa Krasnog Limana ispravna. Prema rečima Knutova, trupe su prebačene na povoljniji položaj. Time su spaseni životi ruskim vojnicima, smatra Knutov.

Gasprom: Obustavljen tranzit gasa kroz Austriju prema Italiji

Isporuke ruskog gasa preko teritorije Austrije u okviru ugovora "Gasprom eksporta" sa kupcima u Italiji, obustavljene su zbog odbijanja austrijskog operatora da odobri tranzit, saopštila je kompanija "Gasprom".

- Razlog (za obustavu) su promene propisa u Austriji koje su usvojene krajem septembra. Gasprom radi na rešavanju problema zajedno sa italijanskim kupcima - navodi se u saopštenju ruskog gasnog giganta na Telegramu, prenosi Tas.

Italijanska kompanija "Eni" prethodno je saopštila da od 1. oktobra "Gasprom" neće moći da isporučuje gas u Italiju zbog obustavljenog tranzita preko Austrije.

Kadirov pozvao Putina da upotrebi nuklearno oružje

Lider Čečenije Ramzan Kadirov optužio je generala-pukovnika Aleksandra Lapina, kojeg je Putin letos odlikovao, za gubitak strateškog grada Liman u Ukrajini.

Kadirov se oglasio na svom Telegram kanalu nedugo nakon što je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su povukli snage iz Limana i otišli na "povoljnije položaje". 

Kadirov je naveo da je Lapin za odbranu Limana rasporedio mobilisane jedinice iz Luganske oblasti i druge jedinice, ne obezbeđujući pri tome njihovu koordinaciju i isporuku municije. Naveo je i da je premestio svoj štab u Starobilsk u oblasti Luganska, koji je još uvek relativno daleko od linije fronta.

- Nije strašno što je Lapin netalentovan. Strašno je to što ima podršku na vrhu. Da se ja pitam, uzeo bih mu čin, uzeo bih mu nagrade i poslao bih ga na front sa puškom u ruci da krvlju spere svoju sramotu - naveo je Kadirov.

On je pozvao Putina da "preuzme drastične mere" i da uvede ratno zakonodavsko u pograničnim regionima i da upotrebi nuklearno oružje slabije moći.

Marija Zaharova ocenila da su smešne izjave koje se plasiraju u evropskim zemljama da je Rusija odlučila da "nacrta novu mapu Evrope"

 - A pridike o prekrajanju granica koje se šalju s druge strane okeana pođednako su smešne", izjavila je Zaharova i ukazala da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije bilo podrška preoblikovanju granica Srbije i kockanju SAD sa nezavisnošću Kosova - prenosi TAS S.

Ona kaže i da je dirnuta tvrdnjama koje stižu sa zapada o tome kako je Rusija odlučila da crta novu mapu Evrope.

 - Smešno je što se ova ideja izgovara u Nemačkoj koja svoje trenutne granice ima zahvaljujući sličnom crtanju novih granica krajem 1980-ih. Nije na Berlinu da govori o bilo kakvom preoblikovanju granica s obzirom na strahote (Drugog svetskog rata) koje se pamte i ne smeju biti zaboravljene - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Rusi priznali da su napustili Liman

- Zbog pretnje opkoljavanjem, savezničke snage su napustile Liman i povukle se na povoljnije linije - saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.  Sada kada su Ukrajinci ušli u Liman, u dobroj su poziciji za dalji prodor u Lugansku oblast.

Šojgu o mogućnosti mobilizacije žena

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da delimična mobilizacija u Rusiji ne obuhvata žene.

- Ne. Tako nešto nije bilo ni u planovima za budućnost. Ne planiramo da pozivamo žene - rekao je Šojgu odgovarajući na pitanje novinara.

Ministar odbrane Rusije je zajedno s gradonačelnikom Moskve Sergejom Sobjanjinom i gubernatorom Moskovske oblasti Andrejom Vorobjovom proverio tok priprema i uslove razmeštanja mobilisanih građana.

Ukrajinci ušli u Krasni Liman

Sergej Hajdaj, guverner Luganske oblasti, rekao je da su Oružane snage Ukrajine u Krasnom Limanu u Donjeckoj oblasti opkolile oko 5.000 ruskih vojnika.

- Nemoguće je više dopremanje municije u grad - rekao je on i dodao da ruske trupe neće moći da izađu iz Krasnog Limana.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak objavio je snimak ukrajinskih vojnika koji stoje na znaku "Liman" na ulazu u grad i drže ukrajinsku zastavu.

Ukrajina uvodi sankcije Putinovoj deci

Ukrajina je uvela sankcije Putinovoj deci i ruskim zvaničnicima i biznismenima posle referenduma koji su sprovedeni u četiri oblasti, piše Kijev Indipendent.

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu uveo je nove sankcije za preko 3.600 pojedinaca i entiteta.

- Na listi se nalaze deca ruskog diktatora Vladimira Putina, ruska vojna komanda, zvaničnici, umetnici i propagandisti, kao i vlasti koja je instalirala Moskva u Donbasu i na Krimu - piše u saopštenju.

Zelenski otkazao jesenju regrutaciju, odlaže demobilizaciju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je otkazao jesenji poziv na redovno služenje vojnog roka u Ukrajini i odložio demobilizaciju zakazanu za oktobar-decembar, navodi se u ukazu objavljenom 30. septembra.

Sputnjik: Ukrajinci granatiraju Novu Kahovku, "radi" ruski PVO

Ukrajinska vojska granatira Novu Kahovku, aktiviran je protivvazdušni sistem Oružanih snaga Rusije, u vazduhu je odjeknulo pet eksplozija, saopštile su gradske vlasti, a prenosi Sputnjik.

Lambreht: Nemačka ne može samostalno da donese odluku o zahtevu Zelenskog

Nemačka ne može samostalno da donese odluku o stupanju Ukrajine u NATO po ubrzanoj proceduri, izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht, koja je u poseti Kišinjevu.

- Ukrajina ima slobodu da bira alijansu u kojoj se oseća slobodno, ali Nemačka ne može samostalno da donosi odluku o tome, bez konsultacija sa seveznicima u Alijansi. Sve razgovore o zahtevu za ubrzano stupanje Ukrajine u NATO vodiće 30 zemalja-članica - rekla je Lambrehtova novinarima.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u petak da Ukrajina podnosi zahtev za ubrzano stupanje u NATO.

Putin dodelio zvanje Heroja Rusije Kateriničevu

Predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio je zvanje Heroja Rusije prvog stepena zameniku šefa administracije Hersonske oblasti Alekseju Kateriničevu, koji je poginuo tokom ukrajinskog granatiranja, sledi iz ukaza koji je ruski lider potpisao danas.

-- Za hrabrost i herojstvo, ispoljene prilikom ispunjavanja službene dužnosti, dodeliti zvanje Heroja Ruske Federacije pukovniku Alekseju Viktoroviču Kateriničevu (posthumno) - navedeno je u ukazu.

Kijev: Ruske trupe u Limanu pod ukrajinskom opsadom

Ukrajina drži opkoljene ruske snage u Limanu, u Donjeckoj oblasti, a operacija za oslobađanje tog grada je još u toku, saopštio je danas portparol ukrajinske vojske.

Ruska vojska u Limanu ima oko 5.000 do 5.500 vojnika, ali je broj opkoljenih pripadnika ruskih snaga možda sada manji zbog žrtava i nekih vojnika koji pokušavaju da se probiju iz okruženja, saopštio je portparol ukrajinske vojske, prenosi Rojters.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov u petak je izjavio da su ukrajinske trupe zauzele selo u blizini Limana, koje je pod ruskom kontrolom, na istoku regiona Donjecka.

Zašto je odložena jesenja regrutacija u Rusiji?

Odluka o odlaganju početka jesenje regrutacije sa 1. oktobra na 1. novembar usledila je zbog preopterećenosti vojnih odseka, rekao je za RIA Novosti Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsednika Vladimira Putina.

- Sada su vojni odseci preopterećeni zbog delimične mobilizacije. Da se ​​ovo preopterećenje ne bi pogoršalo, doneta je takva odluka. To će omogućiti rasterećenje tokova mobilizacije - rekao je on.

Ukaz o jesenjoj regrutaciji, koja se odnosi na odsluženje vojnog roka, juče je potpisao Vladimir Putin.

Aksjonov: Ujedinjenje četiri regiona s Rusijom nije poslednje

Ulazak Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije predstavlja povratak istorijskoj pravdi i nije poslednje ujedinjenje, izjavio je lider Krima Sergej Aksjonov.

- Ovo je obnavljanje istorijske pravde, sve protiče ispravno. Predsednik Rusije je jasno rekao: vraćamo se na istorijske granice, ruski svet se vraća u te granice... Zbog toga postoji osećanje ponosa na zemlju, na predsednika, na njegove odluke, sve je to ispravno Zbog toga, hvala bogu, idemo napred i uveren sam da ovo nije poslednje ujedinjenje - rekao je Aksjonov u video-zapisu objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

Ruski artiljerci demonstriraju dejstvo drona i topova

 

Ankara: Ne možemo da priznamo ujedinjenje četiri regiona s Rusijom

Ministarstvo inostranih poslova Turske je saopštilo da Ankara ne može da prizna ujedinjenje Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom.

- Ta odluka je grubo narušavanje ustanovljenih principa međunarodnog prava, ne možemo da je prihvatimo - navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je ponovo saopštilo da podržava rešavanje krize „na osnovu pravednog mira, koji treba da bude postignut pregovorima“.

Finska razmatra gradnju ograde na delu granice sa Rusijom

Finska razmatra mogućnost izgradnje ograde na delu granice s Rusijom, izjavio je ministar inostranih poslova te zemlje Peka Havisto za španski list „Mundo“.

SAD ne vide da Rusija razmišlja o nuklearnom napadu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je juče da, uprkos pretnjama ruskog predsednika Vladimira Putina o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini, SAD nisu videle da Rusija "preduzima ove akcije", piše Rojters.

Saliven: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Zahtev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vreme, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

- Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku ''na terenu'', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme - rekao je Saliven novinarima u Beloj kući.

FOTO: EPA

Ukrajina je u petak zvanično podnela zahtev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o prisajedinjenju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

- Amerika je u potpunosti spremna sa našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki pedalj - rekao je američki predsednik Bajden u izjavi u petak u Vašingtonu, uz napomenu da bi ovu poruku Moskva trebala doslovno da shvati.

Ako bi zahtev Kijeva za članstvo bio prihvaćen, snage koje su u NATO savezu bi formalno bile uvučene u rat u Ukrajini, i bile direktno suprotstavljene ruskoj vojsci, što bi potencijalno dovelo do eskalacije sukoba, napominje Evronjuz.

DNR: Ukrajinci granatirali Donjeck i Jasinovatu

Ukrajinske trupe su za tri sata granatirale Donjeck i Jasinovatu, ispalivši ukupno 21 granatu, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Svetska banka: Još 530 miliona dolara pomoći Ukrajini

Svetska banka je saopštila da će obezbediti dodatnih 530 miliona dolara podrške Ukrajini, čime će ukupna pomoć Svetske banke Ukrajini dostići 13 milijardi dolara.

Pomoć su podržali Velika Britanija sa 500 miliona dolara i Danska sa 30 miliona dolara, navedeno je u saopštenju Svetske banke, prenosi Rojters.

Dodaje se da je od ukupne pomoći Ukrajini od 13 milijardi dolara do sada potpuno isplaćeno 11 milijardi dolara.

Energoatom: Rusi priveli direktora nuklearke Zaporožje

Ruske snage privele su generalnog direktora Zaporoške nukelarne elektrane Igora Murašova i odvele ga u nepoznatom pravcu, saopštila je ukrajinska državna agencija Energoatom.

Murašova su ruske snage zadržale u petak na putu od nukelarke Zaporožje do Energodara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako se navodi, njegov automobil je zaustavljen, a Murašovu je stavljen povez preko očiju i odvezen je u nepoznatom pravcu.

Nema informacija o tome gde se nalazi Murašov, objavio je Energoatom jutros na Telegramu.

Raketirana Odeska oblast

Ruske snage raketirale su noćas Odesku oblast, pogođen je industrijski infrastrukturni objekat i nije bilo povređenih, saopštilo je gradsko veće Odese pozivajući se na ukrajinsku Operativnu komandu "Jug".

Dva projektila, pretpostavlja se Iskanderi, pogodili su industrijski infrastrukturni objekat, oštetile električnu podstanicu i nekoliko okolnih zgrada, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ispaljivanje "Džavelina"

Sputnjik: Zaustavljeno napredovanje ukrajinske vojske kod Krasnog Limana

Ruska vojska je zaustavila napredovanje ukrajinske armije kod Krasnog Limana u DNR.

Dopisnici Sputnjika obišli su liniju fronta kod Krasnog Limana i potvrđuju da je selo Torsko pod punom kontrolom savezničkih snaga DNR i Rusije.

Savezničke snage prebacuju pojačanje u područje Krasnog Limana.

Ukrajinska komanda o borbama na jugu zemlje

Ukrajinska operativna komanda "Jug" izvestila je da su ukrajinske snage 30. septembra ubile 10 ruskih vojnika i uništile dve samohodne haubice Msta-S, raketni bacač "Grad", teški sistem za bacanje plamena, tri tenka i dva borbena vozila pešadije.

Ukrajinska vojska je takođe navodno oborila jedan dron Orlan-10 iznad Hersonske oblasti i jedan u Odeskoj oblasti.

SB: Kina pozvala sve strane u sukobu u Ukrajini na pregovore

Kina poziva sve strane u sukobu u Ukrajini da pokažu uzdržanost i učine napore za pregovore i prekid vatre, izjavio je stalni kineski predstavnik u Ujedinjenim nacijama Čang Jun na sednici Saveta bezbednosti u petak.

Foto Printskrin

Čang je rekao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i istakao da se moraju poštovati principi iz povelje UN.

Sve legitimne zabrinutosti za bezbednost svih strana moraju biti ozbiljno razmotrene, a svi napori za mirno rešenje moraju biti podržani, zaključio je Čang.

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti za pristupanje Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (15)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu