SEVERNA KOREJA OPET ISPALILA RAKETU: Oglasila se Amerika povodom odbrane Južne Koreje i Japana

Novosti online

01. 10. 2022. u 07:26

SEVERNA KOREJA ispalila je danas neodređenu balističku raketu ka istočnoj obali Južne Koreje, saopštila je vojska Južne Koreje, što je označilo četvrto lansiranje Pjongjanga za nedelju dana i podiglo tenzije na Korejskom poluostrvu.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ОПЕТ ИСПАЛИЛА РАКЕТУ: Огласила се Америка поводом одбране Јужне Кореје и Јапана

Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Lansiranje dolazi nakon što su Sjedinjene Države i Južna Koreja održale svoju najveću zajedničku vojnu vežbu u poslednjih pet godina, i nakon što je potpredsednica SAD Kamala Haris posetila Južnu Koreju ove nedelje.

Japanska obalska straža je takođe izvestila o najmanje dva testa balističkih projektila od strane Pjongjanga. Pozivajući se na vladin izvor. Severna Koreja je ispalila projektile pre i posle posete Harisove Južnoj Koreji, produžavajući rekordan tempo testiranja oružja ove godine, što povećava pretnju od ove potencijalno nuklearne sile koja može da napadne Sjedinjene Države i njihove saveznike. Pjongjang je izveo i testiranje interkontinentalne balističke rakete, prvi put od 2017. godine.

Američka vojska je svesna lansiranja severnokorejskih balističkih projektila, ali ocenjuje da ovi incidenti ne predstavljaju neposrednu pretnju po američko osoblje, teritoriju ili saveznike, saopštila je američka indo-pacifička komanda.

- Ovo lansiranje projektila naglašava destabilizujući efekat ilegalnog oružja za masovno uništenje i balističkih raketnih programa DNRK. Američka posvećenost odbrani Republike Koreje i Japana ostaje snažna - navodi se u saopštenju američke borbene komande.


BONUS VIDEO: TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri