OVO JE UVOD U HAOS Za jednu rupu na gasovodu potrebno 500 kilograma TNT: Stručnjak smatra da su samo oni mogli to da urade

Novosti online

30. 09. 2022. u 14:17

ŠVEDSKA obalska straža prijavila je juče četvrto curenje gasa u Baltičkom moru, iznad gasovoda Severni tok.

ОВО ЈЕ УВОД У ХАОС За једну рупу на гасоводу потребно 500 килограма ТНТ: Стручњак сматра да су само они могли то да ураде

Foto AP

Veruje se da iza curenja stoje sabotaže, ali se ne zna čije, jer se ruska i evropska strana međusobno optužuju.

Zapadni teoretičari su, posle razmatranja ko je mogao da sabotira tri priobalne linije gasovoda "Severni tok" 1 i 2, usled čega je došlo do podvodnog curenja plina, zaključili da je prva na listi sumnjivih ruska špijunska podmornica "Belgorod", modifikovano plovilo kojim komanduje Glavna uprava za istraživanje morskih dubina (GUGI).

Međutim, ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) ima informacije koje ukazuju na umešanost Zapada u "teroristički napad" na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, izjavio je danas direktor te službe Sergej Nariškin.

Prof. dr Mitar Kovač, general-major u penziji, dotakao se ovih zapanjujućih dešavanja na preko potrebnom gasovodu.

- Ovo je sramota za NATO i za EU da ne mogu da kontrolišu i obezbede kontrolisanje jednog takvog projekta, bez obzira što to nije vlasništvo Rusije. Ja bih razumeo da je to vlasništvo Rusije, međutim, mnoge države EU su učestvale u izgradnji tog gasovoda. On je bio namenjen ne samo Nemačkoj, nego i drugim državama - rekao je Kovač gostujući na Kurir televiziji.

- Vidimo kako taj Zapad, odnosno SAD i Velika Britanija ne vode računa o Nemačkoj i da je ona najveći talac njihove strateške igre u Evropi. Ovo je uvod u jedan haos - rekao je Kovač.

https://www.novosti.rs/planeta/svet/1158612/ubice-gasovoda-podvodni-dron-ili-morska-mina-uredjaj-mogao-bude-postavljen-pre-vise-meseci

- Videli smo kroz izjave samih američkih političara, ali i Bajdena da Severni tok 2 nikada neće profunkcionisati. Sada se vidi da su u tome odlučni. Nije to mogao da uradi bilo ko, to je trebalo da uradi institucija sa velikom količinom eksploziva. Procenjuju eksperti da je negde oko 500 kilograma eksploziva TNT iskorišćeno da se uništi gasovod na jednom mestu, a ne na više mesta. Da ne pričamo da su tu bile i obalske straže susednih zemalja - rekao je Kovač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije