KIJEV IH NIJE MOGAO PREPLAŠITI: Rat će se nastaviti i posle pripajanja Donbasa, Hersona i Zaporožja Rusiji

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

29. 09. 2022. u 06:16

NI svakodnevno granatiranje kao ni pretnje zatvorom onima koji izađu na glasanje nije moglo da spreči stanovnike Donjecke i Luganske narodne republike kao i Hersonske i Zaporoške oblast da se na referendumu izjasne za pripajanje Rusiji.

КИЈЕВ ИХ НИЈЕ МОГАО ПРЕПЛАШИТИ: Рат ће се наставити и после припајања Донбаса, Херсона и Запорожја Русији

Foto Tanjug/AP

U utorak uveče pred ponoć prebrojani su svi glasački listići. U Zaporoškoj oblasti 93,11 posto građana koji su glasali izjasnilo se za pripajanje Ruskoj Federaciji. Odmah zatim saopšteno je da je u Luganskoj narodnoj republici bilo "za" čak 98,42 posto.U Donjeckoj narodnoj republici je procenat bio još veći čak 99,23 posto, a u Hersonskoj oblasti 87,05 posto.

Sada je na parlamentu Rusije i predsedniku Putinu da i u skladu sa ustavom i ruskim zakonima potvrde pripajanje tog donedavnog jugoistočnog dela Ukrajine Rusiji.

Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušlin je oduševljeno izjavio da se nada da će se uz pomoć Rusije obnoviti porušeni delovi i da će proraditi privreda teritorija koje su se pripojile Ruskoj Federaciji. Putin je već bio rekao Pušilinu i predsedniku Luganske republike Leonidu Pasečniku da ako se narod izjasni za pripajanje Rusiji na referendumu da će i on to podržati.

Foto Tanjug/AP

U sredu su Pušilin i Pasečnik krenuli u Moskvu da, kako su rekli, "obave završni deo pravnih poslova" ulaska u sastav Ruske Federacije. Pušilin se nada da će uz pomoć Rusije osloboditi i one teritorije Donjecke narodne republike koja se još uvek nalazi pod kontrolom vlasti u Kijevu.

Narednih dana i Hersonska oblast će se obratiti Putinu da se na osnovi izjašnjavanja građana na referendumu primi u sastav Ruske Federacije.

U Zaporoškoj oblasti će do kraja godine potpuno izbaciti iz upotrebe ukrajinski novac –grivnu - preći će se na rusku rublju.

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine objavilo je u sredu saopštenje u kome se kaže da referendum koji je održan na jugoistoku Ukrajine nema nikakvog značaja jer je Ukrajina i dalje priznata u njenim administrativnim granicama. Interesantno je da se u tom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine ističe da "kompetentni organi već traže građane Ukrajine koji su učestvovali u organizaciji referenduma na teritorijama koje nisu pod kontrolom Kijeva.

krajinsko granatiranje, Foto AP

Ranije je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila da organizatorima referenduma preti zatvorska kazna od pet do deset godina i konfiskacija imovine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da referendumi ne menjaju suštinu konflikta na Ukrajini i Vašington će i dalje dostavljati oružje Ukrajini kako bi Kijev vratio kontrolu na izgubljenim teritorijama...

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov je upozorio SAD da su se približili tome da budu učesnici konflikta u Ukrajini.

- Amerikanci su postali pokrovitelji neonacista u Ukrajini i približavaju se tome da budu saučesnici konflikta o čemu smo ih više puta upozoravali, kazao je ruski ambasador u Vašingtonu.

Zbog referenduma će Kanada uvesti nove sankcije Rusiji. Tamošnji premijer Džastin Trido je kazao da Kanada nikada neće priznate pripajanje Donbasa Rusiji. Amerika se priprema da da novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od milijardu i sto miliona dolara. To će biti odgovor Vašingtona na referendum na jugoistoku Ukrajine.

Osim Amerike i druge zapadne zemlje neće priznati rezultate referenduma u jugoistočnom delu Ukrajine. Juče je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da ne samo što neće priznati rezultate referenduma, nego će nastaviti da pomaže Ukrajinu.

Denis Pušilin je kazao juče da instruktori NATO-a ne pripremaju samo ukrajinske vojnike, nego zajedno sa njima ratuju protiv Rusa na jugoistočnom frontu.

- Sve više primećujemo stranih instruktora na ukrajinskoj strani. Oni rukovode korištenjem vojne tehnike koju Ukrajina dobija od zemalja članica NATO-a - objasnio je Pušilin.

U nepriznatoj državi Abhaziji raste broj dobrovoljaca koji žele da ratuju na strani Rusa u Ukrajini. Predsednik Abhazije Inal Ardzinba je podsetio da su još 2014. godine dobrovoljci iz Abhazije išli da ratuju u Donbas.

Svima koji danima prate situaciju na frontu je jasno da se posle referenduma situacija neće smirivati, već će se rat razbuktati. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da će vojna operacija u Ukrajini trajati najmanje dok ruska vojska ne bude na administrativnim granicama Donjecke narodne republike.

Rusi će sigurno nastojati da zauzmu delove Donjecke oblasti koji još nisu oslobođeni kao i gradove Zaporožje, a zatim se očekuje da će krenuti na Harkov. Nove pošiljke "himarsa" i drugog dalekometnog oružja podgrevaće nadu rukovodstva u Kijevu da mogu da vrate izgubljenje teritorije. Nažalost, u Ukrajini će još dosta dugo ratovati i ginuti. Jedino ko se tome može radovati što će se pucati i iduće godine mogu da budu vlasnici fabrika vojne tehnike u SAD koja Ukrajincima prodaje na kredit oružje i municiju nazivajući to vojnom pomoću.

ANGELA MERKEL UPOZORAVA

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je zapadne rukovodioce da se ozbiljno odnose prema Putinovim izjavama. Ona smatra da Putin ne blefira kad govori o mogućnosti da upotrebi atomsko oružje ako Rusija bude napadnuta.

-To što pozivam da se Putinove reči shvate ozbiljno nije znak slabosti nego mudrosti, jer pomaže da se sačuva mogućnost za manevar - kazala je Angela Merkel u intervjuu listu "Zidojčecajtung".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju