DESNICA PROTESTUJE U ČEŠKOJ: "Ova vlada je apsolutno antičeška, služi samo Briselu i američkoj moći"

Novosti onlajn

28. 09. 2022. u 20:39

DESETINE hiljada Čeha okupilo se u sredu u Pragu da protestuje protiv vladinog postupanja u pogledu rastućih cena energije i članstva zemlje u NATO-u i Evropskoj uniji

ДЕСНИЦА ПРОТЕСТУЈЕ У ЧЕШКОЈ: Ова влада је апсолутно античешка, служи само Бриселу и америчкој моћи

Foto: Tanjug/AP

Demonstracije na državni praznik na glavnom trgu u Pragu, koje su organizovale ekstremno desničarske i marginalne grupe i partije, uključujući komuniste, policija je procenila na „manje od deset hiljada“, u poređenju sa 70.000 na demostracijama trećeg septembra.

Organizaciona grupa "Češka na prvom mestu!" protivi se Evropskoj uniji i NATO-u i poziva da centralnoevropska nacija od 10,7 miliona stanovnika bude vojno neutralna.

Demonstranti su držali transparente poput „Završite komediju“ i mnogi su mahali češkim zastavama dok se sunce pojavilo nakon jutarnje kiše.

- Ova vlada je apsolutno antičeška. Služi samo Briselu (centar EU), američkoj moći i NATO-u. Ne obazire se na interese čeških građana - rekao je Pavel Nebel, 53.

Organizatori, čiji program takođe zahteva okončanje „planskog razvodnjavanja nacije”, otvorili su protest himnom krajnje desnice, nakon čega su govornici izašli na binu osuđujući vladu.

- Vlada ima dve dužnosti: da obezbedi našu bezbednost i ekonomski prosperitet. Ova vlada ne ispunjava nijednu od ovih obaveza - rekao je jedan govornik.

Stotine ljudi okupilo se u drugim gradovima gde su mogli da prate onlajn prenos protesta održanog u Pragu, prenose mediji.

Visoke cene energije, podstaknute ratom u Ukrajini, izvršile su pritisak na vlade širom Evrope da ublaže udar rastućih troškova energije za potrošače i preduzeća.

Češka vlada je potpisala sankcije EU protiv Rusije i zauzela oštar stav u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu. Miroslav Ševčik, dekan Praškog univerziteta za ekonomiju i biznis i prvi govornik na protestu u Pragu, pozvao je na ukidanje sankcija.

Vlada desnog centra premijera Petra Fijale usvojila je ovog meseca niz mera, uključujući finansijsku pomoć kompanijama i ograničenja cena električne energije za domaćinstva, naveo je Rojters.

BONUS VIDEO:

ISPRAĆAJ ŠINZA ABEA: Oko 700 zvaničnika na državnoj sahrani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)