KREMLJ TVRDI - JEDINU KORIST IMAJU SAD: Zapad i Moskva optužuju jedni druge u potrazi za izvršiocem diverzije

I. STANOJEVIĆ

29. 09. 2022. u 07:21

UZAJAMNE optužbe o tome ko je sabotirao gasovode "Severeni tok" 1 i 2, pretvorile su traganje o uzroku curenja gasa u teoriju zavere bez presedana.

КРЕМЉ ТВРДИ - ЈЕДИНУ КОРИСТ ИМАЈУ САД:  Запад и Москва оптужују једни друге у потрази за извршиоцем диверзије

Foto AP

Zapad ukazuje prstom na Rusiju kojoj se na teret stavlja ovaj "taktički potez", dok Moskva veruje da je krivac onaj drugi. Obe strane se slažu da je reč o sabotaži ili, kako je to rekao jedan nemački bezbednosni zvaničnik: "Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem".

Zapadni mediji tvrde da "je to sve deo plana predsednika Rusije Vladimira Putina". Po britanskom "Gardijanu", podvodne eksplozije deo su ruske sabotaže iako list priznaje da nije jasno kako bi napad mogao da bude izveden i ističe da bi, ukoliko je korišćena podmornica, ona lako bila otkrivena, jer su u pitanju plitke vode, gde dubine retko prelaze sto metara.

Prema pisanju "Gardijana", Baltičko more nije teritorija gde bi imalo smisla da se rasporede podmornice "lošarik" koje mogu da idu u velike dubine. Jedan britanski vojni izvor nagađa da su mine možda diskretno postavljene sa kamufliranog trgovačkog broda i detonirane nekoliko dana ili čak nedelja kasnije. Gasovodi su, osim toga, izuzetno čvrsti, jer je svaki njihov deo sastavljen od čeličnog kućišta debljine od 27 do 41 milimetra i omotan betonskom prevlakom od 60 do 110 milimetara.

Kremlj je ovakve navode nazvao "glupim tvrdnjama", dodajući da, istovremeno, ruske vlasti primećuju veliko povećanje profita američkih kompanija koje dostavljaju gas Evropi.

Moskovski stručnjak za energetiku Igor Juškov smatra da "jedina zemlja koja bi mogla imati koristi od izbacivanja dva ruska gasovoda iz igre odjednom jesu SAD".

- Da je oštećen samo jedan cevovod moglo bi se sumnjati na kvar zbog fušeraja pri zavarivanju spojeva cevi ili mehaničko oštećenje ankerom. Iako su cevovodi blizu jedan drugom, nemoguće je slučajno sidrom zahvatiti istovremeno sva četiri - kaže Juškov koji ističe da "treba imati u vidu ranije pretnje iz SAD" i dodaje da "ovo ide naruku samo SAD, pošto spaljuju mostove gasne saradnje Evrope i Rusije".

Rusija je spremna da razmotri zahteve iz evropskih zemalja za zajedničku istragu o uzrocima incidenta na gasovodu "Severni tok", izjavio je zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško, dodajući da takvih zahteva do sada nije bilo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je potrebna hitna istraga, jer je u pitanju energetske bezbednost celog kontinenta.

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht potvrdila je da se nemačka ratna mornarica uključila u istragu incidenta. Norveška policija pojačala je mere bezbednosti oko naftnih i gasnih instalacija na svojoj teritoriji.

Rusija je zatražila da danas bude održana hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

UN: NEMOĆNI SMO

UN nemaju načina da provere tvrdnje da su gasovodi "Severni tok" 1 i 2 bili predmet sabotaže i nadaju se da će curenje gasa biti zaustavljeno, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

- Videli smo napise u štampi, ali nemamo načina da proverimo te tvrdnje, a ni mandat za sprovođenje istrage - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)