BUNDESVER SE NE ODRIČE NACISTIČKOG MOTA: Vojna policija zadržava krilaticu koji stoji na kapiji logora smrti Buhenvald

P. Z. S. / ria.ru

27. 09. 2022. u 21:46

MOTO vojne policije nemačke vojske "suum cuique", u prevodu sa latinskog znači "svakom svoje", biće zadržan, uprkos zahtevima Feliksa Klajna, ovlašćene osobe vlade Nemačke za borbu protiv antisemitizma, piše Der Špigel.

БУНДЕСВЕР СЕ НЕ ОДРИЧЕ НАЦИСТИЧКОГ МОТА: Војна полиција задржава крилатицу који стоји на капији логора смрти Бухенвалд

Foto AP

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht ne vidi razlog da se napusti ovaj „vrednosni identifikacioni simbol sa amblema vojne policije kao grane službe“, rekao je portparol ministarstva.

-Izbor zvezdice sa natpisom suum cuique za vojnu policiju Bundesvera znači svestan raskid sa vojnom policijom Trećeg rajha, a samim tim i sa nacionalsocijalizmom, objasnilo je Ministarstvo odbrane zemlje.

U resoru su naglasili da je ovaj moto pravni princip koji je došao iz davnina, koji podrazumeva davanje svakome na šta ima pravo i ukazuje na lične zasluge onih koji nose ovo priznanje.

Nemačka vojna policija izabrala je istorijski simbol pruskog ordena crnog orla sa natpisom na latinskom kao amblem ubrzo nakon stvaranja ove vrste trupa. Istovremeno, slična služba tokom godina Trećeg rajha nije koristila ovaj simbol.

Latinska fraza suum cuique, što znači „svakom svoje“, seže u rimsku filozofiju i opisuje princip pravde. Međutim, nacisti su ga zloupotrebili - posebno je napisano iznad glavne kapije Buhenvalda - Jedem das Seine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku