NAROD SE IZJASNIO ZA PRIPAJANJE RUSIJI: Čeka se reakcija Zapada posle referenduma stanovnika dela Ukrajine

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

28. 09. 2022. u 07:00

I PRE nego što je u 16 sati juče završeno glasanje na referendumu u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici kao i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, znalo se da je velika većina tog dela Ukrajine glasala za pripajanje Ruskoj Federaciji.

НАРОД СЕ ИЗЈАСНИО ЗА ПРИПАЈАЊЕ РУСИЈИ: Чека се реакција Запада после референдума становника дела Украјине

Velika izlaznost u Donjecku, Foto AP

Samo je pitanje procenta koliko je ljudi zaokružilo "da" i tako se i službeno opredelilo za to da postanu sastavni deo Rusije. Takav rezultat se i očekivao jer u tim oblastima živi veliki broj Rusa, kojima su 2014. posle državnog prevrata ukinuta elementarna prava da se ruski ravnopravno sa ukrajinskim koristi kao službeni jezik tamo gde su oni većina.

Građane jugoistoka Ukrajine je ujedinilo i to što ih je vlast iz Kijeva svakodnevno budila artiljerijskim projektilima i raketama od kojih je poginulo mnogo civila.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da će posle ovog referenduma bezbednosna situacija u Donbasu i drugim teritorijama kardinalno biti izmenjena.

Minulih dana ukrajinsko rukovodstvo je pojačanom artiljerijskom vatrom pokušavalo da zaplaši stanovništvo gde je bio referendum ali u tome nije uspelo.

Rezultati se očekuju uskoro, Foto AP

Bivši ruski predsednik i premijer Dmitrij Medvedev, a sada potpredsednik Saveta bezbednosti RF, ponovio je da je u ruskoj atomskoj doktrini precizirano kada bi njegova zemlja bila prisiljena da koristi atomsko oružje. Dva su glavna razloga zbog čega bi Rusija upotrebila svoje atomsko oružje. Prvo ako bi bila napadnuta, i drugo ako bi njena teritorijalna celovitost bila dovedena u pitanje.

- Učinićemo sve da se kod naših suseda ne pojavi atomsko oružje. Ako budemo dovedeni u opasnost mi nikoga nećemo pitati možemo li da upotrebimo svoje atomsko oružje - kazao je Medvedev. Za ukrajinsko rukovodstvo Medvedev je rekao da je ono u "narkotičnom snu" zbog želje da se domogne atomskog oružja. Ukrajinski mediji su pisali kako Kijev želi da nabavi atomsko oružje od Izraela.

Medvedev ne veruje da bi Amerikanci reagovali čak ako bi Rusija bila prisiljena da protiv Ukrajine upotrebi "taktičko atomsko oružje.

- Bezbednost Vašingtona, Londona i Brisela za NATO je važnija nego sudbina Ukrajine i zato bi stradali kad bi Rusija upotrebila bilo koje oružje protiv ukrajinske armije - smatra Dmitrij Medvedev.

U vojnom komesarijatu Moskve su objasnili da svi oni koji nisu dobili poziv mogu da putuju gde hoće pa i u inostranstvo. Ruski mediji otvoreno pišu o onima koji odlaze.

Dmitrij Medvedev, Foto AP

Ministarstvo policije Kazahstana saopštilo je da je od 21. septembra u tu zemlju ušlo 98.000 građana Rusije a već je izašlo iz te zemlje 64.000. Predsednik komiteta za migracije Kazahstana Aslan Atalikov objašnjava da se oko 8.000 Rusa obratilo da dobije identifikacioni broj koji je potreban za otvaranje računa u bankama. Atalikov tvrdi da većina građana Rusije koja je došla u Kazahstan nastavlja kasnije put u Kirgiziju i Uzbekistan. Inače, Kazahstan ima 30 putnih graničnih prelaza na granici sa Rusijom ali su gužve samo na četiri.

Vlasti Gruzije razmatraju da uvedu zabranu muškarcima iz Rusije da dolaze u tu zemlju, ali zasada nema osnova za zatvaranje granice sa Rusijom. Na graničnom prelazu "Verhnij Lars" iz Severne Osetije u Gruziju nepregledna je kolona automobila. U Moskvi kažu da će pred tim prelazom organizovati mobilizacioni punkt vojnog komesarijata Rusije.

I na graničnom prelazu ka Finskoj su redovi automobila ali to nije zbog mobilizacije u Rusiji nego što sada Rusi moraju u Evropu zaobilaznim putem jer su Litvanija, Letonija i Estonija, kao i Poljska odlučile da ne dozvoljavaju tranzit onima koji imaju šengenske vize i nameravaju u neku od evropskih zemalja.

Foto AP

Patrijarh apeluje

RUSKI patrijarh Kiril je na propovedi u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi juče rekao da je sada potrebna duhovna mobilizacija koja će pomoći da se pomire Rusi i Ukrajinci.

- Došlo je sudbonosno vreme kad treba da se obnovi vera i na mnogo stvari pogleda drugačije. Potrebna nam je duhovna mobilizacija da se svim snagama radi na izmirenju na zajedničkom prostoru Ruske pravoslavne crkve - kazao je patrijarh Kiril.

GRANATIRANjE ZAPOROŽJA

U gradu Zaporožju, koji je još uvek pod vlašću ukrajinske vojske, ruske raketne jedinice su uništile više od 100 ukrajinskih specijalaca iz jedinice "Gepard", kao i oko 50 najamnika. Takođe su raketirane industrijske zone grada Nikolajeva gde je poginulo oko 50 ukrajinskih vojnika. U toj zoni se nalazila baza ukrajinske 59. motorizovane brigade.

Rusi su juče uništili u Dnjepropetrovskoj oblasti stanicu preko koje se upravlja kompleksima bespilotnih letilica "bajraktar" koje koristi ukrajinska vojska.

* * * * * * *

Iz oba cevovoda na dnu Baltičkog mora istog dana počeo da curi gas

Da li je na gasovodima "Severni tok" došlo do diverzije

NORD strim AG, operater gasovoda "Severni tok" saopštio je da je na oba cevovoda na dnu Baltičkog mora napravljena istog dana diverzija i da gas curi. Ističe se da je to slučaj bez presedana. Kada će se popraviti gasovod nemoguće je reći. Gas curi na dva mesta, u švedskim teritorijalnim vodama i u ekonomskoj morskoj zoni Danske.

U ponedeljak uveče je primećeno da je pao pritisak u gasovodu "Severni tok 2" kod danskog ostrva Boronholm. Nešto kasnije je saopšteno da je pritisak pao i u gasovodu "Severni tok 1".

Foto AP

I nemački list "Tagesšpigel" tvrdi da uzrok incidenta može biti diverzija. Federalna služba bezbednosti Nemačke već je počela istragu. Eksperti sa kojim je razgovarao novinar spomenutog nemačkog lista kažu da su za takvu diverziju morali biti angažovani ronioci i specijalne jedinice. Motivi mogu biti razni, od protivljenja da se ruski gas prodaje u Evropi pa do onih da uopšte ne postoje ruski gasovodi.

U Moskvi većina eksperata smatra da je to bila diverzija.Moskovski vojni ekspert Vladimir Gundarov misli da su organizatori i izvršioci najverovatnije bili Britanci. Ali ima i onih koji tvrde da je u diverziji učestvovala Poljska jer su u Varšavi i ranije govorili kako ruske gasovode na Baltiku treba uništiti.

Gas izlazi na površinu u morskoj zoni Danske, Foto AP

Gasovod "Severni tok 1" je pre nekoliko dana prestao da radi zbog remonta uređaja na gasnim stanicama. Početkom leta "Gasprom" je saopštio da ne može da vrati gasnu turbinu koja je bila na remontu u "Simensovoj" kompaniji u Kanadi. Kasnije, kad je turbina dovezena u Nemačku Rusija je insistirala da dobije i potrebne dokumente i garantni list što Nemci nisu mogli dati pa je turbina ostala u Nemačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)