ČEKAJU SE JOŠ MAĐARSKA I TURSKA: Slovačka odobrila ulazak Švedske i Finske u NATO

Tanjug

27. 09. 2022. u 19:17

SLOVENAČKI parlament danas je ratifikovao ulazak Finske i Švedske u NATO.

ЧЕКАЈУ СЕ ЈОШ МАЂАРСКА И ТУРСКА: Словачка одобрила улазак Шведске и Финске у НАТО

Foto: Shutterstock/Ilustracije

Finska i Švedska su ove godine zatražile da se pridruže NATO kao odgovor na rusku operaciju u Ukrajini, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Nakon što je Slovačka ratifikovala pristupanje ove dve zemlje NATO, samo Mađarska i Turska bi još trebalo da daju saglasnost za proširenje alijanse.

Turska je bila protiv pristupanja dve nordijske države uz optužbe da su Švedska i Finska uvele Ankari embargo na oružje i podržavaju grupe koje Turska smatra terorističkim.

Ipak na letošnjem samitu NATO Madridu ove tri zemlje su potpisale sporazum o ukidanju veta Ankare u zamenu za obećanja Švedske i Finske da će se boriti protiv terorizma i uz upozorenje Turske da će blokirati kandidature za članstvo ako obećanja ne budu ispunjena.

U parlamentu Slovačke od 150 poslanika danas je 126 podržalo ulazak Finske, a 124 pristupanje Švedske.

Dok severoatlanstva alijansa jača svoje istočno krilo, Slovačka, koja se graniči sa Ukrajinom, pristala je da bude domaćin borbenoj grupi NATO, a vlada premijera Eduarda Hegera snažno podržava Ukrajinu od početka rata sa Rusijom.

Međutim podrška slovačke javnosti nije tako izričita, pokazali su rezultati ankete koja je sprovedena u septembru, a prema kojima neznatna većina podržava Rusiju u ratu sa Ukrajinom.

BONUS VIDEO: 

TEŠKA OŠTEĆENjA: Posledice granatiranja Kramatorska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)