ZATVORITE NEBO: Ekspert je rekao koliko NASAMS sistema je potrebno Ukrajini

P. Z. S./ unian.net

27. 09. 2022. u 17:23

PRELAZAK na ove sisteme pomoći će Ukrajini da se bori protiv ruske pretnje iz vazduha. Ukrajinska protivvazdušna odbrana već obara 50-70% raketa koje su lansirali ruski osvajači.

ЗАТВОРИТЕ НЕБО: Експерт је рекао колико НАСАМС система је потребно Украјини

Foto Tviter forsvarsmakten.se


O tome je govorio kapetan 1. ranga rezerve Ratne mornarice Ukrajine Andrij Riženko.
On uverava da će ova cifra samo rasti, čim će APU dobiti NASAMS sisteme od saveznika.

-Broj raketa koje koristimo za obaranje neprijateljskih vazdušnih ciljeva takođe nije beskonačan. Sve je teže popuniti ove zalihe, jer se za njih prave nove rakete u Rusiji.

Stoga je prelazak na komplekse NASAMS i nemačke IRIS- T je veoma blagovremen događaj, objasnio je vojnik.

Foto printskrin youtube DE Military Update



Ekspert je ispričao koliko je takvih kompleksa potrebno da bi se zatvorilo nebo nad Ukrajinom.

-S obzirom na to da su višekanalni, potrebno nam je nekoliko desetina za zatvaranje glavnih gradova i objekata. Koriste se i na ratištu za pokrivanje trupa iz avijacije. Sada Generalštab aktivno radi na dobijanju ili kupovini ovih sistema, kako bismo u potpunosti prešli na NATO koncepte po ovom pitanju. To će nam u velikoj meri pomoći da se borimo protiv ruske pretnje iz vazduha, dodao je Riženko.


NASAMS PVO SISTEMI: ŠTA JE POZNATO

Portparol američkog Ministarstva odbrane, general Patrik Rajder, rekao je 16. septembra da će prve dve baterije norveških PVO sistema biti isporučene Ukrajini do 16. novembra. Ove rokove je odredio Pentagon.

Sjedinjene Države su potpisale ugovor sa Raytheon Missiles & Defense za kupovinu NASAMS-a za našu zemlju. Njegova ukupna cena je 180 miliona dolara.

Jurij Ignat, portparol Komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da će NASAMS ojačati odbranu Ukrajine, ali samo ako bude dovoljno sistema za pokrivanje cele teritorije.

Ukrajina još nije fizički primila NASAMS mobilne protivvazdušne raketne sisteme. Isporuke još nisu obavljene, ali postoji odluka o njihovom odobrenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju