BLINKEN: IMAMO SPREMAN ODGOVOR NA RUSKE "ATOME" - SAD suočene sa mogućnošću direktnog sukoba sa protivnikom koji ima nuklearno oružje

D. SAVIĆ

27. 09. 2022. u 07:00

ESKALACIJA atomskih pretnji dve najveće nuklearne sile, Rusije i SAD, dobila je dodatno na zamahu pretnjom najviših zvaničnika SAD da Vašington ima "razvijen akcioni plan" u slučaju da Moskva upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

БЛИНКЕН: ИМАМО СПРЕМАН ОДГОВОР НА РУСКЕ АТОМЕ - САД суочене са могућношћу директног сукоба са противником који има нуклеарно оружје

Foto Shutterstock

Objava nije praćena detaljima plana, ali Vašington je saopštio da je stupio u direktan kontakt sa Moskvom zbog objavljenih pretnji o upotrebi nuklearnog oružja i zapretio "katastrofalnim posledicama" po Rusiju. S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima rekao da su "kontakti Moskve i Vašingtona u vezi s nuklearnim naoružanjem na odgovarajućem nivou, ali sporadični":

- Postoje kanali za dijalog, ali razgovori se vode sporadično, što bar omogućava razmenu hitnih informacija o uzajamnim pozicijama i potezima - rekao je Peskov.

Potvrđujući odgovor predsednika SAD Džozefa Bajdena na rastuću zabrinutost da je moguće da pretnje Putina budu realizovane, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan poručuje da će "Amerika i njeni saveznici delovati odlučno ako Rusija upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini". Salivan je TV stanici Si-Bi-Es rekao da je ruski lider Putin "mahao oko nuklearne karte u različitim tačkama ovog sukoba, i da to Bajdenova administracija mora da shvati smrtno ozbiljno".

- Kremlju smo direktno, privatno i na veoma visokim nivoima saopštili da će svaka upotreba nuklearnog oružja imati katastrofalne posledice po Rusiji - zaključio je.

Entoni Blinken, Foto AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken je za Si-Bi-Es rekao da je američka administracija saopštila ruskim zvaničnicima da zaustave neodgovorne izjave u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja.

- Neću da ulazim u pitanje kakve će biti posledice. Svaka upotreba nuklearnog oružja imala bi katastrofalne posledice, naravno, za zemlju koja ga je upotrebila, ali i za mnoge druge - ocenio je Blinken.

Moskva poručuje da izjava ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija u slučaju pretnje teritorijalnoj celovitosti bezuslovno iskoristiti sva sredstva kojima raspolaže, i da to nije blef, ne znači upotrebu "atoma". Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je "nepristojnim" nepravilno citiranje njegovog govora o "nuklearnoj pretnji".

Mornarički admiral Čarls Ričard, komandant američke strateške komande, izjavio je, međutim, da se prvi put od kraja Hladnog rata SAD suočavaju sa mogućnošću "direktnog oružanog sukoba sa protivnikom koji poseduje nuklearno oružje" i da će SAD morati da se pripreme za brzu eskalaciju:

- To nismo morali da radimo više od 30 godina - zaključio je on.

Istovremeno, za britanski poslovni dnevnik "Fajnenšel tajms" dva izvora kažu da je malo verovatno da će nuklearni udar na Ukrajinu izazvati simetričan odgovor Zapada. Uvereni su da će uslediti odgovor konvencionalnim oružjem, kako bi se "kaznila Rusija". Ne pominje se koliko je moguć bilo kakav odgovor na udar "atoma".

UKRAJINI JOŠ 457 MILIONA DOLARA

ENTONI Blinken najavljuje da će SAD obezbediti 457,5 miliona dolara nove pomoći Ukrajini namenjene civilnom sektoru, za sprovođenje zakona i krivičnom pravosuđu. Ukupna vojna pomoć administracije predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini premašila je 15,8 milijardi dolara, saopštio je Stejt department.

* * * * * * * *

Ruski general-lajtnant i parlamentarac Andrej Guroljov

Ukrajinu nećemo gađati atomskim oružjem

POZNATI ruski general-lajtnant, a sada član ruske Dume Andrej Guroljov demantovao je sve one na Zapadu koji šire priču kako će Rusija da upotrebi svoje atomsko oružje u ratu u Ukrajini.

- Strateško atomsko oružje, čiji je domet desetine hiljada kilometara, ima funkciju suzdržavanja potencijalnih neprijatelja. U našoj doktrini je tačno opisano kada bismo ga upotrebili. Pre svega, ako nas napadne zemlja koja ima atomsko oružje ili ako bi bila dovedena u pitanje naša država. Što se tiče spekulacija kako bi Rusija mogla da u Ukrajini koristi tzv. taktičko atomsko oružje - to je budalaština.

Foto Arhiva

Kad se rat u Ukrajini završi tamo će da žive naši ljudi. Zar neko stvarno misli da bismo mi gađali takvim oružjem teritoriju gde bi kasnije trebalo da budu naši ljudi. Mi imamo sasvim dovoljno drugog oružja da pobedimo ukrajinsku armiju - kategoričan je general Guroljov.

On je u brojnim TV nastupima objašnjavao da se sada vodi propagandni rat protiv Rusije i zato na Zapadu šire priču kako će Putin da upotrebi atomsko oružje.  B. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

UHAPŠEN NAPADAČ: Muškarac koji je pretio eksplozivom u iranskom konzulatu u Parizu lišen slobode (FOTO)