KAD SU JE DOVELI, VEĆ JE BILA MRTVA: Iran gori zbog smrti devojke koju je policija pretukla nasmrt zbog hidžaba, sad su ubili i drugu (FOTO)

Novosti online

26. 09. 2022. u 14:39

MAHSU Amini, Iranku koju je privela policija za moral jer je nosila previše opušten hidžab, policajci su mučili pre nego što je umrla u njihovom pritvoru, tvrdi njena porodica.

КАД СУ ЈЕ ДОВЕЛИ, ВЕЋ ЈЕ БИЛА МРТВА: Иран гори због смрти девојке коју је полиција претукла насмрт због хиџаба, сад су убили и другу (ФОТО)

Foto: AP Photo/Tviter/@LeahRemini

Rođak ubijene devojke Erfan Mortezaei je rekao za Skaj njuz da je Mahsa bila u kupovini u Teheranu sa rođacima kada ih je presrela policija koja je "odlučila da njen hidžab nije ispravan“.

"U borbi, policajci su poprskali njenog brata u lice i naterali Mahsu da uđe u kombi i odvezli je u policijsku stanicu", rekao je Mortezai.

Prema njegovim rečima, osoba koja je bila u kombiju sa Mahsom rekla je njenoj porodici da su je "mučili i vređali" i da se posle toga onesvestila u policijskoj stanici.

Rekao je i da je radnicima hitne pomoći trebalo 30 minuta da dođu do nje i sat i po pre nego što je stigla u bolnicu.

"Postoji izveštaj iz bolnice Kasra u Teheranu, koji navodi da je u trenutku kada je stigla u bolnicu već bila mrtva sa medicinske tačke gledišta“, rekao je Mortezai za Skaj njuz. "Dobila je potres mozga od udarca u glavu".

Mortezai je naglasio da Mahsa Amini nije bila politički angažovana, ali je njena smrt izazvala ogromne proteste širom Irana i Kurdistana (odakle je), ali i u svetu.

Snimci Mahse Amini sa zavijenom glavom i krvavim ušima postali su viralni.

U protestima u Londonu, stotine demonstranata sukobilo se sa policijom. Najmanje pet policajaca je povređeno, a 12 osoba uhapšeno zbog protesta.

Prostesti solidarnosti organizovani su i u Siriji i Kanadi.

Izrešetana i Hadis Hadžafi

U Iranu, hiljade demonstranata danima protestuje zbog smrti devojke. Tokom vikenda, otpor strogim pravilima i režimu dobio je novi simbol - Hadis Nadžafi, 20-godišnju devojku koju je policija izrešetala na protestima.

"Mahsa je trenutno glas besa iranskog naroda", rekao je njen rođak i u ime porodice pozvao međunarodnu zajednicu da se pobrine da se režim smatra odgovornim za smrt njegove rođake.

Demonstranti koji su nosili plakate sa fotografijom Mahse Amini okupili su se ispred zgrade Ujedinjenih nacija uzvikujući "Smrt diktatoru" - što se odnosi na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija.

Smrt Mahse Amini ponovo je rasplamsala gnev javnosti zbog ograničenja ličnih sloboda, strogih pravila oblačenja za žene i ekonomije koja je pogođena sankcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)