RASTE BROJ MRTVIH U IRANU: Do sada poginula najmanje 41 osoba

Tanjug

26. 09. 2022. u 10:09

U IRANU su protesti nastavljeni desetu noć zaredom zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla nakon što ju je privela policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, javlja danas Gardijan.

РАСТЕ БРОЈ МРТВИХ У ИРАНУ: До сада погинула најмање 41 особа

FOTO: EPA

U protestima širom Irana poginula je do sada najmanje 41 osoba, uključujući pripadnike snaga bezbednosti, a demonstracije su nastavljene uprkos upozorenju pravosudnih organa da će učesnici biti uhapšeni.

Izvori su rekli za Gardijan da je tačan broj poginulih tokom protesta veći.

Grupa "Iran hjuman rajts" sa sedištem u Norveškoj saopštila je sinoć da je u protestima poginulo najmanje 57 osoba, ali da je to teško potvrditi, jer se na internetu informacije o žrtvama pojavljuju rasute po gradovima u kojima su održani protesti.

Na video-snimcima se vidi da su demonstranti tokom protekle noći u Teheranu uzvikivali: "Smrt diktatoru".

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je juče da Iran mora "odlučno da se pozabavi onima koji narušavaju bezbednost i mir u zemlji".

Raisi je to poručio tokom telefonskog razgovora, u kojem je izrazio saučešće porodici pripadnika bezbednosnih snaga koji je ubijen tokom protesta prošle nedelje.

Raisi je rekao da provladine demonstracije u Iranu pokazuju u potpunosti moć Islamske republike, a Rojters je preneo da su provladini demonstranti pozivali na pogubljenje ljudi koji protestuju protiv režima, nakon što je 22-godišnja devojka umrla, kako oni tvrde, od posledica mučenja takozvane policije za moral.

Amini, devojka iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu prošle sedmice uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba.

BONUS VIDEO:

ŽENE U IRANU: Puno je mitova, a ovako izgleda istina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)