TALAS SIROMAŠTVA: Sve više Austrijanaca "upada" u nemaštinu

Tanjug

26. 09. 2022. u 07:53

AKTUELNA kriza sa poskupljenjima izazvala je talas siromaštva u Austriji, upozorava "Karitas".

ТАЛАС СИРОМАШТВА: Све више Аустријанаца упада у немаштину

Foto: Profimedia

 - Iz našeg svakodnevnog rada znamo da su pomoć za nezaposlene i socijalna pomoć već pre talasa poskupljenja bile premale. Više od polovine svih nezaposlenih, koji su duže od godinu dana bez posla, pogođeni su siromaštvom - rekla je generalni sekretar Karitasa Austrija Ana Par.

Inflacija je, ističe, dovela do masovnog zaoštravanja situacije.

 - Prilikom svake kupovine poskupljenja punom snagom pogađaju osobe ugrožene siromaštvom. Vlada mora sprovesti što pre reformu tržišta rada i osnažiti značajne stubove socijalne pomoći. Građanima je sada potrebna pomoć i mere reforme moraju što pre delovati. Najavljene promene do kraja 2023. ili početka 2024. su prekasne - istakla je Ana Par.

Analiza Fiskalnog saveta pokazala je da je talasom poskupljenja pogođeno 35 odsto domaćinstava sa najmanjim primanjima, koji više ne mogu pokriti troškove za kupovinu namirnica.

To, naglašava Ana Par, pokazuje da dosadašnja socijalna davanja nisu dovoljna.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...